Valentin-napi randevút adott egymásnak a két cég, de utóbbi csak nem állt kötélnek. Nem lesz új rekord az IT-cégek fúziójának történelmében.
Hirdetés
 

2016-ban merült fel a felvásárlás ötlete a Broadcomban; ekkor kereste meg először a Qualcommot a vállalat. Az időzítés hátterében az állhatott, hogy az utóbbi felfutó ágban van, olyan területeken próbálja megvetni a lábát, mint a dolgok internete, az elektromos közlekedési járművek és így tovább. Még az adatközponti szerverek piacába is belekóstolt ARM-alapú Centriq 2400 lapkájával. Portfóliójának bővítésével pedig egyre nehezebb és nehezebb dolga van annak, aki meg akarja szerezni a vállalatot, hiszen ahogy egyre többet ér, úgy kell mind magasabb összeget kínálni érte.

Ugyan az első kör nem zárult sikerrel, de ez nem szegte a Broadcom kedvét. Tavaly ősszel 105 milliárd dolláros ajánlattal rukkolt elő, amivel már minden idők legnagyobb fúzióját produkálhatták volna a felek. A Qualcomm igazgatótanácsa mégis úgy döntött, hogy ragaszkodik a függetlenséghez, és visszautasította a Broadcom kéretlenül jött megkeresését. Paul Jacobs CEO mindazonáltal nem zárkózott el véglegesen minden ajánlat elől. A Qualcomm igazgatótanácsának vezetője szerint a felkínált összeg alábecsüli a vállalat mobiltechnológiában elért piacvezető pozícióját és a jövőbeni növekedés lehetőségeit.

Az elutasítás ellenére továbbra is optimista maradt a Broadcom az akvizíciót illetően. A vállalat vezérigazgatója, Hock Tan szintén nyilatkozatban üzent a nyilvánosságnak a történtekről. Eszerint még mindig hisznek abban, hogy vonzó ajánlatuk csábító lehet a Qualcomm részvényesei számára, és bátorítják őket papírjaik eladására. Tan közléséből kiderül, hogy az érintettek közül többen jelezték vágyukat a megbeszélések folytatására.

Elképesztő összegekre mondtak nemet

Február elején aztán újabb vételi szándékkal rukkolt elő a Broadcom. 10 dollárt rádobott részvényenkénti 70 dolláros ajánlatára, így már 120 milliárdnál járt a vételár. Az ügylet egyébként – ha összejött volna - az adósságok átvállalásával együtt a 145 milliárdot is elérhette volna. Ezt követően Valentin napon, február 14-én ültek le tárgyalni egymással a felek. Egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy miben állapodtak meg.

A minap azonban nyilvánossá vált a két cég közötti megbeszélés eredménye. Eszerint a Broadcom utolsó (utáni) ajánlatát is visszautasította a Qualcomm. Pedig előbbi tényleg nem fukarkodott: mint kiderült, már részvényenként 82 dollárnál járt az ajánlat, melyet azonban az utóbbi még mindig kevésnek tartott. A Qualcomm részvényeseinek vezetői ugyanis úgy tartották, hogy a Broadcomm továbbra sem veszi teljes mértékben figyelembe a vállalat növekedési potenciálját, és így a 82 dolláros részvényenkénti ajánlattal alulértékeli azt.

Ennél feljebb ugyanakkor a Broadcom már nem akart licitálni, és mivel a részvényesek nem engedtek, a megállapodás kútba esett. Pedig a vállalat igyekezett az antitröszt-eljárások méregfogát is kihúzni. A Qualcomm ugyanis előszeretettel érvelt amellett, hogy ha megállapodnak, de a törvényi szabályozások mégsem teszik lehetővé a fúziót, akkor pórul járnak. A Broadcom éppen ezért közölte, hogy ha emiatt nem sikerült nyélbe ütni a megállapodást, akkor 8 milliárd dollárnyi összeget fizet a bekebelezni vágyott cég tulajdonosai számára.

Nem csak a pénz, az ígéret is kevés volt

Azt is szemére vetették az ajánlattevőnek, hogy nem volt hajlandó részletesen belemenni abba, mik a tervei a Qualcomm licencpolitikának jövőjét illetően. Mint ismeretes, a vállalat már több országban is megégette magát azzal, hogy jogsértőnek nevezték piaci dominanciára törekvő gyakorlatát. Pedig bevételeinek nem elhanyagolható része származik saját szellemi tőkéjének licenceléséből, így ennek jövője egyáltalán nem lényegtelen szempont a cég életét tekintve.

A történtek ellenére a Qualcomm igazgatótanácsának vezetője azzal zárta a beszámolót, hogy noha az igazgatótanács döntése változatlan, de nyitottak a jövőbeni további egyeztetésekre. Vagyis, ha a Broadcomnak van még türelme tovább alkudozni és engedni a Qualcomm kéréseinek, talán mégis meg tudnak állapodni a felek.

Piaci hírek

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.