Megvalósul a hosszú ideje dédelgetett elképzelés, a Dell megválik többségi részesedésétől, és a gyakorlatban is függetleníti magától a szoftvercéget.

A Dell Technologies először tavaly nyáron erősítette meg, hogy vizsgálja a VMware-ben birtokolt többségi részesedésének eladását, amivel a gyakorlatban is függetlenítené magától a szoftvercéget. A VMware-t még 2004-ben vásárolta fel az EMC, az EMC-t pedig 2015-ben egy 67 milliárd dollár értékű tranzakció keretében olvasztotta magába a Dell, hogy az így létrehozott Dell Technologies Corporation összességében a VMware 81 százalékos, meghatározó befolyású tulajdonosaként irányítsa a tőzsdei kereskedelemben továbbra is jelenlévő szoftvercéget.

A VMware piaci kapitalizációja jelenleg 65 milliárd dollár körül mozog, ennek négyötödével pedig nem csak a Dell egyik legvonzóbb eszközének számít, de az anyavállalat értékelését is eltorzítja. Tavaly ilyenkor, a fenti bejelentés idején például a teljes cégcsoport értékének több mint felét adta a VMware-üzletrész, ami a Dell összes többi tevékenységének forgalmához viszonyítva nyilván nehezebben volt indokolható.

Ahogy akkor írtuk, az EMC-felvásárlás óta folyamatos varázslás folyt a VMware vonatkozásában: ilyen volt a VMware pénzügyi teljesítményét lekövető saját részvények kiadása és visszavásárlása, vagy annak a lehetőségnek a lebegtetése, hogy esetleg a VMware vásárolhaja fel a 2018 végéig a tőzsdén kívül működő Dellt. Azt már korábban is valószínűsítették, hogy a most bejelentett spin-off műveletre 2021 szeptemberéig nem kerül sor, mivel a Dell csak ezt követően adhatja el adómentesen a részesedését. A befektetők mindenesetre imádják az elképzelést, és a Dell Technologies részvényei már a nyilvános ötleteléstől is rendre erősödtek.

Szoros kapcsolat, nagyobb szabadság

A szerdán nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a Dell összesen 11,5-12 milliárd dollárnyi különleges osztalékot ajánlana a VMware részvényeseinek, ami 81 százalékos részesedése alapján 9,3-9,7 milliárdot csorgatna a saját pénztárcájába, ha az ügyletet sikerül a tervek szerint még az év vége előtt lezárni. A társaság közleményében Michael Dell, a vállalat alapító vezérigazgatója új növekedési lehetőségekről beszél mindkét vállalat és a befektetők számára, miközben megerősíti, hogy a Dell és a VMware továbbra is egymás fontos partnerei maradnak, differenciált előnyökkel az ügyfeleknek nyújtott megoldásokban.

Ennek alapján a küszöbön álló változások elsősorban adminisztratív jellegűek lesznek, ami nem csak a szoros együttműködés fenntartásában nyilvánul meg, de abban is, hogy Michael Dell megtartja a VMware igazgatótanácsi elnöki pozícióját. A partnerséget egy öt évre szóló kereskedelmi megállapodással is megerősítik, amit később évente vizsgálnának felül; a VMware ezután is igénybe veszi a Dell kereskedelmi hálózatát termékeinek értékesítéséhez, beleértve a Dell Financial Services pénzügyi szolgáltatásainak felhasználását is.

A VMware egy saját közleményt is kiadott a spin-off művelettel kapcsolatban, amelyben a megnövekedett szabadságról beszél saját stratégiájának megvalósításában, a tulajdonosi struktúra és az irányítási modell egyszerűsítésében, illetve a pénzügyi és operatív rugalmasság tekintetében. A Dell befektetői a jelek szerint továbbra is lelkesednek a VMware leválasztásától, amennyiben a vállalat papírjai a bejelentést követően 8 százalékot erősödtek a technológiai tőzsdén. Ugyanez kevésbé mondható el a VMware többi részvényeséről: a szoftvercég árfolyama mindössze 1,4 százalékkal mozdult felfelé.

Ez utóbbit megmagyarázhatja, hogy a VMware legutóbbi pénzügyi jeletése szerint a társaság valamivel több mint 4,7 milliárd dollár értékű készpénzzel, pénzeszköz-egyenértékes vagyonnal és rövid távú befektetéssel rendelkezett. Ez nyilvánvalóan kevesebb, mint az ügyletben mozgó, fentebb idézett összegek, így a befektetők valószínűleg nincsenek elragadtatva az ötlettől, hogy a VMware mérlegének elbillentésével tolják meg a Dell mérlegét a másik irányba.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.