A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű használatát az is mutatja, mennyire megszaporodtak az ilyen területen beadott oltalmi kérelmek.
Hirdetés
 

A német IPlytics üzleti analtikával foglalkozó cég publikálta nemrégiben azt a tanulmányt, amelyben sorra veszik, hogy az elmúl években miként alakultak a kfejezetten mesterséges intelligenciát érintő szabadalmak a világban. A bejegyzett kérelmek tekintetében egyelőre vitathatatlan az amerikai dominancia.

Emelik a tétet

Érdekes megfigyelni, hogy mindössze bő tíz év alatt milyen stabilan és meggyőzően emelkedik az az oszlop, ami az adott évben beadott kérelmek számát szimbolizálja. A periódus alatt mindössze egyszer, 2015-ben volt egy enyhe visszaesés, de a trend meglehetősen egyértelmű, ráadásul az utóbbi pár évben egyre markánsabb a növekedés.

Beadott MI-vel kapcsolatos szabadalmak száma (forrás: IPlytics)


Ahogy a tanulmányból szátmazó grafikonon is látszik, 2008-ban még nem érte el a 23 ezret az ilyen szabadalmi kérések száma, tavaly viszont már 78 ezer fölé emelkedett a mutató. Érdekesség, hogy csak idén januárban már 9 ezernél is több új kérelem érkezett a hivatalokhoz, azaz az sem elképzelhetetlen, hogy idén hatszámjegyűvé dagad a beadványok mennyisége.

Artificial America

Ha cégekre lebontva vizsgáljuk ezt az irdatlan tömeget, akkor - legalábbis ebben a tekintetben és egyelőre - egyértelmű az USA fölénye. A legtöbb bejegyzett MI-s oltalommal a Microsoft bír (18 365), második helyen pedig az IBM-et találjuk (15 046). Utóbbi vállalat egyébként év elején azt közölte, hogy az előző évben nem kevesebb mint 9100 technológiai szabadalmat nyújtott be, amivel 26 éve folyamatosan vezeti a legtöbb szabadalmat jegyző vállalatok toplistáját. Ezek között már 1600 darab kapcsolódik közvetlenül a mesterséges intelligencia, nagyjából 2000 pedig a cloud computing területéhez.

A világ többi részét legelőkelőbb helyen a Samsung képviseli a maga 11 234 darab szabadalmi oltalom alatt álló megoldásával. A negyedik és ötödik helyen viszont ismét amerikai vállalatok következnek (Qualcomm és Google/Alphabet). A top 10-es lista további részét a Philips, a Siemens, a Sony, az Intel és végül a Canon adja. Azaz a tíz legtöbb szabadalmat birtokló cég fele amerikai, Európát egy német és egy holland vállalat, Ázsiát pedig két japán és egy dél-koreai szereplő képviseli. 

A tanulmányt készítő IPlytics saját analitikai megoldásával azt is megbecsülte, hogy ezek a szabadalmi csomagok valójában mekkora potenciállal bírnak. A többfaktoros vizsgálat részét képezte többek között a relevancia és a szabadalommal lefedhető technológiai megoldások nagysága, hatóköre. Ezek alapján szintén a Microsoft van az egyik legmeggyőzőbb pozícióban, ugyanakkor az IBM szabadalmait összességében már lényegesen gyengébbnek, üzleti szempontból nehezebben kihasználhatónak minősítette az elemzés.

Cloud & big data

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.