Hollywoodban immár hónapok óta tart az írók és színészek sztárjkja, amit részben a mesterséges intelligenciától való félelem indított be. Úgy tűnik, mindez megismétlődhet a játékfejlesztőknél is.
Hirdetés
 

A világ legnagyobb filmgyártó központját kezdi teljesen megbénítani az elsőként az amerikai írók szövetsége, majd a színészek szakszervezete indított határozatlan idejű sztrájkot. Az immár több mint 4 és majdnem 2 hónapja tartó akcióval az érdekvédelmi szervezetek nem csupán jobb munkakörülményeket és béreket szeretnének kiharcolni tagjaiknak, hanem igyekeznek visszadugaszolni a palackba a mesterséges intelligencia fenyegető szellemét. A filmipar dolgozói ugyanis nem szeretnék végignézni, ahogy a generatív algoritmusok egyik pillanatról a másikra munkanélkülit csinálnak belőlük.

Miközben a filmiparban sem oldódott meg a helyzet, az immár sokkal nagyobb pénzeket megmozgató digitális játékoknál nagyon hasonló megmozdulások indulhatnak el hamarosan. Az amerikai szórakoztatóipari alkotókat tömörítő szakszervezet (SAG-AFTRA) ugyanis egy meglehetősen harcos szövegezésű közleményben hivatalosan megadta tagjainak az engedélyt arra, hogy a játékipari munkaadók és dolgozók közötti soron következő egyeztetésen akár sztrájkba is kezdjenek.

Az interaktív médiaiparként emlegetett szektor dolgozóinak jelen pillanatban csak egy korábbi, kényszerből meghosszabbított határidejű megállapodása van a nagyobb fejlesztő stúdiókkal, kiadókkal. Ennek az újratárgyalása esedékes most szeptemberben, amihez a szakszervezet reményei szerint elegendő muníciót jelent majd a bunkósbotként meglengetett sztrájkopció.

Elveszi a munkát!

A szervezet elnöke a közleményben részben a mesterséges intelligenciát teszi felelőssé a kialakult patthelyzetért. Fran Drescher úgy látja, hogy az MI egy sor területen, például a játékok akciójeleneteit élethűbbé tevő kaszkadőrmutatványoknál is felmerül a veszélye annak, hogy az algoritmusok teljesen leváltják az emberi alkotókat. Az érdekvédelmi szövetség szerint szerződéses védelem nélkül a munkáltatók gond nélkül megcsináltatnak olyan feladatokat az előadóművészekkel, amelyek tudtukon kívül "művészetük és megélhetésük" elvesztéséhez vezet.

A sztrájk engedélyezése egyébként nem jelenti automatikusan azt, hogy mindez életbe is lép majd a közeljövőben, de ahogy említettük, egy jelentős fegyver lehet a néhány hét múlva kezdődő új tárgyalási szakaszra.

A másik oldal a maga részéről igyekszik közreműködőnek mutatkozni. A játékipari vállalatok képviselője a CNN-nek például azt nyilatkozta, hogy az általa képviselt cégek olyan tisztességes megállapodást akarnak kötni, amely tükrözi a szakszervezet dolgozóinak a játékokhoz hozzáadott értékét. És a remények szerint mindezt hamarosan meg is oldják.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.