Illetve a fizetéshez továbbra is bankkártya kell, csak az azonosításhoz PIN helyett már ujjbegyet is lehet használni.

Ujjlenyomattal működő bankkártya pilotot indít egy brit bank. Az előreláthatólag áprilisban induló program keretében a NatWest (National Westminster Bank) kétszáz ügyfelének ad ilyen speciális kártyát.

A bankkártya csupán abban különbözik a hagyományos plasztik lapoktól, hogy tartalmaz egy ujjlenyomatolvasót, és ha az ügyfél 30 fontnál nagyobb összegű vásárlást egyenlít ki bankkártyával, akkor a PIN helyett az ujjlenyomatával is azonosíthatja magát. A bank ettől a fizetési biztonság és az ügyfélélmény javulását is várja. Az ujjlenyomat, amely az egyik alapvető biometriai azonosító, nehezen hamisítható, és a fizetés folyamata is zökkenőmentesebbé válhat – véli a bank.

A NatWest távlati terve az, hogy a Visával és a MasterCarddal együttműködve a ujjlenyomatos bankkártya-szolgáltatását az egész Egyesült Királyságban bevezeti.

A kártyatulajdonos szempontjából semmi sem változik

A kártyák ujjlenyomat-azonosító egységét a holland Gemalto fejleszti. A biztonsági cég fő profilja a digitális felhasználó-azonosító, aláíró- és kriptográfiai eszközök fejlesztése. Ezen belül egyik fontos területük a biometrikus azonosítás. A Gemalto az új kártyák előnyét legfőképpen abban látja, hogy az érintésmentes kártyás fizetésnél még jobban eltünteti a határt az azonosítást nem igénylő, alacsony összegű, illetve az azonosítást igénylő magasabb összegű vásárlások között, miközben a biztonsági szintet is javítja.

A kísérleti kártyák ugyanúgy működnek, mint bármely más Visa és MasterCard paypass kártya, azaz minden korábbi kártyafunkció megmarad. A kártyatulajdonos választhat, hogy a nagyobb összegű vásárlásnál továbbra is a PIN-t használja, vagy ujjlenyomatával azonosítja magát (lásd az alábbi videót).
 


A biometrikus azonosítást eddig főleg a különböző mobil fizetési megoldásokban alkalmazták. Az Alipay például már az arcfelismerést is támogatja. Az ujjlenyomat-azonosítás – az ApplePayben ez már régebb óta elérhető – azonban lényegesen elterjedtebb, tekintve, hogy egyre több okostelefonban van mobil appokkal is együttműködő ujjlenyomat-olvasó.

Ez hozhatja vissza a plasztik lapot a versenybe?

A bankkártya-kibocsátók és a bankok évek óta keresik a biometrikus azonosítás helyét a fizetési folyamatban – nem véletlenül. A Juniper Research egy 2017-es elemzésében azt jósolta, hogy 2023-ban már mintegy 2000 milliárd dollár lesz a biometrikus azonosítással zajló mobil fizetési tranzakciók értéke. Ebből következően a különböző okostelefonos fizetési megoldások már középtávon is nagy kihívást jelent a bankkártya-cégeknek. Egyelőre sok bank olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Magyarországon egyre népszerűbb Simple, amely a fizikai bankkártya digitális mását teszi fel a telefonra.

De vannak olyan fejlesztések is, melyek megpróbálják az óriási felhasználói bázissal rendelkező (kredit és debit) fizikai bankkártyákat modernizálni. A norvég IDEX Biometrics hasonló megoldásban gondolkodik, mint a NatWest: 2017-ben mutatott be bankkártyába építhető ujjlenyomat-olvasó technológiát, tavaly pedig bejelentette, hogy a MasterCarddal több bankot látnak el 2019 folyamán ujjlenyomat-olvasós bankkártyákkal. Az IDEX akkor 100 ezres nagyságrendű kártyamennyiségről beszélt, de ennek a projektnek a megvalósulása egyelőre csúszik.

Mobilitás

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.