A 70-es évek végén indult sci-fi animesorozat, a Mobile Suit Gundam egyik figurája fél-robotként éledt újra egy tokiói startup jóvoltából.

Jokohama ipari negyedének egyik raktárépületében rejtőzik Archax, a 4,5 méter magas és 3,5 tonnás robot. Valójában nem robot, mert ember vezérli, de ettől még megjelenése félelmetes. Ha valaki ilyen gépszörnnyel akarná riogatni a szomszédait, megteheti: a gyártó, a Tsubame Industries potom hárommillió dollárért árulja – de nem árt sietni, mert mindössze ötöt terveznek gyártani belőle.

A gép a nevét az egyik legősibb madárról, az archaeopteryxről kapta, de kinézetében nem sokban emlékeztet névadójára. Leginkább egy a 70-es évek végén indult japán anime sci-fi rajzfilmsorozat, a Mobile Suit Gundam transzformerfigurájára (abban a szubkultúrában: mecha), az RX-78-2 Gundamra hajaz. Egyelőre csak a sajtónak mutatták be, az első nyilvános fellépésére Tokióban kerül sor október 26. és november 5. között a Japan Mobility Show-n.

A gép pilótafülkéje teljesen zárt, irányítója csak a külső kamerák képét látja a fülke falán elhelyezett monitorokon, és egy botkormánnyal bírja cselekvésre a négy kerék segítségével mozgó gépmostrumot. A helyváltoztatáson kívül lényegében a két kart és a kezeket lehet irányítani. Archax két üzemmódban működhet: álló helyzetben robotként használható, de ha jármű üzemmódban használjuk, akár 10 km/óra sebességgel is képes helyet változtatni.

Ikonikus japán játék – szupergazdagoknak

Építője, a Tsubame Industries fiatalos csapat. A cégvezető, Josida Rjo (vagy angol átírásban: Ryo Yoshida) mindössze 25 éves. Munkatársaival (akik valószínűleg szintén animerajongók) olyan a robotot szeretett volna építeni, ami mindent megtestesít, amiben Japán erős: az animációt, a játékokat, a robottechnológiát és az autófejlesztést – valami olyasmit, amiről mindenkinek azonnal beugrik: ez Japán. A videó alapján önnek is ez ugrik be?
 


Mint az egy angol nyelvű japán lap beszámolójából kiderült, a cégvezető tapasztalt szakemberekkel vette körül magát. A Tsubame Industries technológiai igazgatója például húsz évet húzott le egy olyan cégnél, amely építőipari berendezéseket fejlesztett és gyártott. Ott olyan gép fejlesztésén is dolgozott, aminek a szerszám része úgy mozgott, mint egy-egy emberi kar.

A robot vázát egy nehézgépeket gyártó vállalat készíti, a borítás pedig ugyanolyan szálerősítésű műanyagból készül, amit az F1-es autókhoz is használnak. Érzékelhetően az is nyomot hagyott az Archaxon, hogy a fiatal cégvezető az egyetemen robotkézzel kapcsolatos technológiákkal foglalkozott, és előző cége kézprotéziseket gyártott.

A monstrum most nem több drága és súlyos játéknál. Josida minimálprogramja, hogy legalább öt Archaxot épít, és eladja őket vastagabb pénztárcájú robotrajongóknak. De reméli, hogy a konstrukciót később értelmes feladatokra is fel lehet használni, például katasztrófaelhárításban vagy akár az űriparban.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.