A Metaverse Standards Forum körül már az alapításkor is annyian tolongnak, hogy az a feltűnő, ha valamelyik érdekelt távol tartja magát a kezdeményezéstől.

Szabványosítanák a metaverzumot (jelentsen bármit is a fogalom) a technológiai ipar meghatározó szereplői. A szabványosítási szervezet, a Metaverse Standards Forum mögött szinte a formálódó piaci szegmens minden fontos szereplője felsorakozott: a Meta és a Microsoft mellett csipgyártók (Nvidia, Qualcomm), hardvergyártók, szoftvergyártók (Adobe, Autodesk), szabványosítási szervezetek – és az IKEA.

A Reuters szerint épp ezért feltűnő a távol maradók köre. Egyelőre nem csatlakozott a kezdeményezéshez néhány fontos játékcég (Roblox, Niantic) és ismert kriptoalapú metaverzum-platform (pl. The Sandbox, Decentraland). A legszembeötlőbb viszont az Apple távolmaradása, mert elemzők szerint a vállalat ennek a szegmensnek (is) domináns szereplője lehet.

Átjárhatóvá tennék a metaverzumokat

A Metaverse Standards Forum célja, hogy iparági szabványok kidolgozásával biztosítsa az egyes metaverzumok egymással való kompatibilitását. Mivel ez a már meglévő szabványokat is érintheti, fontos eredmény, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez az érintett szabványügyi szervezetek.

A cél egy valós interoperabilitás létrehozása a metaverzumban. Mint az alapításról kiadott közlemény fogalmaz, a metaverzumban rejlő lehetőségek akkor bonthatók ki optimális formájukban, ha ez a világ nyílt interoperábilis szabványokra épül. Ezért fontos, hogy csatlakoztak olyan nyílt szabványokat fejlesztő szervezeteket, mint a W3C, a Khronos Group, az Open Geospatial Consortium, az Open AR Cloud, a Spatial Web Foundation és Web 3D Consoirtium.

Az új szabványügyi fórum célja többek között az is, hogy segítse a különböző szabványosítási szervezetek és a metaverzum-piacban érdekelt vállalatok együttműködését. Egyelőre a feladat a követelmények és a prioritások meghatározása, hogy csökkentsék a fejlesztési erőforrások pazarlását. Azaz lefordítva: a szabványosítási testület szeretné rövidre zárni a párhuzamos fejlesztési koncepciók közötti konkurenciaharcot.

Már minden nagy szereplőnek van valamilye

Az érdekek összehangolása azonban nem lesz egyszerű, mivel már mindenkinek van valamilyen metaverzum-kezdeménye. Ez részben meg is magyarázhatja, hogy az Apple egyelőre miért nem rohant csatlakozni a fórumhoz. A hírek szerint a vállalat idén vagy jövőre piacra dobja a virtuális és kiterjesztett valóság élményét vegyítő MR (mixed reality) headsetjét. Bár az új termék körül nagy a bizonytalanság, a legutóbbi hírek szerint a fejlesztések haladnak, és az eddigi eredményeket már bemutatták az igazgatótanácsnak.

Egy ilyen eszközzel azonban az Apple-nek a Metával kell versenyeznie, amely viszont a jövőjét a metaverzumra tette fel, és már eddig is nagy pénzeket költött olyan hardverekbe, melyekkel megvalósíthatónak véli az összekapcsolt virtuális világokról szóló vízióját. Olyannyira fontos ez az irány, hogy tavaly még a cég nevét is ehhez igazították – nagyjából egy időben a Project Cambria bejelentésével, amelynek célja szintén egy MR headset kifejlesztése.

Közben persze az Apple sem tétlenkedett, hogy építgesse a maga világát. Támogatta a Pixart egy a metaverzum háromdimenziós tartalmainak megjelenítéséhez használható fájlformátum, az USDZ (Universal Scene Description Zip) kifejlesztésében, sőt az Adobe-ot is meggyőzte a formátum támogatásáról.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.