A Google nem csak 220 millió eurós büntetést fizet a franciáknak, de abban is megállapodott a versenyjogi hatósággal, hogy változtat hirdetési rendszereinek működésén.

A Google hétfői bejelentése alapján változtatásokat tervez globális hirdetési üzletágának működésében, melyeken keresztül biztosítaná, hogy nem élhet vissza a piacon meglévő erőfölényével. A társaság ezzel első ízben lenne hajlandó ilyen szintű engedményekre a monopóliumellenes szabályozók nyomására, így a francia versenyjogi hatósággal kötött megállapodását minden érintett mérföldkőnek tekintik ezen a területen – derül ki a Reuters hét eleji riportjából.

A 220 millió eurós bírságot is magában foglaló egyezség alapján az amerikai technológiai óriás vállalásokat tett a bevételei jelentős részét termelő hirdetési üzletágának olyan irányú átalakítására, hogy valamelyest kiegyenlítse a torz erőviszonyokat a digitális gazdaságban meggyengült kiadók javára. A francia versenyhatóság vezetője, Isabelle de Silva külön is kiemelte, hogy a komplex, algoritmizált aukciós folyamatokról szóló döntés az online hirdetési üzlet alapjait érinti, amihez hasonlóra eddig sehol sem volt példa.

Bár a francia megállapodás önmagában sem a hirdetési iparban mozgó médiatársaságok, sem a Google közvetlen versenytársai szerint nem befolyásolhatja majd érdemben az internetes úthenger piaci részesedését, abban annál inkább bíznak, hogy az az ügy hasonló monopóliumellenes lépésekre ösztönzi majd az amerikai és más hatóságokat. A Reuters beszámolója egy francia hirdetési szolgáltatót idéz, aki szerint az igazi küzdelem még csak most kezdődik a verseny és az innováció feltámasztására a hirdetési iparban.

Már megint a franciák

Ehhez tartozik, hogy a mostani egyezség nem érinti a Google domináns keresőbizniszét vagy a YouTube-ot, sem azokat az adatvédelmi csűrés-csavarásokat, amelyek a webes felhasználásban a társaságnek egyértelműen előnyösek, míg a konkurenciára nézve hátrányosak. Érinti viszont a Google Ad Manager és a Google AdX kapcsolatát, ami ha nem is fedi le a vállalat legnagyobb bevételi forrásait, mégiscsak olyan tevékenységekről van szó, amelyek tavaly 23 milliárd dolláros globális forgalmat hoztak.

Az Ad Manager a Google hirdetéskezelő platformja, amelyen keresztül a nagy hirdetés-megjelenítők jelentős közvetlen értékesítést bonyolítanak, az AdX (korábban DoubleClick Ad Exchange) pedig a Google egyik olyan piactere a sok millió látogatóval rendelkező megjelenítők számára, ahol a hirdetések automatizált adásvétele aukciós alapon zajlik. Könnyű belátni, hogy a stratégiai adatok megosztása a kettő között hogyan kedvezhet a Google-nek, mely a nagy platformszolgáltatókhoz hasonlóan nem csak piactereket üzemeltet, de azokon maga is megjelenik ügyfeleinek közvetlen konkurenciájaként.

A francia versenyjogi hatósággal kötött megállapodás feltételei szerint a Google három éven belül kiegyenlítettebb feltételeket teremt az AdX-et illetően, a folyamatot pedig egy megbízott független szereplő végig monitorozni fogja. A Google vállalta, hogy néhány fontos változtatást már 2022 első negyedévéig végrehajt, és azt is bejelentette, hogy elfogadja a francia szabályozó döntését, ami ellen nem fog fellebbezni.

Franciaország egyébként az utóbbi időben másoknál is jobban bekeményített a big tech platformszolgáltatókkal szemben. Tavasszal minden idők legnagyobb, 1,1 milliárd eurós (nagyjából 380 milliárd forintnak megfelelő) büntetést vertek rá az Apple-re a disztribúciós és kiskereskedelmi hálózatában folytatott versenyellenes gyakorlatai miatt, de az ország már évek óta vezető szerepet vállal abban a küzdelemben is, ami a nagy techcégek helyben szerzett bevételeinek megadóztatásááért zajlik.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.