A fejünkben megtapadt dallamok azonosítása mellett a Google számos olyan újdonságot jelentett be, ami az MI-technológiák segítségével ahtékonyabbá teheti majd a netes kereséseket.

A Google csütörtökön jelentett be keresőszolgáltatásában egy rakás újdonságot, amelyek elvileg a mesterséges intelligencia és a gépi tanuló technológiák segítségével javítják majd a felhasználói élményt. Ezt a társaság vonatkozó blogbejegyzésében az elmúlt évtized legjelentősebb ugrásának nevezik a kereső fejlődésében, ami újabb szintre emeli a világban keletkező, átláthatatlan mennyiségű információ rendszerezését, illetve a hozzáférés és a hasznosítás lehetőségeit.

A beszámolók természetesen azt az új funkciót emelik ki, amelyben elég dudorászni egy dallamot, hogy az MI-modell összepárosítsa a dallamot egy konkrét zeneszámmal. Essünk túl rajta mi is már az elején: a mobilos Google app vagy a Search widget legfrissebb változatában, és természetesen a Google Assistant alatt is elérhető eszköz 10-15 másodpercnyi dúdolás után azonosítja a lehetséges egyezéseket, egyelőre az angol iOS és az Android rendszer két tucat lokalizált változata alatt.

Ennél valamivel érdekesebbnek tűnik a természetes nyelveket feldolgozó BERT rendszerek alkalmazása, amelynek révén a Google a keresési találatok relevanciáját javítaná. Ez az első körben az angol nyelvű keresések támogatásában jelenik meg, hasonlóan például az elgépelt kifejezések megfejtéséhez és javításához, ami a Google szerint minden tizedik keresés esetében aktuális probléma.

Keresés a szöveg és a videók mélyén

Ugyancsak az MI segít feltérképezni a tartalmakon belüli egyes passzusok étrelmét, illetve a témák és a szubtopikok közti összefüggéseket. Ez a természetes nyelvek összetettségét és az óriási információmennyiséget tekintve is tű a szénakazalban jellegű feladat, de lényesesen növeli a keresések hatékonyságát, amelyek eddig jellemzően a teljes oldalakat vizsgálták. A neurális hálózatok bevetése viszont itt is lehetővé teszi a közvetett kapcsoaltok vagy mögöttes jelentések feltárását.

Az MI-alapú megközelítés másik látványos eleme lehet, hogy a kereső megtanulná feltérképezni a videós tartalmak mélyebb szemantikai viszonylatait is, azonosítva a filmek legfontosabb momentumait. Ennek alapján a Google rendszere felcímkézné a szóban forgó pillanatokat, és úgy navigálhatna egy videón belül, ahogy a könyvek tartalomjegyzéke is működik – ez pedigértelemszerűen újabb távlatokat nyitna a találati listák összeállításában is. Az új technológia a társaság szerint az év végére már az összes keresés 10 százalékában megjelenik.

Hasonlóan fontos a statisztikai adatbázisokra irányuló online keresés, ami nem csak az egyes adatkészletek összefésülését, de az eredmények hozzáférhető és hasznos formában való tálalását is jelenti. A Google két éve indított Data Commons Projectjében mára tekintélyes méretű tudástárat állított össze, a természetes nyelvi feldolgozó renszer pedig innen rántja össze pillanatok alatt a megfelelően megjelenített információt, ha valaki feltesz egy olyan nehezen megfogható kérdést, hogy hányan dolgoznak például egy adott városban.

A további újdonságok között szerepel az újságíróknak szóló Journalist Studio bővítése, a lokális és naprakész koronavírus-információk hozzárendelése a térképszolgáltatáshoz és az üzleti profilokhoz, vagy éppen a megfelelő tartamak háromdimenziós megjelenítése. A Google új, MI-alapú eszközeinekrészletesebb bemutatását a társaság hivatalos blogján, illetve a Search On közvetítésében érdemes keresni.

Közösség & HR

Mennyit lehet spórolni a használt szoftverekkel?

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.