Vajon megérett-e a helyzet arra, hogy a jegybankok is beszálljanak a digitálisvaluta-őrületbe? A BIS jelentése egyelőre a kockázatokat próbálja felmérni.

A nemzetközi pénzügyi szervezetek legöregebbje, a Bázelben székelő Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements – BIS) is részletesen foglakozik azzal legújabb negyedéves jelentésében a digitális pénz porblémakörével. A jegybankok jegybankjaként is emlegetett szervezet felvetése az, hogy a bitcoin és az ether rendkívül gyors terjedését látva a jegybankoknak is el kell gondolkodniuk azon, hogy kibocsátanak-e saját digitális pénzt.

A kérdés egyáltalán nem új, ha más kontextusban is, de például Svédországban már napirenden van az ottani pénzhasználati szokások miatt, hogy teljes mértékben kiiktatnák a készpénzt. (A svéd példára egyébként a BIS is hivatkozik.)

Mint a jelentés írja, nem kellett hozzá egy évtized sem, hogy a bitcoin árfolyama néhány centről 4000 dollár körülire emelkedjen, miközben mellette gombamód szaporodnak az egyéb kriptovaluták. A jelentés szerint az is fontos tényező, hogy ez idő alatt maga az egész ökoszisztéma általánosan ismertté vált, és már egyáltalán nem az obskurus különlegesség, amiről még a technológiát értőknek is csak homályos képük volt.

Nincs egyértelmű válasz

A BIS nem véletlenül a legrégebbi nemzetközi pénzügyi szervezet. Kellően körültekintő és konzervatív módon közelít a kérdéshez. Azaz egyáltalán nem állítja, hogy ez az út, ugyanakkor szükségesnek tartja a lehetőségek megvizsgálását, és különösen nagy teret szentel a kockázatok elemzésének.

Alapvetően három olyan terület van, melyet vizsgálni kell: a személyiségi jogok védelme, a hatékonyság kérdése, valamint a pénzügyi stabilitás problémaköre. A jegybankoknak ugyanis mindhárom területre egyaránt figyelemmel kell lennie, miközben a legfontosabb feladatuk, hogy biztosítsák a pénzügyi rendszer, azon keresztül pedig a szélesebben vett gazdaság stabilitását, illetve azt, hogy a jegybanknak igazodnia kell a monetáris politika céljaihoz.

Egy ilyen döntésnek egyébként beláthatatlan a hatása, de az valószínűsíthető, hogy a rendszer minden szintjét érintetné. Hogy egy egészen kézenfekvőt említsünk, a készpénz kiiktatása után az embereknek elveszne az a lehetőségük, hogy a negatív kamatok ellen készpénzfelhalmozással védekezzenek (ami a szakemberek szerint egyébként a lehető legrosszabb stratégia).

Az, hogy egy esetlegesen államilag létrehozott kriptopénz jön létre – az elosztott főkönyvi rendszerre, azaz a blockchain technológiára alapozva –, beleszól a pénzforgalomba is, hiszen a peer-to-peer fizetési modellekben épp a blockchain miatt megszűnik a központi felügyelet szerepe. Maga a blockchain ugyanis épp azt biztosítja, hogy minden tranzakció valós időben és hamisíthatatlan módon könyvelődik el.

A BIS jelentése mindazonáltal egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a kriptovaluták kiszorítják a szuverén valutákat, arra azonban mindenképpen alkalmasak, hogy megmutassák az elosztott főkönyvi rendszerekben rejlő lehetőségeket. Ahhoz azonban, hogy az előnyök a hagyományos pénzügyi világ léptékeiben is érvényesüljenek – például radikálisan csökkenjenek az elszámolási idők és javuljon az egész pénzügyi rendszer hatékonyságot –, még sok technikai részletet ki kell kidolgozni.

Technikai és rendszerszintű kockázatok

A szervezet jelentése szerint egyelőre a kiberbiztonsági kockázatokra sincsenek megnyugtató válaszok, azaz nem tudható, hogy egy esetleges átfogó támadásnak mennyire képes ellenállni egy ilyen elosztott főkönyvre épülő rendszer.

A Business Insider a tanulmány ismertetése kapcsán felidézi a német központi bank, a Bundesbank vezetőjének, Jens Weidmann-nak a véleményét. Weidmann nyáron egy beszédében azt mondta, hogy a bitcoin és a hozzá hasonló digitális pénznemek minden eddiginél pusztítóbbá tehetik a pénzügyi válságokat.

A német jegybank elnöke szerint ha a pénzforgalom teljesen digitalizálttá válik, egy esetleges bankválság az ügyfelek – ha megrendült bizalmuk az adott pénzintézetben – lényegében egy billentyű lenyomásával kivonhatják a pénzüket az adott bankból, amely így nagyon gyorsan likviditási problémákkal szembesül. Ezt a folyamatot a fizikai pénzhez jutás körülményesebb volta lassítja, és a pénzintézetnek így van lehetősége-ideje beavatkozni.

A BIS jelentése itt olvasható teljes terjedelmében.

Cloud & big data

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.