A Dell jövőre eladhatja a VMware-ben birtokolt 80 százalék körüli részesedését, ami a vállalat közleménye szerint akár mindkét fél számára előnyös lehetne.

A Dell közleményben erősítette meg, hogy vizsgálja a VMware, pontosabban a szoftvercégben birtokolt részesedésének eladását és önálló cégbe vitelét. A társaság még 2015-ben jelentette be az EMC összességében 67 milliárd dollár értékű akvizícióját, amelynek révén a tőzsdei vállalatként tovább működő VMware négyötödös tulajdonosává vált. Bár az így létrejött Dell Technologies Corporation a tranzakcióval egy csapásra a technológiai piac egyik legnagyobb szereplőjévé lépett elő, az üzlet nyomán jelentős adósságot vett a nyakába.

A VMware nem egész 81 százaléka közel 50 milliárd dolláros értéket képvisel, de ezen túl is a Dell egyik legvonzóbb eszközének tartják, ami az anyavállalat értékelését is eltorzítja. A Financial Times riportja alapján a szerdai bejelentést megelőzően a teljes cégcsoportot piaci kapitalizációja 83 milliárd dollár körül mozgott, amiből a VMware-üzletrész önmagában is 47 milliárdot képviselt. Ez azt jelenti, hogy a Dell összes többi tevékenysége "mindössze" 36 milliárdot érne, miközben az előző pénzügyi évben több mint 90 milliárd dollárnyi bevételt generált.

Közös érdek lenne átvágni a csomót

A Deell bejelentése szerint az esetleges spin-off műveletre 2021 szeptemberéig semmiképpen sem kerülhetne sor, mivel ezt megelőzően még nem adhatná el adómentesen a részesedését. Ezzel együtt a társaság más lehetőségeket is mérlegel, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy végül a VMware-részvények eladását választja majd. Az alapító vezérigazgató, Michael Dell a vonatkozó közleményben változatlan célokról beszél, ami ennek alapján az lenne, hogy a vállalat tovább növekedjen azokon a konszolidálódó piacokon, ahol amúgy is jelen van.

A befektetők mindenesetre már az ötleteléstől is lelkesednek, amennyiben a Dell részvényei 7 százalékot erősödtek a zárás utáni kereskedelemben. Összességében azonban még mindig alacsonyan vannak ahhoz képest, hogy a vállalat 2018-as újbóli tőzsdére lépése óta az érfolyam mindössze 25 százalékkal növekedett, szemben a technológiai cégekkel alaposan kitömött Nasdaq kompozit index 60 százalékával vagy az S&P 500-as cégek összesített 34 százalékával. Az EMC-felvásárlás óta egyébként folyamatos varázslás folyik a VMware vonatkozásában, legyen szó a VMware pénzügyi teljesítményét lekövető saját részvények kiadásáról és tavalyi visszavásárlásáról, vagy arról a két évvel ezelőtti lehetőségről, amelynek értelmében a VMware vásárolhatta volna fel az akkor még tőzsdén kívüli Dellt.

A Dell közleménye arra is kitér, hogy a közvetlen irányítás megszűntével is fenntartaná a VMware-rel meglévő szoros kapcsolatait, és kölcsönösen előnyös kereskedelmi megállapodásokra törekedne, amelyek hasonlóak lennének a jelenlegi go-to-market, szolgáltatási, kutatás-fejlesztési vagy a szellemi tulajdon megosztására vonatkozó együttműködésekhez. A Dell azt is hangsúlyozza, hogy a tulajdonosi struktúra egyszerűsítése és az ebből fakadó, hosszabb távú értékteremtés lehetőségeinek feltérképezése még korai stádiumában van.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.