Csúnyának ugyanolyan csúnya, és az sem látszik, hogy lesz-e belőle valami, Elon Musk új életrajzi könyvében mindenesetre szerepel.

A kedden megjelent Elon Musk-életrajzban egy Tesla robotaxit ábrázoló koncepciókép is megjelent, amit láthatóan a társaság Cybertruck pickupja ihletett: a kétajtós, kétüléses kompakt járművet ugyanolyan szögletes élekkel és rozsdamentes acél felülettel ábrázolják. A közösségi oldalakon már hétfőn megfuttatott felvételből nem sok derül ki azzal kapcsolatban, hogy tényleg aktuális-e egy hasonló modell gyártásba küldése, bár a könyvben utalnak egy új generációs, 25 ezer dolláros Teslára és a robotaxira is, ami ezek szerint a vállalat texasi üzemében készülne egy idén márciusban bemutatott eljárással.

Az Axios beszámolója szerint Musk annyira megszállottja volt a robotaxis elképzelésnek, hogy az olcsó Tesla tervét is többször félretette a kedvéért, míg a cég más vezetői rá nem vették, hogy a kettőt egymással párhuzamosan gyártsák. A robotaxit állítólag az alapoktól kezdve pedálok és kormány nélkül tervezték, annak ellenére, hogy a mérnökök tiltakoztak a Tesla "Full Self-Driving" szoftverének hiányosságaira hivatkozva. Az FSD vezetéstámogató rendszer képes ugyan bizonyos vezetési feladatokat automatizálni városi és országúti környezetben, de a teljes autonómitól azért a mai napig elég messze van.

Autó van, autonómia kevésbé

A TechCrunch cikkéből az is kiderül, hogy a jelenlegi szövetségi biztonsági előírások tiltják a kormánykerék vagy pedál nélküli járművek sorozatgyártását az Egyesült Államokban, de a közlekedési felügyelet várhatóan még szeptemberben új szabályozást jelent majd be ezzel kapcsolatban. Ez más márkák és modellek előtt is utat nyitna, mint amilyen a GM Cruise és az Amazon Zoox, amelyeket a kétüléses Tesla robotaxival ellentétben négy-hat üléssel terveztek. Ezért is tűnik érdekesebbnek a 25 ezer dolláros új Tesla, mivel a fogyasztók odaát is az inflációval birkóznak és megfizethető lehetőségeket keresnek.

ÍMusk egyébként már 2022 áprilisábanbelengette egy 2024-re megjelenő robotaxiról szóló terveit, ami az akkori állás szerint is azt jelentette volna, hogy a vállalatnak két éven belül kellett kifejlesztenie, tesztelnie, tömeggyártásba állítania és forgalomba hoznia a gépeket és a kapcsolódó szolgáltatást. A TechCrunch szerint éppen Texasban, a Tesla tulajdonképpeni hazájában sokkal lazábbak az autonóm járművekre vonatkozó szabályok, de a robotaxiról így sincs semmilyen közelebbi információ. Az FSD és a Tesla korábbi Autopilot rendszere mindenesetre nem teljesít valami jól, ahogy ebből az élő videós demóból is kiderül.

a kép forrása: twitter.com/ajtourville

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.