Az IDC friss előrejelzése szerint idén több mint 18 százalékkal bővül a szegmens úgy, hogy a kezdeti esést követően végül tavaly is nagyon jó évet zárhattak a gyártók.

A számtalan elektronikai terméket vagy éppen autókat érintő idei csiphiány természetesen masszív problémát jelent a személyi számítógépek forgalmazásánál is. Ugyanakkor még ezzel a teherrel együtt is igen dinamikus bővülés elé néz az utóbbi szektor - legalábbis pillanatnyilag ezt látja üveggömbjében az IDC.

Egy jó évnél jobb a még jobb

Az amerikai piackutató témában kiadott jelentése szerint idén 18,1 százalékos lehet a növekedési ráta. Ezt az erős teljesítményt méginkább felértékeli, hogy 2020-ban sem döcögött a szekér. Különösen az év második felében nem, így jöhetett össze a szektor szereplőinél az átlag bő 13 százalékos ugrás az eladott mennyiségben.

 

PC-eladások alakulása szegmensek szerint (forrás: IDC)

 

Az idénre várt 357 millió darabos forgalom ugyanakkor egy jó ideig nem lesz megdöntve, mivel az IDC jövőre már szűk 3 százalékos visszaeséssel számol. Onnantól kezdve, az előttünk álló, egyfajta konszolidációs periódusnak tekinthető években nagyon kis mozgást valószínűsítenek a szakértők. Csak 2025-re várható, hogy ismét összejön a 350 millió éves eladási mennyiség.

Vennék, ha lenne

Vásárlói körök szerinti bontásban egyelőre mind a három fő csoport, a konzumer szektor, az oktatási szegmens és a vállalatok esetében is komoly tartalékok vannak, mivel a kereslet meghaladja az ellátási lánc képességeit. Hosszabb távon ugyanakkor az otthoni fogyasztókban bízhatnak a legjobban a gyártók, mivel náluk az utóbbi időben különösen kitűnt, hogy a korábbinál komolyabb szintű termékekben gondolkodnak.

Utóbbi egyértelműen a koronavírus okozta lezárások miatt alakulhatott ki, mivel más lehetőség hiányában sokan elkezdtek többet játszani a gépükön. A PC-s videójátékok viszont jellemzően annál élvezhetőbbek, minél erősebb konfiguráció szolgálja ki a programot, az emberek egy része pedig az elmúlt időszak tapasztalatai alapján hajlandó minderre extrán áldozni.

Konzumer tech

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.