A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.

A Meta olyan beépített biztonsági eljárásokkal tette nyilvánossá a BlenderBot 3 chatbotot, amelyek állítása szerint akár 90 százalékkal csökkentik a program offenzív válaszait, de az ettől még képes illetlenül vagy durván fogalmazni, és következetesen valótlan vagy ellentmondásos dolgokat állítani. A robot demója egyelőre az egyesült államokbeli felhasználók számára érjhető el, de a vállalat tervei szerint hamarosan más országokban is megjelenik. A BlenderBot 3 képes internetes keresések alapján gyakorlatilag bármilyen témáról beszélgetni, és úgy tervezték, hogy megtanulja, hogyan fejlesztheti képességeit és biztonságos működését természetes beszélgetések és valódi emberek visszajelzései alapján.

A társaság kutatásainak kulcsfontosságú része a chatbot nyilvános tesztelésével kapcsolatban, hogy segítsen továbbfejleszteni az említett biztonsági eljárásokat. A Meta közleménye szerint olyan új technikákat alkalmaznak, amelyek a segítőkész felhasználók és a trollok közötti automatikus különbségtételre vonatkozó korábbi vizsgálatokra épülnek. Ezek elvileg támogatják a segítőkész felhasználóktól való tanulást, miközben ezt elkerülik az olyan emberek esetében, amikor valaki a modellt haszontalan vagy kártékony válaszokra próbálja rávenni.

Rögös út vezet a tökéletességhez

Az ilyen kockázatok ma már klasszikusnak számító, 2016-os esete a Microsoft Tay csetbotjának nyilvánossá tétele volt, amikor a program eredményeinek egy 19 éves lányt kellett volna idézniük, de a Twitter-felhasználók visszacsatolásait elemezve órák alatt nőgyűlölő Hitler-szimpatizáns lett belőle. A Meta most arra figyelmeztet, hogy hasonlóra a BlenderBot 3 is képes lehet, vagyis a fejhlesztőknek továbbra is ez a legfőbb megoldatlan problémája. A chatbot oldalán úgy fogalmaznak, hogy a robot az elvégzett munka ellenére is tud olyasmit mondani, amire nem büszkék, de az is előfordulhat, hogy rosszul idéz fel korábbi részleteket, vagy egyenesen megfeledkezik róla, hogy ő maga tulajdonképpen egy chatbot.

A fejlesztők szerint azonban ez még nyomósabb okot ad rá, hogy bevonják a kutatók tágabb közösségét, máskülönben sokkal korlátozottabb lehetőségeik lennének az "észlelési és hatáscsökkentő stratégiák kidolgozására". A Meta ezért arra biztatja a felhasználókat, hogy jelentsék, ha a chatbot bármilyen offenzív megnyiatkozást tesz, vagy ha úgynevezett "hallucinációkat" tapasztalnak – ez utóbbi a Meta leírása alapján azt jelenti, amikor a robot magabiztosan állít valamilyen egyértelműen valótlan dolgot. Ez utóbbi szerintük jellemző a BlenderBot 3-at működtető modellekre, bár azok összesen 175 milliárd paraméterre épülnek, képessé teszik a programot a netes keresésekkel támogatott, nyílt tartományú beszélgetésre, sőt hosszú távú memóriát is biztosítanak neki.

Közösség & HR

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.