De azért csapatmunkára is hajlandó. A DeepMind a neurális hálózatokat vizsgálva jutott arra, hogy a bonyolultabb rendszerek egész emberi módon érvényesítik a saját érdekeiket.

A 2010-ben alapított DeepMind 2014-ben került a Google, utóbb pedig az Alphabet ellenőrzése alá, az amerikaiaknak a hírek szerint több mint félmilliárd dollárjába került a brit mesterségesintelligencia-kutató cég felvásárlása. A DeepMind ambiciózus küldetése, hogy "megfejtse az intelligenciát", vagyis létrehozza a megfelelően hatékony, általános felhasználású tanuló algoritmusokat, egyúttal formalizálja az intelligencia fogalmát, és ezen keresztül segítsen megérteni az emberi elme működését is.

Az elmúlt időben mi is többször beszámoltunk a DeepMind látványos eredményeiről. Így például arról, amikor a deep Q-networknek nevezett algoritmus végigjátszotta a számítógépes őskorszak ikonikus darabjára, az Atari 2600-ra írt félszáz játékot, vagy amikor az ugyancsak a DeepMind által fejlesztett AlphaGo legyőzte az egyik legerősebb profi gójátékost. Kevésbé látványos, de nem kevésbé fontos irány volt az adatközpontok fogyasztásának optimalizálása, a szájról olvasás vagy az életveszélyes betegség kockázatainak kutatása is.

Az AI és a fogolydilemma

A DeepMind házat tájáról származó legújabb érdekesség az az interneten is közzétett belső tanulmány, amelyben a Google tudósai a neurális hálózatok kooperatív és kompetitív viselkedésének vizsgálatáról írnak. A kísérletekben tulajdonképpen arra voltak kíváncsiak, hogy az összetettebb és egyszerűbb algoritmusok az erőforráshiányos környezetekben a versengő vagy az együttműködő megoldásokra lesznek hajlamosak.

Az első játékban a rendszereknek zöld almákat (pixeleket) kellett begyűjteniük egy zárt területen, méghozzá úgy, hogy a gyűjtögetés mellett-helyett egymás megbénítására is lehetőségük volt egy elképzelt lézersugárral. Ahogy a DeepMind lenti videóján is látszik, addig nem volt probléma, amíg elég alma jutott mindenkinek, a zöld pixelek fogyatkozásával azonban egyre gyakrabban rúgta fel valamelyik algoritmus az alapértelmezett tűzszünetet:
 


Külön érdekes, hogy a kutatás alapján a kisebb, vagyis praktikusan kevésbé intelligens neurális hálózatok tovább tartották meg a békés és együttműködő viselkedést, míg a nagyobb, bonyolultabb rendszerek a kísérlet során szívesebben támadták meg a vetélytársakat.

A második játékban az algoritmusoknak egy "prédát" (vagyis egy mozgó pixelt) kellett levadászniuk, amit természetesen egyedül is megpróbálhattak, de össze is foghattak, hogy megkönnyítsék a saját dolgukat. A dokumentumban "farkasfalkának" nevezett feladatot ismét csak a nagyobb és összetettebb hálózatok értették meg gyorsabban, és hamar elkezdtek összedolgozni egymással, míg az egyszerűbb versenyzők ebben a számban is felemás eredményeket értek el:
 


Vagyis minél bonyolultabb neurális hálózatról volt szó, a rendszer annál inkább a saját (természetesen a programozók által meghatározott) érdekeinek megfelelően nyúlt az együttműködés vagy a versengés eszközeihez: a célok eléréséhez alapvetően a kooperációt részesítette előnyben, ahogy azonban az erőforrások szűkössé váltak, nem habozott megtámadni sem a riválisokat.

Anélkül, hogy beszaladnánk a csőbe, és megpróbálnánk az AI-k az emberekéhez hasonló, tanult visedéséből néhány mondatban eljutni a Skynethez, ide másolunk két összehasonlító ábrát az egyszerű és bonyolult rendszerek jellemző döntéseiről (a kép forrása itt is a Google DeepMind részlege):
 
 

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.