Nincs benne forradalmi újítás, de már az is elég volt, hogy az Apple bejelentette a Payt, és máris lendületbe jött a piac. A kártyatársaságok és a bankok is dolgoznak új azonosítási módszereken.

Az Apple még olyan területre is képes termékenyítőleg hatni, amit nem ő talált ki. Végső soron ilyen volt annak idején az érintőképernyő, és most úgy tűnik, az NFC-t (Near Field Communication) is elérte ez a tendencia. Bár – mint azt Habencius István szakértő lapunknak írt cikkében is megfogalmazta – az Apple Pay semmilyen forradalmi elemet nem tartalmaz ahhoz képest, amit az NFC mellett korábban elköteleződött mobilgyártók kitaláltak, maga a tény, hogy az Apple, utolsóként, beszáll az üzletbe, felvillanyozta a kártyatársaságokat és bankokat.

Tömeges elterjedés = fokozódó veszélyek

Az elektronikus fizetési rendszerek dinamikus fejlődésével nem csak a kényelmi szempontok kerültek előtérbe, hanem a biztonsági kérdések is – írta a Biztonságportál. Ráadásul két olyan szempont ez, ami inkább ellentmond egymásnak, mintsem könnyen összehangolható. Egy sor olyan fejlesztés révén valósítható csak meg, melyekhez a technológiai cégek, a kártyatársaságok és a pénzintézetek szoros együttműködése kell. A kilátások azonban biztatóak – szerencsére.

Az Apple Pay a fizetési folyamatba az NFC mellett bevonja az adatok biztonságos tárolását elősegítő, hardveres Secure Element technológiát, valamint az ujjlenyomat-alapú Touch ID-t is. Ez eleve két olyan megoldás, amely a gyors és kényelmes fizetést segíti. A dolog szépséghibája csupún az, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban és kizárólag iPhone 6-tal használható.

És tegyük hozzá gyorsan: bár az utóbbi időben az NFC kapcsán újra és újra az Apple neve bukkan fel, közel sem Tim Cookék az egyetlenek, akik gőzerővel dolgozik az elektronikus fizetések hatékonyabbá tételén.

Fizetés hang- és arcfelismeréssel

A Mastercard a napokban jelentette be, hogy sikeresen zárult az a tesztsorozata, amelyben azt vizsgálták, miként lehet bevonni a legújabb biometrikus technológiákat a fizetési folyamatokba. Az eredmények alapján a kártyatársaság a közeljövőben egy olyan rendszert szeretne bevezetni, amely az azonosítást hang- és arcfelismerő technológiákra bízza. Az elmúlt hónapokban mintegy 14 ezer tranzakción tesztelték az eljárást. A sikeres hitelesítések aránya 98 százalék volt, miközben egy-egy tranzakció biometriával megerősített végrehajtása átlagosan 10 másodpercet vett igénybe.

"Az Apple Pay fontos mérföldkő a fizetési technológiákban. Azonban látni akartuk a felhasználói tapasztalatokat a hang- és arcfelismerés kapcsán azok körében, akik Android vagy iOS alapú mobil eszközöket használnak" – nyilatkozta Ajay Bhalla, a Mastercard elnöke utalva arra, hogy egy valóban szélesebb körben alkalmazható fizetési módszerrel szeretnének előrukkolni, amiben az Android is szóhoz jut.

Ujjlenyomat helyett erek

A nagyobb pénzintézetek közül legutóbb a Barclays Bank jelezte, hogy a biometrikus azonosítás központi szerepet fog kapni az ügyfeleinek hitelesítésében. A bank speciális módszert kíván alkalmazni: az ujjak erezetének vizsgálatával kívánja többfaktorossá tenni az azonosításokat.

A tenyér erezetén alapuló biometrikus ellenőrzés nem új módszer. A Hitachi azonban tovább ment ennél: olyan technológiát dolgozott ki, amely az ujjak elemzésével is képes megbízhatóan működni, ez az ún. VeinID rendszer. A Barclays emellett tette le a voksát. Az azonosítási módszerről melyet 2015-ben terveznek bevezetni, a bank egyelőre csak annyit közölt, hogy sokkal pontosabb és nehezebben manipulálható hitelesítést biztosít, mint a hagyományos ujjlenyomatos megoldások, miközben kényelmes. A felhasználónak csatlakoztatnia kell a leolvasót a számítógépéhez egy USB-kábellel, és az ujját a berendezésbe kell helyeznie, amely infra fénynél elvégzi az ellenőrzést.

A Barclays a technológiákat ki akarja vinni a PC-s világon kívülre is, többek között azt alkalmaznák az ATM-ekben is.

Biztonság

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.