A Tor hálózat segítségével veszi fel a harcot a cenzúrával a BBC nemzetközi hírszolgálata. Emellett interaktív hangos hírszolgáltatást is indít Amazon Alexára.

Október 23-ától Tor hálózatra is tükrözi híreit a BBC World Service – jelentette be a brit közszolgálati hírszolgáltató. A BBC azzal indokolja a lépést, hogy csak így tudják eljuttatni azokba az országokba a híreket, ahol cenzúrázzák a külföldi netes tartalmakat. A Toron létrehozott tükrözéssel azonban többek között Kínában, Vietnámban vagy Iránban is lehet olvasni a brit hírszolgáltató anyagait.

Nem mindent tesznek fel a Dark Webre

A jövőben azok, akik a bbc.co.uk/news vagy bbc.com/news oldalakhoz országuk netes cenzúrája miatt nem férnek hozzá, a Tor böngészőn keresztül a bbcnewsv2vjtpsuy.onion webcímen is elérhetik a híreket. Ehhez azonban valóban kell a Tor böngésző, mert a webcím a szokásos böngészőkben nem működik – hívja fel a figyelmet a hírszolgáltató cikke.

A Toron létrehozott tükrözés a BBC Newsnak csak a nemzetközi kiadásában megjelenő híranyagait tartalmazza majd, melyek az Egyesült Királyságon kívül is elérhetők. Ide tartoznak többek között az idegen nyelvű szolgáltatások, például a BBC Arabic, BBC Persian vagy a BBC Russian. A kizárólag belföldre szánt tartalmak és szolgáltatások nem részei a Torra kerülő csomagnak: például a sugárzási jogok miatt nem lesz elérhető a BBC iPlayer sem.

A hírhez kapcsolódóan az érdeklődőknek el is magyarázzák, mi a Tor. Az elnevezés a The Onion Router rövidítése. Magát a rendszert eredetileg az USA haditengerészetének a kutatólaborja tervezte meg. Bár 2006-ban egy nonprofit szervezet vette át a fejlesztését, a munkát mind a mai napig támogatja az USA külügyminisztériuma – írja a BBC. A hálózat azzal biztosítja a felhasználók anonimitását, hogy hagymaszerűen felépülő, többrétegű titkosítást alkalmaz (innen az elnevezése is: hagyma útválasztó). Ez biztosítja, hogy maga a kommunikáció, sőt az egyes adatcsomagok útvonala sem fejthető vissza.

A felhasználónak szüksége van Tor kliensre, azzal kapcsolódik a Tor hálózathoz. A hálózatot ilyen Tor klienst futtató gépek alkotják, ezek lehetnek node-ok vagy ún. Tor-exitek. Amikor elindít a felhasználó egy hálózati kérést, azt a kliens titkosítja egy véletlenszerű mesterkulccsal, amit csak az indító kliens és a Tor-exit ismer. Amikor a csomag áthalad egy node-on, az egy újabb titkosítási réteget rak rá. Ráadásul a kliens véletlenszerű időközönként meg is újítja az útvonalat – azaz hogy milyen node-okon halad át az adatcsomag. A biztonságot az garantálja, hogy a közvetítést végző node-ok sem a csomag tartalmát, sem eredetét nem ismerik. Emiatt képes megőrizni a felhasználó anonimitását is.

A Tor hálózat működési váza


A BBC cikke hangsúlyozza: tisztában vannak azzal, hogy a Tor kétélű fegyver. A katonaság, a nyomozó hatóságok vagy az újságírók mellett az illegális tevékenységet folytatók is használják információk (drog, gyermekpornó stb.) megosztására és kommunikációra. Ugyanakkor ez a leghatásosabb módja annak, hogy a BBC bárhova eljuttathassa a World Service híreit, és ez összhangban van a BBC nemzetközi hírszolgáltatásának a küldetésével.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Tor sem sebezhetetlen. Mint az pár éve kiderült, a Carnegie Mellon Egyetem egy kutatócsapatának az FBI megbízásából sikerült bejutnia úgy a Tor hálózatba, hogy képesek legyenek azonosítani a felhasználókat. A hibát akkor javították, de nem tudható, hány hasonló rés tátong a rendszerben.

Más újítást is bevezettek

A BBC más vonalon is újított. Szintén tegnapi bejelentés, hogy okoshangszórókra kínál interaktív hangos hírszolgáltatását. Egyelőre Amazon Alexa-alapú okoshangszórókkal érhető el az angol nyelvű szolgáltatás. Indításához a "Give me BBC News" hangparancsot kell kiadni.

Az okoshagszórós hírszolgáltatással nem csak a friss anyagokhoz lehet hozzáférni, hanem a BBC hatalmas rádiós archívumához is.

Biztonság

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.