Az Nvidia és a Siemens közösen dolgoznak egy olyan platformon, amellyel a remények szerint még jóval az első kapavágás előtt tűpontosan szimulálható lesz akár egy gyártóüzem teljes működése is.

Olyan jövőt képzel el a gyártóvállalatok számára az Nvidia és a Siemens, ahol a döntéshozók életét maximálisan pontos előrejelzések könnyítik meg, így egy-egy új projekt kapcsán nem lesz bizonytalanság abban, miként is fog a terv működni a gyakorlatban.

A szépen hangzó ígéreteket a két cég vezetője egy sajtóeseményen igyekezett konkrétumokkal alátámasztani. Az együttműködés részleteiről beszámoló The Register a Siemens vezérigazgatóját idézi, aki szerint a gyártók életét megkeserítő termelékenységi, munkaügyi és ellátási láncbeli zavarok jelentette kihívásokra a technológia és a digitalizáció megfelelő választ képes adni. A megoldás alapját a már régóta alkalmazott technika, a digitális iker jelenti. A feladat utóbbival kapcsolatban az, hogy a digitális iker a lehető legrealisztikusabb legyen, és a lehető legközelebb kell hozni azt a való világhoz - mondta Roland Busch.

A beszélgetésen előkerült a mostanság nagyon felkapott buzzword, a metaverzum is. A két cég közös munkájának gyümölcsét ugyanis ipari metaverzumként írták le, amely nem más, mint "egy magával ragadó, valós idejű digitális iker". Fotorealisztikus, ugyanakkor fizika alapú. Ez azt jelenti, hogy az iker nem csak azt mutatja meg, hogyan néz ki valós időben, hanem azt is, hogyan viselkedik a valós világban - magyarázta Busch. Rövidebben megfogalmazva: nem animációról, hanem szimulációról van szó.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang mindezt azzal egészítette ki, hogy "hinni kell abban, hogy ami a fizikai világban történik, az a virtuális világban is megjósolható, és ami a virtuális világban történik, az feltétlenül meg fog történni a fizikai világban is". És amennyiben ezeknek a feltételeknek sikerül megfelelni, akkor a virtuális modell használható lesz az optimalizálástól a tervmódosításokon át a jövőbeli iterációkon keresztül a prediktív karbantartásig szinte bármire.

Bonyolult feladat

Egy valódi gyár digitális ikertestvérének létrehozása különösen összetett feladat, mivel számtalan eszközt, berendezést, szenzort kell összehangban kezelni a létesítményben alkalmazott szoftverekkel együtt. A hatalmas adatmozgást megkövetelő szimulációhoz elengedhetetlen a különböző hardverekből származó információk "közös nyelvre fordítása". Ebben jut szerepe a Siemens Xcelerator portfóliójának, amely digitalizációs törekvéseket támogató szoftvereket, szolgáltatásokat és alkalmazásfejlesztési platformot kínál.

A mechanikus gépekből, elektronikai berendezésekből, alkalmazásokból, tervezési- és vállalatirányítási rendszerekből származó adatok egyesítését követően az Nvidia Omniverse digitálisiker-platformján lesz a sor, hogy ezekből az információkból fotorealisztikus szimulációt hozzon létre, amely lehetővé teszi a rendszer bármelyik elemének részletes vizsgálatát. Legyen szó magáról az üzemcsarnok elrendezéséről, javában üzemelő gyártóberendezésről, vagy éppen az integrált áramkörök belső működéséről.

Mindezt azért még ne holnapra várjuk. Huang tízéves időtávot említett, mire a technológia képes lesz lehetővé tenni a gyártók számára, hogy teljes üzemeket vagy létesítményeket tervezzenek, szimuláljanak és működtessenek, mielőtt még az első kapavágást meg kéne tenni.

Cloud & big data

Nagy tempóban hajt ki a mobilok új szegmense

A hajlított kijelzőjű telefonok az elkövetkező néhány évben óriási lendülettel gyarapíthatják egyelőre vékonyka piaci tortaszeletüket.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.