Egy idén tavasszal készített kutatás szerint továbbra is jelentősnek tekinthető itthon a feketén beszerzett programok használata, ám pár éve ennél sokkal rosszabb volt a helyzet.

Friss adatokkal szolgál a helyi viszonyokról az a 2022 tavaszán készített felmérés, amelyet a Microsoft Magyarország megbízásából készítettek a magyar felhasználók szoftverbeszerzési gyakorlatáról. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy bár a megkérdezettek többsége tisztában van azzal, hogy a nem jogtiszta szoftverek használata kockázatokat rejt, ám ez sokakat nem tántorít el az alternatív beszerzési csatornák igénybe vételétől. Utóbbiak jogszerűtlenségét a szemükben bőven kárpótolja az ingyenesség.

A szoftvercég témában kiadott közleménye szerint a válaszadók 60 százaléka közvetlenül a gyártótól vásárolja meg a szükséges programokat, ám csaknem 30 százalékra tehető azok aránya, akik különböző internetes forrásokból, például torrentoldalakról szerzik be számítógépes szoftvereiket.

A válaszadók kétharmada tartja költséghatékonynak a kalózváltozatok beszerzését annak ellenére is, hogy sokan tisztában vannak a kockázatokkal: kétharmaduk például egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a nem eredeti szoftverek működésképtelenné tehetik a számítógépet. Ugyanakkor 84 százalék meggyőződése az is, hogy a kalózprogramok képesek lehetnek éppúgy viselkedni, mint az eredeti szoftverek. A válaszadók fele szerint pedig a nem jogtiszta programok a gyártói frissítéseket is fogadhatják. A gyártók biztonsági frissítéseit egyébként a felhasználók 91 százaléka fontosnak tartja, és kétharmaduk a szoftvergyártók technikai segítségnyújtásáról is hasonlóan vélekedik. Nagyjából ugyanennyien – a válaszadók 69 százaléka – gondolja úgy, hogy a jogtiszta szoftverekkel biztosítható a számítógép megbízható működése.

Töpörödő probléma

Természetesen a fenti számok nyilvánosságra hozásával, illetve a nem jogtiszta szoftverek potenciális kockázatainak hangsúlyozásával a Microsoft saját üzletét igyekszik erősíteni. Globális szoftverszállítóként Redmondnak a kezdetektől problémát jelentett a kalózszoftverek népszerűsége és az azokhoz való viszonylag könnyű hozzáférési lehetőség.

A helyzet azonban az utóbbi időben több szempontból is kedvezőbbé vált. Egyrészt a világban általánosan megfigyelhető trend, hogy visszaszorulóban van a nem jogtiszta forrásból szerzett programok aránya. Magyarországon például egy 2016-os BSA-felmérés szerint még 38 százalékon állt a mutató (ami a régió 58%-os arányához képest kifejezetten kedvező volt). Másrészt pedig - sok szoftvercéghez hasonlóan - a Microsoft is egyre inkább a felhőből szolgáltatot, előfizetés alapú termékekre épít, amelyek az üzleti modell sajátosságából fakadóan automatikusan fehérítik a szoftverhasználatot.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.