A járványhelyzet egyik közvetett hatása, hogy Kínában a piaci cégek és a központi kormányzat részéről is özönlenek a megrendelések az autonóm szállítóeszközöket gyártó startupokhoz.

A lassan világjárvánnyá alakuló koronavírus-fertőzés Kínában és máshol is sok vállalkozás működésében okoz súlyos problémákat. A pekingi Neolix szekere azonban éppen ennek köszönhetően lódult meg az utóbbi időben. A Bloomberg hétvégi riportja szerint a kis méretű önvezetető szállítóeszközöket fejlesztő startup az elmúlt két hónapban több mint 200 új megrendelést szerzett, miközben a gyártás tavaly májusi beindulása óta összesen is csak 125 járművet sikerült eladnia.

Ahogy a járvány és az annak nyomán hozott intézkedések alaposan felfogatják az üzleti folyamazokat és az ellátási láncokat, Kínában egyre nagyobb figyelem hárul az autonóm járművekre és átalában az áruszállítás új megoldásaira. A Neolix eszközei ennek megfelelően többféleképpen is hozzájárulnak a kihívások leküzdéséhez: csökkentik az emberek közötti fizikai kontaktust, emellett enyhítik az elkülönítések és az utazási korlátozások miatt egyre látványosabb munkaerőhiányt is.

A Neolix ügyvezetője a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a cég raktárai a járvány kitörését követően hamar kiürültek, a kis robot teherautókat például kórházakban állították munkába az orvosi eszközök szétosztásában, a személyzet élelmezésében vagy esetenként a közterületek fertőtlenítésében is. A vállalkozásnak már olyan megrendelői vannak mint az Alibaba, a JD.Com vagy a Meituan Dianping, de a cikkből kiderül, hogy ettől függetlenül is 180 fokos fordulatot tapasztalnak az autonóm szállítási technológiák megítélésében.

A megváltozott szokások itt maradnak

Az emberek most a gyakorlatban is tapasztalják, hogy mennyi mindenre képesek az ilyen rendszerek, amikor a humán közreműködőkre nézve veszélyes feladatok elvégzéséről van szó. Ez persze nem csak a Neolix, hanem a többi, hasonló profilú vállalkozás számára is kedvező, olyannyira, hogy a kínai kormány is létrehozott egy alapot a sofőr nélküli szállítóeszközök beszerzési és üzemeltetési költségeinek 60 százalékos központi finanszírozására a saját joghatósága alá eső szervezeteknél. Ugyanígy igaz, hogy az ilyen járművekre vonatkozó szigorú szabályokon is enyhítettek a különleges helyzetre és az amúgy is teljesen üres utcákra való tekintettel.

Ez azt is jelenti, hogy a kormányzati beszerzési eljárások lényegesen felgyorsulnak, maga a Neolix ebben az évben több mint 1000 új megrendelésre számít ebből az irányból. Az elemzők az ágazat gyors felfutását illetően annyiban még szkeptikusak, hogy a relatíve alacsony kínai munkaerő-költségek továbbra is akadályozni fogják az ilyen technológiák általános bevezetését, és a koronavírus-járvány miatt időlegesen felfutó keresletből nem feltétlenül kell hosszabb távra szóló következtetéseket levonni.

Az viszont ugyanígy igaz, hogy a jelenlegi helyzet megerősíti az új felhasználási módokat, és hozzájárul a fogyasztási szokások amúgy is gyors változásához, legyen szó az automatizálásról vagy általában arról a jelenségről, hogy a kínai lakosság méginkább az online vásárlási csatornák felé fordult. A fogyasztási minták átalakulása pedig valamilyen mértékben arra is hatással lesz, hogy a vírusjárvány lecsengését követő, "normális" világban milyen készségeket vagy képességeket tekintenek majd alapvető fontosságúnak.

Piaci hírek

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

A globális koronavírus-járvány minden korábbinál jobban felértékelte a vállalatok adatvagyonát.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.