Még mindig 22 ezer betöltetlen állás van az IT-s munkaerőpiacon. Pedig a magas fizetések reményében egyre többen képezik át magukat kortól és korábbi szakmájuktól függetlenül.

Idén is béremelkedéssel számol a Hays. Ugyanakkor csupán a magas fizetés ígéretével ma már nem lehet megszerezni a jó szakembereket az IT-piacon – állítja a fejvadász cég ide fizetési körképe. A tehetséges és ambiciózus jelöltek (és ki ne ilyen munkatársakat keresne?) legalább ennyire fontos a karrierlehetőség, a szakmai fejlődést biztosító környezet, illetve a munkakörülmények – legfőképpen a home office vagy a távmunka. Mivel jelenleg keresleti piac van, aki nem elégedett a körülményekkel, könnyen tud váltani.

A munkaerőpiaci kínálat a legújabb technológiákat fejlesztő és hasznosító cégeknek kedvez. A legvonzóbb területek ugyanis a felhőalapú megoldások, a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, az adattudomány és a dolgok internete (IoT). Ezekre a területekre így könnyebb is lesz bevonzani szakembereket.

A Hays becslése szerint a hazai teljes IT-s munkaerőpiacon mintegy 22 ezer betöltetlen álláshely lehet. Annak ellenére nem csökken a szakemberhiány, hogy egyre többen képezik át magukat, és pályaválasztók is egyre többen választanak IT-s területeket. Ezek alapján további fizetésemelkedést jósolnak. Szintén a bérek emelkedését segíti, hogy folyamatosan nyílnak új K+F központok, és a gazdaság legtöbb szektorában megindult a digitális transzformáció.

A tendencia azonban nem egyértelmű. A Codecool tavaly decemberben közölt adatai azt mutatták, hogy a junior fejlesztők fizetésének emelkedése már megállt. (A Codecool felmérése kapcsán az IT-területeket sújtó munkarőhiánnyal is foglalkoztunk.) A Hays adatai is árnyalják a képet.

A lényeg: ki mennyit keres?

Az utóbbi két-három években a magyar munkaerőpiacon is egyre erősebben érvényesül a globalizáció kiegyenlítő hatása. Például a multinacionális cégek Magyarországon felállított szolgáltató és K+F központjai révén a magyar IT-munkaerőpiacon is megjelentek a külföldi munkavállalók, akiknek a viszonylag magasabb bére a magyar szakemberekét is feljebb húzta. Ez a hatás azonban csökken.

Míg tavaly általános és dinamikus emelkedés jellemzett minden területet, az idei adatokból már a növekedés lassulása olvasható ki, sőt bizonyos területeken (pl. Java, adattudományok) stagnálnak a fizetések. Ez részben a magas bázisnak köszönhető: a magyar IT-szakemberek fizetése már tavaly is közelített a nemzetközi szinthez – ha nominálisan nem is, vásárlóerő-paritáson nézve mindenképpen.

 
Hays Salary Guide 2019
Infogram


Néhány területen azonban tavalyhoz képest is érzékelhető látványos növekedés, ami egyben a vállalatok prioritásait is jelzi. A szorosan vett fejlesztői területeken (Java-fejlesztő, frontend-fejlesztő, C/C++ stb.) jó esetben a tipikus bérek emelkedése nem érte el a 10 százalékot. Ezzel szemben A DevOps szakemberekre, az aigilis projektvezetőkre a projektmenedzserekre vagy a biztonsági szakemberekre megnőtt a kereslet, ami a jellemző fizetésekben is megmutatkozik.

A teljes tanulmányt, valamint a korábbi évek felméréseit egy kattintásnyira találja.

Közösség & HR

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.