Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.

A Camero-Tech nevű, hadiipari technológiákat fejlesztő izraeli startup bemutatott egy radaralapú eszközt, amely a cég állítása szerint lehetővé teszi, hogy a katonák szó szerint átláthassanak a falakon – számolt be róla a Business Insider. A Xaver 1000 nevű futurisztikus eszköz ennek alapján példátlan helyzetfelismerő képességekkel ruházná fel a hírszerző egységeket 3D-s vizuális képeken keresztül, a cég weboldala szerint ugyanis képes észlelni "statikus vagy dinamikus élő objektumokat a falak és más, az épületekben lévő akadályok mögött".

Ez azt jelentené, hogy a taktikai egységek hamarosan nagyon részletes képet kaphatnak arról, hogy mi zajlik az említett akadályok mögött, elősegítve, hogy jobban felkészüljenek a városi környezetben való akcióikra. A lehetséges felhasználások során persze megemlítik, hogy a technológia rendkívül hasznos lehet a kutatási és mentési műveletek során is, miután hozzájárul, hogy a helyszínre érkező mentőegységek azonosítsák a katasztrófák csapdába esett áldozatait.

Nem mindegy, hogy ki használja és mire

A Xaver 1000 üzemeltetése a gyártó szerint gyerekjáték, és egyetlen felhasználó is elvégezheti, a gép pedig még wifi-kapcsolaton keresztül is képes visszaküldeni az adatokat a központba. A Camero-Tech szerint az eszköz egy több mint 40 méter sugarú körben jeleníti meg az "élő objektumokat" az integrált, tíz hüvelykes érintőképernyőn egy impulzusalapú, ultraszélessávú radarral, amelyik áthatol a legtöbb olyan anyagon, mint amilyen a cementet és a beton.

A képek ezek szerint olyan pontosak lennének, hogy még azt is meg lehet állapítani, felnőttről, gyerekről vagy állatról van szó, illetve hogy azok állnak, ülnek, vagy fekszenek. Még érdekesebb, hogy az alkalmazott mesterséges intelligencia az azonosítás után már követni is tudja a mozgásukat. A készülék nem könnű, egyelőre 36 kilogrammot nyom, de az összecsukható antennának köszönhetően legalább könnyű szállítani és a legtöbb környezetben elhelyezni.

A technológia természetesen jelentős kérdéseket vet fel a megfigyeléssel és a magánélet védelmével kapcsolatban is. Bár az eszközt igazából még senki sem látta működés közben, és bizonyára kritikus taktikai előnyhöz juttatatná a terepen bevetett csapatokat, sőt életeket is menthetne a természeti katasztrófák során, az is nyilvánvaló, hogy ugyanennyire baljós új lehetőségeket teremtene az invazív felügyeleti megoldások területén, amelyeknek a jövője a szemünk előtt körvonalazódik.

Piaci hírek

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.