Divatossá vált a cloud: a felhő alapú megoldások terjedése és általánossá válása azonban a szerver-hardverek piacát is jelentősen meglódítja.
Egyre többen, egyre többször hangoztatják, hogy a felhő alapú megoldásoké a jövő: költségcsökkentés mellett megoldást jelenthetnek az informatikai rendszerek komplexitásának problémájára. Elég csak a Microsoft legutóbbi partnerkonferenciájára gondolni, ahol gyakorlatilag minden előadás, hír és bejelentés valamilyen formában a felhőről szólt.

Úgy tűnik, a szoftverfejlesztők és egyéb megoldásszállítók is folyamatosan jelentetik meg cloud megoldásaikat, tehát a gyártói oldalon mindenképpen jó üzletnek tűnik az új irány. A fenti előnyök miatt pedig a válságból kilábaló vevőkör is szívesen fogadja a felhő áldásait, tehát a keresleti oldalnak is jót tett a cloud megjelenése. Van azonban egy olyan vonzata a cloudnak, amely egy másik piacot is kedvezően érint: a hardvergyártóknak is jót tesz a váltás.

A csillagokba és tovább | Az IDC nemrég közzétett jelentése szerint 2014-re akár 6,4 milliárd dollárra is növekedhet a cloud technológia által kiváltott szervervásárlások értéke. Ebből a sok felhasználós nyilvános felhőkhöz (public cloud) kapcsolódó bevétel a 2009-es 582 millió dollárról 718 millióra, a jóval nagyobb privát felhő által kiváltott hardveres fejlesztések értéke pedig a tavalyi 2,6 milliárdról 5,7 milliárdra nő a 2014-es évben.

A tavalyi, cloudhoz kapcsolódó hardvereladások az IDC szerint 600 ezer szerver értékesítését jelentették, ebből három év múlva egy 1,3 millió darabos piac fejlődik ki. Katherine Broderick, vállalati platformokért és adatközpontokért felelős elemző szerint a felhő alapú megoldásokat egyre többen használják majd, egyre bonyolultabb feladatokra, ezért a jelenlegi szerverpark sem lesz alkalmas ezek teljeskörű kiszolgálására. Egyrészt a növekvő felhasználó- és alkalmazásszám miatt új szervereket kell csatasorba állítani, de sok jelenleg működő hardvert cserélni is kell, hogy képes legyen az újfajta megoldások kiszolgálására.

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.