A közösségi hálózat rendhagyó módon letiltja azokat a bejegyzéseket, amelyeket a nemzetközi vagy helyi egészségügyi hatóságok félrevezetőnek minősítenek.

Miután a Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai koronavírus-fertőzések miatt kihirdette a globális vészhelyzetet, csütörtökön a Facebook is bejelentette, hogy el fogja távolítani oldalairól minazokat a tartalmakat, amelyek hamis állításokat vagy összeesküvés-elméleteket terjesztenek a vírussal kapcsolatban. Mindezt ráadásul a vezető nemzetközi vagy helyi egészségügyi hatóságok jelzései alapján, kvázi automatikusan teszi, és nem csak a fizetett hirdetésekre vonatkozóan. Ezzel a közösségi hálózat eltér attól a gyakorlatától, hogy a keresőn vagy a hirdetéseken keresztül korlátozza ugyan a félrevezető egészségügyi információ terjesztését, de az eredeti posztokat ettől függetlenül a helyükön hagyja.

A Facebook szerint ebben az esetben a hamis tájékoztatás már egyértelműen beleütközik a felhasználási szabályoknak abba a tételébe, amely tiltja a fizikai sérülés valós kockázatát vagy a közbiztonságra közvetlen fenyegetést jelentő bejegyzések megjelentetését. A vállalatot rendszeresen kritizálják amiatt, hogy ezen a területen közel sem tesz meg mindent a pontatlan vagy szándékosan megtévesztő információ terjesztése ellen, amivel a hálózat nagyságrendjét tekintve ugyancsak globális szintű egészségügyi kockázatokat teremt. Erre jó példa az oltásellenes hisztéria, ami bizonyos korlátozásokkal, de gyakorlatilag gond nélkül terjed a Facebookon, és az utóbbi időben már többfelé voltak látványos következményei.

Már mindenki tisztában van a problémával

Bár a közösségi hálózat hajlamos lépéseket tenni, amikor a baj már megtörtént, ez sok esetben már csak a súlyos következmények kozmetikázására lehet elég. Itt mindenkinek eszébe juthat a a 2017-ben kezdődő mianmari rohingja népirtást éveken át megelőző hisztériakampány, amelyben utóbb a Facebook is elismert némi felelősséget, de az egészségügy területénél maradva is ott a tavaly kitört szamoai kanyarójárvány, a pakisztáni gyermekbénulás vagy a dél-amerikai sárgaláz. Ehhez képest már egy sor európai állam is lekerült a kanyarómentes országok listájáról, miután a lakosság átoltottságának aránya a nyájimmunitáshoz szükséges szint alá csökkent – ez pedig legelsősorban az oltásellenes kampányoknak köszönhető.

A Facebook egyik szóvivője a Reuters kérdésére "extrém intézkedéseknek" nevezte az ilyen esetekben életbe léptetett tartalmi szűréseket. A vállalat egyébként még a politikai hirdetésekre is csak nemrég kezdte kiterjeszteni a többi tartalomra vonatkozó korlátozásokat, elmozdulva arról a szintről, hogy a fizetett politikai posztokban bárki pörgethetett olyan nyilvánvaló és káros hazugságokat, amelyek terjesztését az oldal más esetben korlátozta volna. A felelősségi szintek értelmezését tekintve a Facebook mindig a szólásszabadságra hivatkozik, a gyakorlatban azonban nehéz figyelmen kívül hagynia szolgáltató felelősségét a hiteles vagy hiteltelen információnak ellenőrzésében, és elfogadni, hogy ez nagyrészt a közösség saját feladata volna.

Ide tartozik a hírügynökség egy másik friss beszámolója is, amelynek alapján az amerikai igazságügyminisztérium február 19-én tart nyilvános ülést az online platformok felelősségéről a felületeiken terjedő tartalommal kapcsolatban. A szövetségi szintű szabályozás jövőjéről szóló megbeszélésen terítékre kerül majd a tisztességes kommunikációról szóló 1996-os törvény egyik szekciója, amely gyakorlatilag immunitást biztosít ebben a tekintetben a Facebooknak, a Google-nek, a Twitternek és más szolgáltatóknak, akik csak a bűnügyi vagy szerzői jogi vonatkozású esetekben számonkérhetők. A törvény elfogadása óta eltelt szűk 25 évben azonban az egész iparág óriási változásokon ment át, és sokak szerint ez a védettségnek ez a formája ma már nem indokolt, sőt káros is.

Közösség & HR

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.