Illetve a fizetéshez továbbra is bankkártya kell, csak az azonosításhoz PIN helyett már ujjbegyet is lehet használni.
Hirdetés
 

Ujjlenyomattal működő bankkártya pilotot indít egy brit bank. Az előreláthatólag áprilisban induló program keretében a NatWest (National Westminster Bank) kétszáz ügyfelének ad ilyen speciális kártyát.

A bankkártya csupán abban különbözik a hagyományos plasztik lapoktól, hogy tartalmaz egy ujjlenyomatolvasót, és ha az ügyfél 30 fontnál nagyobb összegű vásárlást egyenlít ki bankkártyával, akkor a PIN helyett az ujjlenyomatával is azonosíthatja magát. A bank ettől a fizetési biztonság és az ügyfélélmény javulását is várja. Az ujjlenyomat, amely az egyik alapvető biometriai azonosító, nehezen hamisítható, és a fizetés folyamata is zökkenőmentesebbé válhat – véli a bank.

A NatWest távlati terve az, hogy a Visával és a MasterCarddal együttműködve a ujjlenyomatos bankkártya-szolgáltatását az egész Egyesült Királyságban bevezeti.

A kártyatulajdonos szempontjából semmi sem változik

A kártyák ujjlenyomat-azonosító egységét a holland Gemalto fejleszti. A biztonsági cég fő profilja a digitális felhasználó-azonosító, aláíró- és kriptográfiai eszközök fejlesztése. Ezen belül egyik fontos területük a biometrikus azonosítás. A Gemalto az új kártyák előnyét legfőképpen abban látja, hogy az érintésmentes kártyás fizetésnél még jobban eltünteti a határt az azonosítást nem igénylő, alacsony összegű, illetve az azonosítást igénylő magasabb összegű vásárlások között, miközben a biztonsági szintet is javítja.

A kísérleti kártyák ugyanúgy működnek, mint bármely más Visa és MasterCard paypass kártya, azaz minden korábbi kártyafunkció megmarad. A kártyatulajdonos választhat, hogy a nagyobb összegű vásárlásnál továbbra is a PIN-t használja, vagy ujjlenyomatával azonosítja magát (lásd az alábbi videót).
 


A biometrikus azonosítást eddig főleg a különböző mobil fizetési megoldásokban alkalmazták. Az Alipay például már az arcfelismerést is támogatja. Az ujjlenyomat-azonosítás – az ApplePayben ez már régebb óta elérhető – azonban lényegesen elterjedtebb, tekintve, hogy egyre több okostelefonban van mobil appokkal is együttműködő ujjlenyomat-olvasó.

Ez hozhatja vissza a plasztik lapot a versenybe?

A bankkártya-kibocsátók és a bankok évek óta keresik a biometrikus azonosítás helyét a fizetési folyamatban – nem véletlenül. A Juniper Research egy 2017-es elemzésében azt jósolta, hogy 2023-ban már mintegy 2000 milliárd dollár lesz a biometrikus azonosítással zajló mobil fizetési tranzakciók értéke. Ebből következően a különböző okostelefonos fizetési megoldások már középtávon is nagy kihívást jelent a bankkártya-cégeknek. Egyelőre sok bank olyan megoldásokban gondolkodik, mint a Magyarországon egyre népszerűbb Simple, amely a fizikai bankkártya digitális mását teszi fel a telefonra.

De vannak olyan fejlesztések is, melyek megpróbálják az óriási felhasználói bázissal rendelkező (kredit és debit) fizikai bankkártyákat modernizálni. A norvég IDEX Biometrics hasonló megoldásban gondolkodik, mint a NatWest: 2017-ben mutatott be bankkártyába építhető ujjlenyomat-olvasó technológiát, tavaly pedig bejelentette, hogy a MasterCarddal több bankot látnak el 2019 folyamán ujjlenyomat-olvasós bankkártyákkal. Az IDEX akkor 100 ezres nagyságrendű kártyamennyiségről beszélt, de ennek a projektnek a megvalósulása egyelőre csúszik.

Mobilitás

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.