Hamarosan megjelenik az a Chrome, amiben a korábban népszerű plug-int HTML5-re cseréli a vállalat.

Előreláthatólag decemberben jelenik majd meg a Chrome 55, amiben a Google lecseréli a Flasht HTML5-re, jelentette be a keresőóriás. Ennek során megjegyezte a vállalat, hogy noha a böngésző plug-in kulcsszerepet játszott az internetes videózás széles körben való elterjedésében, már megérett a cserére. A Google szerint a váltással nem csak a biztonság javul, de kimutathatóan csökken a mobil eszközök energiafelhasználása, illetve felgyorsul a multimédiás tartalommal bíró weboldalak beöltése is.

"A HTML5 jóval könnyebb és gyorsabb, a tartalomelőállítók pedig szívesen váltanak a gyorsabb oldalbetöltés és az alacsonyabb akkumulátorhasználat miatt – nyilatkozta Anthony LaForge, a Chrome-ban használt Flashért felelős kurátor egy blogbejegyzésben – A reszponzivitás tekintetében számos oldal esetében lesz javulás."

A Flash visszaszorítása ugyanakkor már szeptemberben elkezdődik: a Google ekkor adja ki a Chrome 53-at, amiben a plug-in már blokkolásra kerül. Nem hagyta ezt megjegyzés nélkül a Flash létrehozója, az Adobe. A vállalat – közlése szerint – is a HTML5-ben látja a webes platform jövőjét.

"Szorosan együttműködünk az olyan cégekkel, mint a Mozilla, a Microsoft és a Facebook, hogy segítsük ezeknek a nyílt szabványoknak a terjedését. A Google döntése része annak az egész iparágra kiterjedő fejlődésnek, melyre az Adobe is komoly energiákat fordít" – írta a vállalat.

Egy formátum alkonya

Az egykor de facto standard abban segítette a website-ok tulajdonosait, hogy külön alkalmazások telepítése nélkül, böngészőből futtathatóvá tegyenek olyan multimédiás tartalmakat, mint online játékok, video streaming, interaktív reklámcsíkok és hasonlók. A Flash Player azonban egy ideje már kiesett a pixisből; számos techvállalat és egyéb szervezet döntött úgy, hogy megszabadul a plug-intől, annak energiaigényes működése és biztonsági kockázatai miatt.

Népszerűsége a HTML5 terjedésével kezdett zuhanni; ahogy az onlinevideo-iparág egyre inkább az új szabvány irányába fordult, úgy fogyatkozott a levegő a Flash körül. Mivel a HTML5 kifejezetten úgy készült, hogy kiterjesztések nélkül legyen képes grafikai tartalmak megjelenítésére, nem volt kérdés, hogy idővel ki fogja szorítani a Flasht korábbi helyéről.

Többek között olyan lépések verik bele a szöget a formátum koporsójába, mint a Google bejelentése, mely szerint a cég display hirdetéseket kiszolgáló rendszere átáll a HTML5-alapú reklámokra. A döntés magyarázataként természetesen az ügyfelek minél teljesebb körű kiszolgálását jelölték meg, hiszen a Flashsel szemben a HTML5 kiválóan megjeleníthető mindenféle felületen, legyen az okostelefon, táblagép vagy éppen hagyományos számítógép.

A menetrend szerint idén június 30-ától sem az AdWords, sem a DubleClick Digital Marketing rendszere nem fogadja a Flash-alapú tartalmakat. Majd egy újabb féléves periódust követően, jövő év január 2-ától már a korábban feltöltött Flash-reklámok sem fognak futni a cég hirdetési platformjain. Egyetlen kivételt a videós hirdetések jelentik, azokra - egyelőre - nem vonatkozik a szigorítás.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.