A szörnyeteg a metaverzumot felfuttató technológiák megalapozásában segít, és már az első körben is 16 ezer Nvidia GPU plusz 4 ezer AMD Epyc processzor dolgozik majd benne.

A Meta Platforms hétfőn jelentette be, hogy kutató megépítettek egy mesterségesintelligencia-alkalmazásokra tervezett szuperszámítógépet, amely a társaság közlése szerint a világ leggyorsabb ilyen rendszere lesz, ha 2022 közepén üzembe állítják. A Facebook anyacége egy blogbejegyzésében ismertette, hogy az új AI Research SuperCluster (RSC) a hatékonyabb MI-modellek létrehozásában segít majd, amelyek sok billió mintából tanulhatnak, és több száz nyelven dolgozhatnak.

Ennek egyik látványos felhasználása lenne, hogy a programok együtt elemezhetik a szövegeket, képeket és videókat, azonosítva a kártékony tartalmakat. A kutatás pedig nem csak a Facebook aktuális szolgáltatásainak megbízhatóságát segíthet növelni, hanem megalapozná a Meta jövőbeni nagy üzletét, az egyelőre csak az elékpzelés szintjén létező metaverzumot is. A nemrégiben nevet váltott Meta-Facebook erre úgy tekint, mint a mobil internet helyébe lépő, következő nagy dobásra.

A metaverzumnak nevezett megosztott virtuális környezethez elvileg bárki hozzáférhet a megfelelő eszközökel, és a világon bárhonnan kommunikálhat, játszhat vagy együtt dolgozhat a többiekkel. Ezt praktikusan a VR- és AR-technológiákra épülő, párhuzamos valóságként érdemes elképzelni, amelynek felosztásáért már meg is indult a helyezkedés, bár mások szerint alapvetően hibás az az elképzelés, hogy a felhasználók egy képernyővel az arcukon akarnak majd mászkálni.

A gép mindenesetre menő

Ettől függetlenül a metaverzumból mára a Szilícium-völgy egyik vezető témája lett, és a jelek szerint a megtépázott presztízsű Meta-Facebook is nagyon komolyan gondolja, hogy ez lesz számára a továbblépés kulcsa. A társaság vezérigazgatója, Mark Zuckerberg pedig egy ugyancsak hétfői Facebook-bejegyzésében azt fejtegeti, hogy a metaverzumos felhasználói élmény óriási, másodpercenként több trillió művelettel fémjelezhető számítási teljesítményt igényel.

Éppen ezt tenné lehetővé az RSC mint a leggyorsabbnak beharangozott MI-szuperszámítógép, illetve a rajta futtatott, új mesterségesintelligencia-modellek. A bejelentés alapján összesen 16 ezer Nvidia A100 GPU-t és 4 ezer darab AMD Epyc Rome 7742 processzort tartalmazna, a 2 ezer számítási csomópontot pedig az Nvidia DGX A100 rendszerei adják, amelyek egyenként nyolc GPU-tval és két Epyc processzorral működnek. Csúcsteljesítményét 5 exaFLOPS környékére teszik változó pontosság (16 és 32 bites lebegőpontos műveletek) mellett.

Azóta az Nvidia is megerősítette, hogy a Meta szuperszámítógépe várhatóan a DGX A100 legnagyobb volumenű ügyféltelepítése lesz, miután teljesen felépítették és 2022 közepére be is indították. A vállalat azt is kiemelte, hogy az RSC-nek mindössze 18 hónap kellett ahhoz, hogy a papíron megjelenő ötletből működő MI-szuperszámítógéppé váljon, és legalább kilencszer gyorsabb lesz, mint a Meta ezt megelőzően MI-kutatásokra használt klaszterei.

Az RSC az első körben 175 petabájtnyi in Pure Storage FlashArray tárolóval, 46 petabájt gyorsítótárral és 10 petabájt Pure FlashBlade objektumtárolóval rendelkezik majd, de a tervek szerint mindezt majd az exabájtos tartományba növelhetik. Utóbbit összefüggésbe helyezi, hogy a Meta szerint itt 1 exabájt nagyjából 36 ezer évnyi HD-videó tárolásának feleltethető meg. A Meta közleménye szerint az új dizájn nagy előnye, hogy a teljesítmény romlása nélkül lesz egyre feljebb skálázható.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.