A Glassdoor statisztikái szerint Amerikában a 25 legjobban fizető munkakörből 14 kapcsolódik az IT-hoz.

Kihozta a Glassdoor állásportál a legfrissebb statisztikáját arról, hogy milyen munkakörökben lehet a legjobban keresni. A 25-ös listára került munkakörökből 14 IT-s. Az állásportál látogatói önbevallással megadott adatai alapján, egy bonyolult algoritmussal készítette el a rangsort.

A C-szintű vezetők fizetését azonban kizárták a felmérésből, mivel a vállalatok felső vezetőinek javadalmazásában sokkal inkább érvényesülnek az egyedi megállapodások, így kompenzációs csomagjuk értékéről nem sokat árul el az alapjövedelem.

Az egészség a legfontosabb

Bár a 25 legjobban fizető állás több mint fele valamilyen IT-s munkakör, az élen a hagyományosan jó jövedelmet biztosító egészségügyi szakmák állnak, melyek fizetésben is toronymagasan vezetnek. Egy orvos medián fizetése évi 193 ezer dollár, egy gyógyszertárvezetőjé 145 ezer, egy fogorvos 142 ezret, míg egy gyógyszerész 126 ezret visz haza. Az IT-s szakmák csak ezek után következnek, de innentől tarolnak. A 25-ös listára azonban felkerült az orvosasszisztens (belőlük egyébként háromszor annyit keresnek, mint orvosból – lásd a grafikont) és az ápoló is, ami szintén jelzi az egészségügyi munkakörök fontosságát.

Az átmenetet az IT szakmák felé az ötödik helyre befutó vállalati architekt képviseli. Az ő feladata, hogy a vállalat üzleti stratégiája és a vállalat IT-stratégiája mindig összhangban legyen. Szerepe nagyon fontos, hiszen ő az, akinek folyamatosan ügyelnie kell arra, hogy a szervezet üzleti céljai, folyamatai és az informatikai stratégia ne szakadjon el egymástól. Ebben a pozícióban az éves jövedelem mediánja 123 ezer dollár.

Hetedik helyre futott be a szoftvermérnök menedzser munkakör, amely az első tisztán IT-s állás, ebben a munkakörben az alapjövedelem 114 ezer dollár körül van; majd a tizedikre a szoftverfejlesztési menedzser 110 ezer dollárral. Hasonló átlagjövedelmet biztosít az alkalmazásfejlesztési menedzseri állás (12. hely, 108 ezer dollár) és a solutions architecti beosztás (13. hely, 106 ezer dollár).

Innentől már alapvetően kicsi – maximum 1000-1500 dollár – a különbség a további IT-szakmákban elérhető medián jövedelmek között. Egy IT-progammenedzser és egy rendszertervező 104 ezer dollár körül keres, egy UX menedszer 102 ezret. Egy ún. site reliability mérnök, amely a vállalati webes alkalmazások megbízhatóságáért felel, évente 101 ezer dollárt visz haza, egy cloud mérnök pedig 99 ezret.

 
Glassdoor – Highest Paying Jobs in America, 2019
Infogram


Érdekes viszont, hogy mennyire hátracsúszott az adattudósok (22. hely, 97 ezer dollár) és az információbiztonsági mérnökök (23. hely, 96 ezer dollár) pozíciója a fizetési rangsorban. Az adattudósok 22. helye azért is meglepetés, mert a nyitott pozíciók alapján nagy rájuk a kereslet.

Sok hely várja a pályázókat

Mint az a Hays idei kutatásából kiderül, Magyarországon a kurrens területen dolgozó IT-sok fizetése között meglehetősen kicsi a különbség. Nálunk még mindig kiemelt fizetésre számíthatnak az adattudomány területén dolgozók és a biztonsági szakemberek is.

Az elérhető jövedelem értelemszerűen a munkaerőpiaci kereslet-kínálat függvényében foplyamatosan alakul. Az utóbbi néhány évben például az IT-szakemberek iránti megnövekedett keresletnek köszönhetően a fizetések – főleg a szoftverfejlesztői pozíciókban – intenzív emelkedésnek indultak. Bár a szakmai szervezetek továbbra is hiányról beszélnek, már a Hays idei felmérése is azt mutatta, hogy a bérnövekedés üteme lassult, sőt bizonyos pozíciókban stagnál.

A munkaerőhiány egyébként nem csak magyar jelenség. Amerikát és Nyugat-Európát is sújtja. A szoftver- és hardveriparban például több mint 160 ezer nyitott álláshelyet regisztráltak az USA-ban, de ez már stagnálást jelent a tavalyi állapothoz képest. Ez persze nem csak IT-szakmákat jelent, hanem mindent olyan állást, amit az ebben az ágazatban dolgozó cégek meghirdettek. A telekommunikációs szektorban csak 36 ezer nyitott pozíció van, 17 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Ugyanakkor a külön kezelt információtechnológiai iparban (ide tartoznak például a rendszerintegrátor és szolgáltató cégek is) látványosan, több mint 17 százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma, így ott is kb. 160 ezer helyre várnak jelentkezőket.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.