Ha az online teret eddig nem öntötte volna el a mesterséges intelligenciával gyártott spam, gondoskodhatnak majd róla a Google böngészőjének új funkciói.
Hirdetés
 

A Google három új MI-funkciót is bejelentett a Chrome-hoz, amelyeket a böngésző legutóbbi kiadása (M121) óta fokozatosan, kísérleti jelleggel tesz elérhetővé, első körben az kiválasztott amerikai felhasználók számára. Ezek közül az egyik lényegében a beépített, mesterséges intelligencia alapú írástámogatás lenne, amit a jövő hónapban tesznek hozzáférhetővé, és a Chrome-ban felkeresett webhelyeken, a szövegdobozokban vagy -mezőkben lehet majd aktiválni egy jobb kattintással. Itt ki kell majd választani a "Help me write", vagyis "Segíts nekem írni" lehetőséget, hogy néhány szó begépelése után az MI elindítsa az írási folyamatot.

A társaság vonatkozó blogbejegyzése szerint az interneten való írás "ijesztő lehet", különösen akkor, ha valaki nyilvános helyeken vagy fórumokon szeretné megfogalmazni a gondolatait. A generatív mesterséges intelligencia tehát abban támogatná a felhasználókat, hogy magabiztosabban írjanak véleményeket, fórumbejegyzéseket vagy leveleket az online csatornákon. A dolog innentől a televíziós vásárlásra emlékeztet, ahol szuper eszközöket kínálnak a tésztafőzéssel járó állandó életveszély elhárítására, de az egészet összefüggésbe helyezi, hogy az MI-asszisztens használatához be kell jelentkezni a több mint 3 milliárd felhasználóval rendelkező Chrome böngészőbe.

Ez a nagyságrend mattot adhat az internetnek

Ez a kommentárok szerint még úgy is az internetet felforgató változásokat hozhat, hogy már nagyon sokan használják szövegek generálására a mesterséges intelligenciát, például az OpenAI ChatGPT-jét. A Chrome elképesztő méretű felhasználói bázisával ugyanis tényleg mindenki elkezdheti szórni az MI-vel előállított anyagokat, a netet pedig tényleg eláraszthatja majd a szintetikus tartalom. Hogy ez miért lenne baj, arra a Chrome új funkciója nélkül is egyre többen figyelmeztetnek: az egymástól is tanuló robotoknak nem erősségük az általuk feldolgozott információ értelmezése, ami visszafordíthatatlan módon károsíthatja az online információs teret.

A kutatásokból már most is az látszik, hogy a világháló jelentős részét alacsony minőségű, gépi fordítással készült szövegek adják. Egyes becslések szerint 2025-re az új online tartalmaknak már több mint 90 százalékát az MI állíthatja majd elő, ami a rosszhiszemű beavatkozásokkal együtt súlyos degeneratív folyamatot indíthat be. Az írást segítő böngészővel emellett akaratlanul is szintet léphet a plágium: a Futurism ezzel kapcsolatban egy szakértőt idéz, aki úgy látja, hogy az MI-platformok nem tudnak tanulni anélkül, hogy ne kérődzzenek vissza az eredeti forrásokhoz túlságosan hasonlító szöveg- és képrészleteket. Onnantól pedig, hogy senki sem hoz létre jó, friss, új tartalmat, az internet "elkezdené felfalni a saját farkát".

Közösség & HR

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.