Egy frissen hozott bírósági ítélet szerint nem gond, ha a rendőrség a legfejlettebb technikákat bevetve pásztázza a nyilvános tereket.

Igen komoly figyelem kísérte azt a héten zárult bírósági ügyet, amely az állampolgárok privát szférájának megvédése és a hatékony rendőrségi munka témájában végül az utóbbi javára dőlt el. A döntés azért is érdekes, mert ez az egyik első olyan jogi eljárás, amely az arcfelismerő rendszerek használatának legalitását kérdőjelezi meg, így az ítéletnek a konkrét eseten túlmutató következményei lehetnek.

A bíró szerint minden rendben

A szerdai itélethozatallal a bíróság elutasította egy cardiffi férfi keresetét, aki személyiségi jogainak megcsorbításaként értékelte azt, hogy a walesi rendőrség kamerarendszere két esetben is az engedélye nélkül "vett mintát" arcáról. Az egyik esetben egy ártatlannak mondható vásárlásról volt szó, a másikban viszont egy politikai megmozdulás résztvevőjeként szkennelte a férfit a bűnüldöző szerv algoritmusa. Utóbbi pedig valóban kényes téma lehet, amennyiben ezeket az információkat az állami hatóságok, szereplők kényük-kedvük szerint dolgozhatnák fel.

A bíró azonban úgy látta, hogy erről nincs szó. Kellő mennyiségű és erősségű biztosíték van már most is a brit jogrendbe építve ahhoz, hogy a rendőrség (vagy más szervek) csak a megfelelő esetekben használják fel ezeket a személyes adatokat. A nyilvános helyeken végzett elő arcfelismerés a döntés értelmében sem személyiségi jogokat nem sért, sem adatvédelmi aggályokra nem ad alapot.

A South Walesért felelős rendőrség rendszeresen használ élő arcfelismerést nagylétszámú eseményeken (fesztiválok, sportmérkőzések stb.), hogy a tömegben körözött személyekre bukkanjanak az automata keresőalgoritmus segítségével. Amennyiben egyezést mutat a rendszer, akkor értesítést kap az illetékes tiszt, és megkezdődhet az elfogás. A személyes adatok védelmét a bírói ítélet például azzal látta igazolva, hogy a felvételeket nem őrzik meg (kivéve természetesen azokat, ahol felismert valakit a listáról a gép).

A döntést természetesen a rendőrség képviselője magasztalta, hozzátéve, hogy miközben folyamatosan csökkenő költségvetéssel kell elboldogulni, a bűnelkövetők elleni harcban nem is nagyon van más eszközük, mint a technológiai újdonságok bevetése. A felperes viszont nem nyugszik bele, és jogvédő szervezetek támogatásával fellebbeznek a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon.

Kritikák és kétes eredmények

Miközben az autoriter berendezkedésű Kínában ilyen problémákkal nem kell foglalkoznia a kamerák százmillióit telepítő kormányzatnak, a világ nyugatabbra lévő felén folyamatosan kritikák keresztüzébe kerül minden olyan kezdeményezés, amikor az állam megpróbálja még szorosabb ellenőrzés alá vonni a tömegeket.

Amerikában például a Google-nél, a Microsoftnál vagy éppen az Amazonnál is dolgozói kezdeményezés indult az egyesek szerint etikátlan kormányzati együttműködések megakadályozására. Utóbbinál épp a cég arcelfismerő rendszerének rendőrségi tesztelése váltott ki heves ellenállást.

Ugyanakkor nem csak a jogi, etikai problémakör adott, hanem egyelőre maga a technológia sem feltétlen a megbízhatóság csúcsa. Alig több mint egy évvel ezelőtt számoltunk be például róla, hogy pont a brit rendőrségnél bevetett arcfelismerő rendszerekkel kapcsolatban kerültek nyilvánosságra nem túl hízelgő arányok. Londonban például a különböző, arcokat ábrázoló képek összehasonlítása során 98 százalékos (!) volt a tévesztési arány. 104 riasztásból mindössze két esetben bizonyult igaznak a veszély felismerése. A mostani ügyben is érintett South Wales Police rendőrei pedig a rendszer bevezetésének első évében több mint 2400 alkalommal szembesültek téves azonosítással.

Cloud & big data

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.