Az őszi CIO Budapest konferencia délutáni szekciójából nem tudtuk meg az ötös lottó jövő heti nyerőszámait, de érdekes részleteket ismerhettünk meg a Szerencsejáték Zrt. digitális transzformációjának tanulságairól.

A CIO Budapest konferencia délelőtti szekciójában az IT menedzsment témakörével foglalkozó előadások mellett azt is megtudhattuk, hogy mibe öli a CERN az eurómilliárdokat, és mi köze van Magyarországnak a Nagy Hadronütköztetőhöz. Az első délutáni prezentációval már a biztonság területére eveztünk: dr. Pete Gábor, a Vodafone Magyarország vállalati megoldásokért felelős értékesítési vezetője az M2M gyakorlati alkalmazásait mutatta be az online pénztárgép projekt kivitelezésén keresztül.

Hámor Endre, a KÜRT IT-biztonsági szakértője és Béres Péter, a Sicontact IT-vezetője a céges IT biztonság kézben tartásáról beszélt Többet egyszerűbben! mottóval megtartott előadásában. Külön panelbeszélgetés keretében vizsgáltuk, hogy miért annyiba kerül a biztonság, és hogyan optimalizálhatók a biztonsági költések. A beszélgetést Dervenkár István, a Bitport főszerkesztője vezette, vendégei pedig Harold Teasdale (Quadron), Gál István (Főgáz), Mérő Gábor (Euronet) és Pap Gyula (MFB) voltak.

Statikus vállalatból digitális cég

Knuth Ábel, a Szerencsejáték Zrt. informatikai vezetője Komplexitás és átláthatóság - a digitális transzformáció a gyakorlatban című előadása a tartósan két számjegyű forgalomnövekedést produkáló társaság tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A Szerencsejáték Zrt. az elmúlt időszakban vált üzemeltetésre fókuszáló, statikus vállalatból modern, digitális céggé: míg néhány évvel ezelőtt még egyetlen egy IT-vonatkozású projektet vezetettek, addig az elmúlt években másfél százra nőtt a sikeresen zárt projektek száma.

A vállalat rendszerei 7 millió napi tranzakció mellett 1,5 milliárd forintos napi forgalommal működnek, és a korábbi kudarcokon túllépve az amúgy töretlenül sikeres illegális online szolgáltatókkal is egyre hatékonyabban versenyez. Az online fogadási rendszer megújítása és más projektek komoly tanulságokkal szolgáltak a célok meghatározása, a szerepkörök kialakítása, a delegálás, az egyéni érdekek és a projektcélok összehangolása vagy a beszállítók kiválasztása és kezelése terén is. Ezek közül a legfontosabbak a belső kommunikáció erejének alábecsüléséről, a saját PR tevékenység szerepéről, illetve a projektek utógondozásáról szóltak.

A digitális transzformáció mindenkit érint

A CIO Budapest konferencia záró kerekasztalára Strausz György, a GM regionális CIO-jának moderálásával került sor, a beszélgetés a CIO-k munkájában fellépő gyakorlati problémákat az egyes iparágak és feladatok szerint. A résztvevők, Haász László (Infobex), Kada Zsolt (GIRO), Budai-Tüske Gábor (MKB) és Tápai Tamás (Sanofi) érdekes összevetést nyújtottak a különböző szegmensek helyzetéről, a szakmai közönség valós idejű online szavazása pedig ugyancsak tanulságos eredményt hozott.

CIO vendégeink 33 százaléka szerint a digitális transzformáció mára teljesen megváltoztatta a szervezetek működését, további 40 százalék pedig még nem számottevő, de mindenképpen érezhető hatást tapasztal. A jelenlévő informatikai felsővezetők kétharmada gondolja úgy, hogy a CIO szerepköre inkább stratégiai irányban mozult el az utóbbi időben, míg egyharmaduk az operatív szerep erősödését tapasztalja - érdekes, hogy CIO feladatainak változatlanságára nulla szavazat érkezett.

A többség egyetértett abban, hogy a CIO egyre inkább információ-, illetve szolgáltatásbrókerré válik, amihez azonban még nem feltétlenül állnak rendelkezésére a megfelelő eszközök. Jó hír azonban, hogy ezek a közönség 60 százaléka szerint kemény munkával megszerezhetők, a válaszadók 30 százaléka pedig úgy gondolja, hogy jelenleg is fel van készülve a soron következő kihívásokra.

A konferencia délelőtti szekciójáról itt írtunk. Kétnapos tavaszi rendezvényünk, a CIO Hungary idei eseményeit itt foglaltuk össze, további információ az események dedikált honlapján olvashatók.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.