Az uniós tárgyalófelek a héten rábólintottak arra a tervezetre, ami 2018-tól feloldja az online tartalmakra sok esetben jelenleg érvényben lévő régiós korlátozásokat.

A földrajzi korlátozások teljes felszámolásáról döntöttek kedden az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői. Amint hatályba lép a rendelet, nem lehet majd országokra korlátozni, ha valaki online filmekre, zenehallgatásra vagy sportesemények nézésére fizetett elő az EU valamelyik tagállamában.

Mindenhol jó, de legjobb az EU-ban

A mostani megállapodás a komoly lépésnek értékelhető az uniós szerzői jogi szabályozásnak a digitális egységes piaci stratégia keretében javasolt korszerűsítése felé. Ennke köszönhetően hamarosan lehetővé válik, hogy az európai polgárok az EU-n belül bárhol teljes körűen igénybe vehessék filmekre, sporteseményekre, e-könyvekre, videojátékokra vagy zenei szolgáltatásokra való előfizetéseiket. 

A kezdeményezés élharcosa Andrus Ansip volt, aki jelenleg az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke. Nem véletlenül hozzá került ez a terület, hiszen a politikus korábban annak az Észtországnak volt közel tíz évig a miniszterelnöke, ahol meglehetősen jól állnak a technológiai biztosította lehetőségek kiaknázásában. Ansip természetesen üdvözölte az elért eredményt, ami a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontását segíti.

A döntésnek van magyar vonatkozása is, hiszen az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos jelenleg nem más, mint Navracsics Tibor. Az EU-s testület magyar képviselője szerint a megállapodás "új kapukat nyit meg a polgárok számára, s egyúttal jobban védi az alkotókat és mindazokat, akik részt vesznek a kulturális és sportesemények létrehozásában".

Az új szabályok értelmében a fogyasztók az EU-n belül utazva ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthonukban. Mindezt kötelező érvényűen biztosítani kell majd minden olyan szolgáltatónak, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatói önkéntes alapon szintén felkínálhatják e tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

Még egy kis türelem

A most megkötött megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak. A vonatkozó rendelet kilenc hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

A digitális határok lebontása már csak azért is időszerű, mert épp néhány nappal ezelőtt gördült el az utolsó akadálya is annak, hogy az Unió területén teljesen felszámolják a roamingdíj intézményét. Ennek megfelelően a jövőben egyáltalán nem kell majd súlyos pénzeket fizetni azért, ha valaki a kedvenc sorozatának legújabb epizódját nem otthon, hanem mondjuk a külföldi nyaralása helyszínén szeretné frissiben megnézni.

Közösség & HR

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.