A 70-es évek végén indult sci-fi animesorozat, a Mobile Suit Gundam egyik figurája fél-robotként éledt újra egy tokiói startup jóvoltából.

Jokohama ipari negyedének egyik raktárépületében rejtőzik Archax, a 4,5 méter magas és 3,5 tonnás robot. Valójában nem robot, mert ember vezérli, de ettől még megjelenése félelmetes. Ha valaki ilyen gépszörnnyel akarná riogatni a szomszédait, megteheti: a gyártó, a Tsubame Industries potom hárommillió dollárért árulja – de nem árt sietni, mert mindössze ötöt terveznek gyártani belőle.

A gép a nevét az egyik legősibb madárról, az archaeopteryxről kapta, de kinézetében nem sokban emlékeztet névadójára. Leginkább egy a 70-es évek végén indult japán anime sci-fi rajzfilmsorozat, a Mobile Suit Gundam transzformerfigurájára (abban a szubkultúrában: mecha), az RX-78-2 Gundamra hajaz. Egyelőre csak a sajtónak mutatták be, az első nyilvános fellépésére Tokióban kerül sor október 26. és november 5. között a Japan Mobility Show-n.

A gép pilótafülkéje teljesen zárt, irányítója csak a külső kamerák képét látja a fülke falán elhelyezett monitorokon, és egy botkormánnyal bírja cselekvésre a négy kerék segítségével mozgó gépmostrumot. A helyváltoztatáson kívül lényegében a két kart és a kezeket lehet irányítani. Archax két üzemmódban működhet: álló helyzetben robotként használható, de ha jármű üzemmódban használjuk, akár 10 km/óra sebességgel is képes helyet változtatni.

Ikonikus japán játék – szupergazdagoknak

Építője, a Tsubame Industries fiatalos csapat. A cégvezető, Josida Rjo (vagy angol átírásban: Ryo Yoshida) mindössze 25 éves. Munkatársaival (akik valószínűleg szintén animerajongók) olyan a robotot szeretett volna építeni, ami mindent megtestesít, amiben Japán erős: az animációt, a játékokat, a robottechnológiát és az autófejlesztést – valami olyasmit, amiről mindenkinek azonnal beugrik: ez Japán. A videó alapján önnek is ez ugrik be?
 


Mint az egy angol nyelvű japán lap beszámolójából kiderült, a cégvezető tapasztalt szakemberekkel vette körül magát. A Tsubame Industries technológiai igazgatója például húsz évet húzott le egy olyan cégnél, amely építőipari berendezéseket fejlesztett és gyártott. Ott olyan gép fejlesztésén is dolgozott, aminek a szerszám része úgy mozgott, mint egy-egy emberi kar.

A robot vázát egy nehézgépeket gyártó vállalat készíti, a borítás pedig ugyanolyan szálerősítésű műanyagból készül, amit az F1-es autókhoz is használnak. Érzékelhetően az is nyomot hagyott az Archaxon, hogy a fiatal cégvezető az egyetemen robotkézzel kapcsolatos technológiákkal foglalkozott, és előző cége kézprotéziseket gyártott.

A monstrum most nem több drága és súlyos játéknál. Josida minimálprogramja, hogy legalább öt Archaxot épít, és eladja őket vastagabb pénztárcájú robotrajongóknak. De reméli, hogy a konstrukciót később értelmes feladatokra is fel lehet használni, például katasztrófaelhárításban vagy akár az űriparban.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.