Egy felmérés során a legnépszerűbb tízezer oldalból kevesebb mint 600-nál találtak földrajzi szigorításokat.
Hirdetés
 

A diktatórikus vezetéssel bíró országokban bevett gyakorlat korlátozni az internetet, hogy a felhasználók ne olvashassanak akármit. A korlátozás azonban fordítva is működik, azaz vannak honlapok, webáruházak, szolgáltatások, amelyeknél a hozzáférést a szájt gazdája maga szűkíti le földrajzi alapon. Egy friss tanulmány szerint azonban utóbbi egyáltalán nem annyira gyakori jelenség, mint azt talán elsőre gondolná az ember.

Nem általános gyakorlat

A Michigan Egyetem kutatói több forrást felhasználva igyekeztek feltérképezni a geoblokkálás "népszerűségét" a neten. Az eredmények alapján ez még a leglátogatottabb oldalak körében is ritkán bevetett eszköz, a tágabb világhálón pedig gyakorlatilag elenyésző a megoldás jelenléte. Az Alexa ranglista élén található 10 ezer oldalból mindössze 596-nál találtak korlátozást, a merítést a leglátogatottabb egymillió oldalra kiterjesztve pedig kevesebb mint ezer honlappal bővült a geoblokkolók tábora.

A tanulmány elkészítéséhez több adatbázist felhasználtak, többek között a Cloudfare-t, amely geoblokkolást lehetővé tevő megoldást kínál ügyfeleinek. A kutatók 177 országban állítottak fel automatizált tesztpontokat, hogy azokon keresztül próbálják elérni az egyes tartalmakat.

A legtöbb korlátozásban részesülő országok listája 

Amint azt a fenti táblázatok mutatják, leginkább Szíriából, Iránból, Szudánból és Kubából internetezve ütközhetünk digitális falakba. Az éllovasoknál minden esetben létezik érvényben lévő szankció az Egyesült Államok részéről, így a magas találati számok már jobban érthetőek. Az ezeket az országokat követő további régiók esetében viszont már nagyon elenyésző a geoblokkolás aránya. Érdemes megemlíteni, hogy Észak-Korea azért nem található a listán, mert ott még tesztpontot sem tudtak felállítani a tanulmány készítői.

Ettől azért több van

Ugyan a teljes merítéshez képest tényleg nagyon kevés oldalnál mutatták ki a hozzáférés területi korlátozását, a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy módszerükkel nem lehet minden ilyen esetet feltárni. Az egyik leggyakoribb rejtőzködő példát a webshopok nyújtják. Ezeken az oldalakon sok esetben nem tiltott a készlet megnézése, de a rendeléskor egy sor területre nem lehet kiszállítást kérni, azaz az oldal lényegét tekintve a felhasználók egy része kemény korlátba ütközik.

Az eredményeket lefelé nyomhatta az is, hogy az Európai Unió tavaly februárban döntött a digitális határok leépítéséről. Ennek szellemében a gazdasági régión belül idén már nem lehet területi korlátozást alkalmazni például akkor, ha valaki online filmekre, zenehallgatásra vagy sportesemények nézésére fizetett elő az EU valamelyik tagállamában.

Közösség & HR

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.