Az eNET–Telekom Jelentés az internetgazdaságról kutatássorozatának legfrissebb anyaga szerint minden második netező használja mobilját internetelérésre.

Az okostelefonokkal együtt a mobilinternet is gyorsan terjed a magyar netezők körében: a felnőtt magyar netezők felének már netkapcsolattal bíró okostelefonja van, és 40 százalékuk naponta használja is – áll az eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról kutatássorozatának legfrissebb anyaga.

Az eNET 2015. januári adatai azt mutatják, hogy a felnőtt magyar internetezők 62 százaléka használ okostelefont, és 51 százalékuknak mobilinternetes előfizetése is van hozzá. A bővülés hátterében az okostelefon-használók számának dinamikus növekedése áll, írja jelentésében az eNET: az elmúlt másfél évben 15 százalékkal nőtt az okostelefont használók tábora az internetezők körében. (Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.)

| Create infographics

Ha csak az okostelefont használók körét nézzük, még látványosabbak a friss adatok: 94 százalékuk mobilon böngészik webes tartalmat. A kapcsolódás módja nagyobb szórást mutat. 55 százalékuk használ mobilinternetet és Wi-Fi-t is, 36 százalékuk csak Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik a netre. Azok aránya egyelőre még csupán 3 százalék, akik kizárólag mobilinternet-szolgáltatást használnak.

Magyarországon is az Adroid a legnépszerűbb

A használt mobil operációs rendszerek tekintetében van némi eltérés a hazai és a nemzetközi trendek között. Az IDC friss felmérése szerint ugyanis világszinten az Android részesedése közelít a 82 százalékhoz, a második iOS részesedése 15 százalék körüli, a Windows Phone-é pedig 3 százalék alatt marad. Bár Magyarországon is az Android vezet, az eNET adatai szerint az operációs rendszer részesedése nem éri el a globális eredményt: az okostelefont használók 72 százaléka rendelkezik ilyen készülékkel. Alacsonyabb az iOS részesedése is (9 százalék), ugyanakkor sokkal magasabb a Windows Phone-os készülékek aránya: 11 százalék. Ez utóbbi eredmény oka valószínűleg a Nokia népszerűségének lassúbb lecsengésében keresendő.

| Create infographics

A Symbian és a Blackberry platform elterjedtsége már Magyországon sem számottevő, mindössze 1-1 százalék, ami azért szintén magasabb a globális részesedésüknél.

Napi rutin a mobilról netezni

A magyarországi internethasználók közül egyre többen napi szinten neteznek a mobiltelefonjukról. Legtöbben (41 százalék) a közösségi oldalakat látogatják és böngésznek (41-41 százalék), 36 százalékuk így intézi a levelezését. Népszerű az időjárás-előrejelzést (34 százalék és a információkeresés (34 százalék) is.

Ezek a jellemző tevékenységek azt mutatják, hogy a mobiltelefont használók több 40 százalékának napi rutinná vált a mobilról elérhető internetes szolgáltatások használata.

| Create infographics

Legyen stabil, mindenhol elérhető és megfizethető

A mobilnet-előfizetők megbízható, mindenhol elérhető, megfizethető árú, fogyasztóközpontú és rugalmas szolgáltatásra vágynak. Mint az eNET kutatói írják, fontos elvárás lenne például, hogy a szolgáltatók ne korlátozzák azonnal radikálisan a sávszélességet túlfogyasztás esetén.

A különböző fogyasztói elvárások azonban nem egyforma súllyal esnek latba. A legfontosabb elvárás a szolgáltatás megbízható működése. Ennek fontosságát a mobilnetező válaszadók egy 5-ös skálán 4,7-re értékelték. Majdnem ilyen fontos tényező a lefedettség és szolgáltatás ára: mind két tényező 4,5-ös értékelést kapott.

Ezeknek a tényezőknek a megítélése összefügg a használati szokásokkal. Az okostelefont használók 61 százaléka állította, hogy szinte soha sem kapcsolja ki készülékét, 46 százalékuk éjszaka is maga mellett tartja, míg 26 százalékuk első dolga ébredés után ránézni.

Mobilitás

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.