Kezdjünk el ismerkedni velük, különben a keresőóriás le fogja állítani a fejlesztésüket.

A Google több ezer mérnöke folyamatosan fejleszti a kisebb-nagyobb szolgáltatásokat, amelyek között éves rendszerességgel rendet szoktak vágni – még akkor is, ha a kiszemelt funkciók relatív népszerűségnek örvendenek. Így esett áldozatul a tisztogatásnak például a Google Reader is: 2013-ban minden tiltakozás ellenére úgy döntött a vállalat, hogy nem rendelkezik elég nagy felhasználói táborral, és növekedi potenciál sincs a szolgáltatásban, úgyhogy nem pazarolja rá a továbbiakban az erőforrásait. Ez a lépés hozta el egyébként a Feedly nagy lehetőségét.

Mivel a Google továbbra is hisz abban, hogy hagyni kell a mérnökök fantáziáját szárnyalni, jelenleg is számos olyan projekt fut, amelyről a nagyközönség nem feltétlenül hallott, noha gyakorlatilag bárki számára elérhető. Ezek közül mazsolázgattunk, bemutatva pár hasznos szolgáltatást, amit mindenkinek érdemes lenne kipróbálnia.

Gmail Undo Send

Sokunkkal előfordult már, hogy egy e-mail elküldése után azonnal megbántuk, hogy útjára bocsátottuk az elektronikus üzenetet. Pedig ekkor már sokat nem lehet tenni; ha vissza is akarja hívni az ember a Microsoft termékeivel feladott levelet, a visszahívást kézbesítés után már a címzettnek kell engedélyeznie.
 


Ennél kínál sokkal jobb megoldást a Gmail. Az Undo Send lehetőséggel beállítható, hogy feladást követően hány másodpercig (5-30) állomásozzon még a kimenő levelek között egy üzenet. Csak ennek lejárta után bocsátja valóban útjára a Google levelezőszolgáltatása. Ez a pár másodperc pont elég lehet az utolsó utáni pillanatban felfedezett elütések javítására, a véletlenül kiválasztott válasz mindenkinek funkciótól való visszakozásra stb.

Bekapcsolásához el kell navigálni a Gmail felületén látható fogaskerék ikon alatt található beállításokhoz, ahol az általános beállítások között található az Undo Send.

Gmail Labs

Az előző szolgáltatás a Gmail Labs-ből nőtt ki; ez a gyűjtőhely önmagában is figyelmet érdemel. Az élesbe álló funkciók homokozójaként szolgáló Gmail Labs rengeteg érdekes lehetőséget kínál. Ilyen például a Mark As Read gomb és az Unread Message ikon, amivel az olvasottsági paramétereket lehet állítaniegy egy levélen vagy e-mailek egy csoportján. Ezek használatával egy kis üzenetszámláló jelenik meg a Gmail ikonon, a címsorban. De ugyanitt lehet a csevegődobozt átmozgatni bal oldalról jobbra, ha a Facebooknál megszokott kialakításra vágyunk, hogy még egy példát említsünk.

Google Docs és Sheets sablonok

A Microsoft Office szövegszerkesztőjének ingyenes alternatívájaként használható Google Docs mára alapvető eszközzé vált azok számára, akik nem Wordben kezelik dokumentumaikat. A Google Docs azonban ennél többre is képes, például a szöveg feldobható különböző sablonokkal. Önéletrajz-íráshoz külön sablont kínál a szolgáltatás, de található benne jelentésekhez, találkozókon készülő jegyzetekhez, hírlevelekhez stb. készített minta is.
 


Ez a lehetőség az Excel vetélytársául szolgáló Google Sheets-ben is fellelhető. Itt esküvőtervező, havi és éves költségvetések készítését megkönnyítő, teendőlistákhoz, utazási tervekhez készített sablonok között lehet válogatni. Még számlákhoz és jelenléti ívekhez is találhatunk előre legyártott mintákat, ha elég kitartóan keresgélünk. Sajnos a Google jól eldugta a sablonokat, előcsalogatásukhoz a Google Drive-ban, az új dokumentum/táblázat/prezentáció kiválasztásakor kell a következő menüre navigálni. Itt a „from a template”-re kattintással juthatunk el a kívánt lehetőségekig.

Google Keep

Saját teendő/jegyzetelő appal is rendelkezik az amerikai keresőóriás, ami egyszerűségében kínál nagyszerű megoldást az ilyen jellegű igények kielégítésére. Nem csak Android és iOS alkalmazásként, hanem weben keresztül is használható. Vagyis bárhol jut eszünkbe valamilyen ötlet, elég csak gyorsan beleírni, az pedig azonnal szinkronizálódik az összes, általunk használt, hálózatra csatlakozó eszközön.

A Google Keep nem csupán szavak bedobálására használható, hanem kipipálható felsorolást is kínál. Használhatunk színkódokat, kattintható hashtageket, kattintással újraszervezhető a beírt szövegek sorrendje. Lehetőség van a legfontosabb teendők kitűzésére a jegyzet tetején, rögzíthetünk hang alapú emlékeztetőket, de akár képeket és rajzokat is beilleszthetünk.

„Send and archive”

Egy másik hasznos, de elrejtett lehetőség a Gmailben, hogy a válaszüzenetekhez extra gombot hozzáadó szolgáltatással nem csupán elküldhetjük az adott üzenetet, hanem rögtön archiválhatjuk is. Ezzel az e-mail eltűnik a bejövő levelek zsúfolt mappájából – addig legalábbis, amíg választ nem kapunk rá.

Word Lens

Ezért a lehetőségéért tényleg minden elismerést megérdemel a Google. A World Lens-t komoly összegért vásárolta fel, majd implementálta Google Translate szolgáltatásába, és így ingyenesen bárki számára elérhetővé tette. Csak előtte jól eldugta (ezt is). Pedig nagyon hasznos lehetőség: az ismertebb világnyelvek közötti azonnali fordítást tesz lehetővé. A telefon kamerája által látott szavakat (például múzeumi táblák szövegeit, vonatállomások hirdetményeit, éttermi étlapokat stb.) fordítja le rögtön az általunk kívánt nyelvre.
 


Használatához meg kell nyitni a Google Translate appot (legyen az akár Androidon, akár iOS-en), és rá kell bökni a kamera ikonra a „tap to enter text” felirat alatt. Ha széleskörűen akarjuk használni, akkor külföldre utazás előtt érdemes előre letölteni a vonatkozó idegennyelvi szótárt, hogy ne roaming adatkapcsolattal kelljen vagyonokat otthagyni pár fordítás kedvéért.

És a többi...

Ezzel közel sem merült ki a lehetőségek tárháza, a Google számos egyéb, apróbb-nagyobb, kevésbé ismert szolgáltatást nyújt. Csak fel kell fedezni őket.

Cloud & big data

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.