Az őszi CIO Budapest konferencia délutáni szekciójából nem tudtuk meg az ötös lottó jövő heti nyerőszámait, de érdekes részleteket ismerhettünk meg a Szerencsejáték Zrt. digitális transzformációjának tanulságairól.

A CIO Budapest konferencia délelőtti szekciójában az IT menedzsment témakörével foglalkozó előadások mellett azt is megtudhattuk, hogy mibe öli a CERN az eurómilliárdokat, és mi köze van Magyarországnak a Nagy Hadronütköztetőhöz. Az első délutáni prezentációval már a biztonság területére eveztünk: dr. Pete Gábor, a Vodafone Magyarország vállalati megoldásokért felelős értékesítési vezetője az M2M gyakorlati alkalmazásait mutatta be az online pénztárgép projekt kivitelezésén keresztül.

Hámor Endre, a KÜRT IT-biztonsági szakértője és Béres Péter, a Sicontact IT-vezetője a céges IT biztonság kézben tartásáról beszélt Többet egyszerűbben! mottóval megtartott előadásában. Külön panelbeszélgetés keretében vizsgáltuk, hogy miért annyiba kerül a biztonság, és hogyan optimalizálhatók a biztonsági költések. A beszélgetést Dervenkár István, a Bitport főszerkesztője vezette, vendégei pedig Harold Teasdale (Quadron), Gál István (Főgáz), Mérő Gábor (Euronet) és Pap Gyula (MFB) voltak.

Statikus vállalatból digitális cég

Knuth Ábel, a Szerencsejáték Zrt. informatikai vezetője Komplexitás és átláthatóság - a digitális transzformáció a gyakorlatban című előadása a tartósan két számjegyű forgalomnövekedést produkáló társaság tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A Szerencsejáték Zrt. az elmúlt időszakban vált üzemeltetésre fókuszáló, statikus vállalatból modern, digitális céggé: míg néhány évvel ezelőtt még egyetlen egy IT-vonatkozású projektet vezetettek, addig az elmúlt években másfél százra nőtt a sikeresen zárt projektek száma.

A vállalat rendszerei 7 millió napi tranzakció mellett 1,5 milliárd forintos napi forgalommal működnek, és a korábbi kudarcokon túllépve az amúgy töretlenül sikeres illegális online szolgáltatókkal is egyre hatékonyabban versenyez. Az online fogadási rendszer megújítása és más projektek komoly tanulságokkal szolgáltak a célok meghatározása, a szerepkörök kialakítása, a delegálás, az egyéni érdekek és a projektcélok összehangolása vagy a beszállítók kiválasztása és kezelése terén is. Ezek közül a legfontosabbak a belső kommunikáció erejének alábecsüléséről, a saját PR tevékenység szerepéről, illetve a projektek utógondozásáról szóltak.

A digitális transzformáció mindenkit érint

A CIO Budapest konferencia záró kerekasztalára Strausz György, a GM regionális CIO-jának moderálásával került sor, a beszélgetés a CIO-k munkájában fellépő gyakorlati problémákat az egyes iparágak és feladatok szerint. A résztvevők, Haász László (Infobex), Kada Zsolt (GIRO), Budai-Tüske Gábor (MKB) és Tápai Tamás (Sanofi) érdekes összevetést nyújtottak a különböző szegmensek helyzetéről, a szakmai közönség valós idejű online szavazása pedig ugyancsak tanulságos eredményt hozott.

CIO vendégeink 33 százaléka szerint a digitális transzformáció mára teljesen megváltoztatta a szervezetek működését, további 40 százalék pedig még nem számottevő, de mindenképpen érezhető hatást tapasztal. A jelenlévő informatikai felsővezetők kétharmada gondolja úgy, hogy a CIO szerepköre inkább stratégiai irányban mozult el az utóbbi időben, míg egyharmaduk az operatív szerep erősödését tapasztalja - érdekes, hogy CIO feladatainak változatlanságára nulla szavazat érkezett.

A többség egyetértett abban, hogy a CIO egyre inkább információ-, illetve szolgáltatásbrókerré válik, amihez azonban még nem feltétlenül állnak rendelkezésére a megfelelő eszközök. Jó hír azonban, hogy ezek a közönség 60 százaléka szerint kemény munkával megszerezhetők, a válaszadók 30 százaléka pedig úgy gondolja, hogy jelenleg is fel van készülve a soron következő kihívásokra.

A konferencia délelőtti szekciójáról itt írtunk. Kétnapos tavaszi rendezvényünk, a CIO Hungary idei eseményeit itt foglaltuk össze, további információ az események dedikált honlapján olvashatók.

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.