A fejünkben megtapadt dallamok azonosítása mellett a Google számos olyan újdonságot jelentett be, ami az MI-technológiák segítségével ahtékonyabbá teheti majd a netes kereséseket.

A Google csütörtökön jelentett be keresőszolgáltatásában egy rakás újdonságot, amelyek elvileg a mesterséges intelligencia és a gépi tanuló technológiák segítségével javítják majd a felhasználói élményt. Ezt a társaság vonatkozó blogbejegyzésében az elmúlt évtized legjelentősebb ugrásának nevezik a kereső fejlődésében, ami újabb szintre emeli a világban keletkező, átláthatatlan mennyiségű információ rendszerezését, illetve a hozzáférés és a hasznosítás lehetőségeit.

A beszámolók természetesen azt az új funkciót emelik ki, amelyben elég dudorászni egy dallamot, hogy az MI-modell összepárosítsa a dallamot egy konkrét zeneszámmal. Essünk túl rajta mi is már az elején: a mobilos Google app vagy a Search widget legfrissebb változatában, és természetesen a Google Assistant alatt is elérhető eszköz 10-15 másodpercnyi dúdolás után azonosítja a lehetséges egyezéseket, egyelőre az angol iOS és az Android rendszer két tucat lokalizált változata alatt.

Ennél valamivel érdekesebbnek tűnik a természetes nyelveket feldolgozó BERT rendszerek alkalmazása, amelynek révén a Google a keresési találatok relevanciáját javítaná. Ez az első körben az angol nyelvű keresések támogatásában jelenik meg, hasonlóan például az elgépelt kifejezések megfejtéséhez és javításához, ami a Google szerint minden tizedik keresés esetében aktuális probléma.

Keresés a szöveg és a videók mélyén

Ugyancsak az MI segít feltérképezni a tartalmakon belüli egyes passzusok étrelmét, illetve a témák és a szubtopikok közti összefüggéseket. Ez a természetes nyelvek összetettségét és az óriási információmennyiséget tekintve is tű a szénakazalban jellegű feladat, de lényesesen növeli a keresések hatékonyságát, amelyek eddig jellemzően a teljes oldalakat vizsgálták. A neurális hálózatok bevetése viszont itt is lehetővé teszi a közvetett kapcsoaltok vagy mögöttes jelentések feltárását.

Az MI-alapú megközelítés másik látványos eleme lehet, hogy a kereső megtanulná feltérképezni a videós tartalmak mélyebb szemantikai viszonylatait is, azonosítva a filmek legfontosabb momentumait. Ennek alapján a Google rendszere felcímkézné a szóban forgó pillanatokat, és úgy navigálhatna egy videón belül, ahogy a könyvek tartalomjegyzéke is működik – ez pedigértelemszerűen újabb távlatokat nyitna a találati listák összeállításában is. Az új technológia a társaság szerint az év végére már az összes keresés 10 százalékában megjelenik.

Hasonlóan fontos a statisztikai adatbázisokra irányuló online keresés, ami nem csak az egyes adatkészletek összefésülését, de az eredmények hozzáférhető és hasznos formában való tálalását is jelenti. A Google két éve indított Data Commons Projectjében mára tekintélyes méretű tudástárat állított össze, a természetes nyelvi feldolgozó renszer pedig innen rántja össze pillanatok alatt a megfelelően megjelenített információt, ha valaki feltesz egy olyan nehezen megfogható kérdést, hogy hányan dolgoznak például egy adott városban.

A további újdonságok között szerepel az újságíróknak szóló Journalist Studio bővítése, a lokális és naprakész koronavírus-információk hozzárendelése a térképszolgáltatáshoz és az üzleti profilokhoz, vagy éppen a megfelelő tartamak háromdimenziós megjelenítése. A Google új, MI-alapú eszközeinekrészletesebb bemutatását a társaság hivatalos blogján, illetve a Search On közvetítésében érdemes keresni.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.