Még épülnek saját adatközpontok, de a Cisco szerint 2021-re az adatok több mint 90 százaléka átkerül a felhőbe – ahol jöhet a blockchain-alapú adattárolás.
Hirdetés
 

Bizonyos vállalati kör még jó ideig nem fogja kitenni minden adatát a felhőbe. Ha még a bizalmatlanság csökken is a felhős tárolás biztonságával szemben, bizonyos megfelelőségi előírások még évekig erre kényszerítik az érzékeny adatokat tároló szervezeteket, különösen azokat, melyek a kritikus infrastruktúra részei. Egyre több olyan hang van, amely magukat a felhőszolgáltatókat is a kritikus infrastruktúrák körébe sorolná. Ha ez globálisan elfogadottá válik, és a felhőszolgáltatók működését is ilyen szellemben szabályoznák, az nagymértékben növelné a felhasználók bizalmát is.

Nem lesz megkerülhető

De bárhogy is vélekedjenek a szervezetek a felhőről, az adatok rohamos növekedése és az egyre általánosabb elemzési igény miatt nem lehet lemondani a felhős adattárolásról. A Cisco egyik – talán merésznek hangzó – előrejelzése szerint már 2021-ben az összes digitális adat 94 százaléka a felhőben lesz. A Gartner pedig már az idei évre azt jósolta, hogy globálisan a szervezetek az új szoftverek beszerzésére fordítható büdzséjük több mint 30 százalékát tisztán felhős szolgáltatásokra költik.

Mindazonáltal még marad a hibrid modell: saját adatközpontok házon belüli felhős szolgáltatásra építve, amihez publikus felhőből vesznek igénybe kapacitást, ha átmenetileg nő a terhelésigény. Ez a terheléselosztás optimalizálása és a kockázat minimalizálása szempontjából jó megoldás, de a a folyamatokat és az üzemeltetést mindenképpen bonyolultabbá teszi.

Van azonban a felhős adattárolásnak egy olyan új iránya, amely – legalábbis ígéretében – egyszerre nyújtja a maximális biztonságot és a felhő kínálta rugalmasságot: a blockchain-alapú, elosztott felhős adattárolás. Ebben lényegében egy blockchainen alapuló peer-to-peer hálózat garantálja az adatok biztonságos hálózatát és az adatbiztonságot.

A fölösleges kapacitásokat is hasznosítja

Az elosztott felhőalapú tárolási platformok alapkoncepciója az, hogy egy blockchain-alapú rendszerben összekapcsolják az úgynevezett hostokat, melyektől kriptovalutáért vagy tokenekért lehet bérelni felesleges lemezterületet. A legfőbb üzenete ennek a koncepciónak az, hogy így kiiktatható minden szervezet egyik réme, a 'vendor-lock-in', mivel kiiktatja a nagy adatároló szolgáltatókat. A tranzakciókat átlátható okosszerződések garantálják.

Összességében egy elosztott főkönyvi technológiára támaszkodó platform megbízhatóbb, megfizethetőbb és gazdaságosabb szolgáltatást nyújt, mint a hagyományos felhőszolgáltatók – érvelnek az ilyen rendszerek fejlesztői.

És van még egy érv a szolgáltatók által üzemeltetett hatalmas adatközpontokkal szemben: az energiahatékonyság. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2018-ban 2,3 százalékkal nőtt a globális energiafogyasztás, és ebben jelentős szerepe volt az adatközpontok gyarapodásának is. (Egy német lap szerint a németországi adatközpontok több szén-dioxidot termelnek évente, mint a teljes német légi forgalom.) A energiaigényt jól jellemezi, hogy húsz Google-keresés lefuttatásának akkor az energiaigénye, mintha egy átlagos energiatakarékos égő egy órán át világítana. Ez így nem tűnik vészesnek, de a legszerényebb becslések szerint is a Google Search-ön napi 3,5 milliárd keresést indítanak (de olvashatók 6-7 milliárdos becslések is). Innen nézve még inkább felértékelődik a tárolási kapacitások még jobb kihasználását ígérő blockchain-alapú rendszerek.

Elméletben jól hangzik, ha működik…

Ám azokra is ugyanaz igaz, mint a pudingra: jó akkor, ha a gyakorlatban is működik. Egyelőre azonban még kérdés, hogy az elosztott tárolási platformok valóban fel tudják venni a versenyt a Dropboxszal, a Google-lel, az Amazonnal és társaikkal? Tudják-e biztosítani azt a teljesítményt, latenciát, amit a világszerte óriási adatközpontokat működtető szolgáltatók? A válasz egyelőre egyértelmű nem: a nagy adatközpontok gyorsabbak, alacsonyabb a késleltetésük, magasabb a rendelkezésre állásuk. De drágábbak, sokkal inkább ki vannak téve a hekkertámadásoknak, és tetszik vagy sem, a szerződéses garanciák ellenére részben az adatai fölötti ellenőrzést is elveszíti tulajdonosa.

Az elosztott tárolást az ún. IPFS (InterPlanetary File System) protokoll teszi lehetővé. A Protocol Labs fejlesztette rendszer célja a hagyományos HTTP leváltása, hogy egy olyan, valóban decentralizált web jöhessen létre, amely szükségtelenné teszi a gerinchálózatokat.

Az IPFS egy kicsit, de valóban csak nagyon kicsit hasonlít a BitTorrent rendszeréhez, amely még a HTTP-t használja: a rendszerben tárolt állományokat darabokban, elosztottan tárolja, a darabokat egyedi hash-sel azonosítja. A BitTorrenttel ellentétben azonban van egy hatékonyságnövelő eleme: a deduplikálás, azaz hogy az összes redundáns blokkot eltávolítja a hálózatról.

Az IPFS protokollra épülő hálózat működési vázlata


Az IPFS hálózatban részt vevő minden csomópont tárolja a tartalmat a hash-sel és néhány indexelő információval. Amikor a felhasználó le akarja tölteni a fájlt, azt mondja a hálózatnak, hogy keresse meg azokat a csomópontokat, amelyek tartalma egy adott kivonat mögött található. A IPFS a HTTP-vel ellentétben, amely az IP-címekkel operál (helyalapú címzés), tartalomalapú címzést használ, ahol a tartalmakat vagy az elnevezésével (egy szöveges megnevezés) vagy a hash alapján azonosítja.

Már vannak működő projektek

Ma már több olyan rendszer is működik, a két legismertebb IPFS protokollra épülő decentralizált tárolóplatform a FileCoin, ami a IPFS fejlesztőinek a rendszere, valamint a Sia. A FileCoin kriptopénz-bányászattal kapcsolja össze a fájltárolást. Ha valaki FileCoin-bányászként működteti a számítógépét, azzal a gép felesleges kapacitását átadja a rendszernek, amiért cserébe akár kriptotőzsdéken hivatalos pénzre is váltható FileCoint kap.

A FileCoin hálózatban négyféle felhasználótípus van. A kliensek veszik igénybe a tárhelyszolgáltatást. Storage minernek hívják, akik bérbe adják a tárhelyet, és hosztolják a kliensek adatait. A retrieval minerek közvetítő feladatot látnak el, a kliens adatait átadják a storage minereknek, illetve viszont. Emellett vannak a full node-ok, melyek a teljes FileCoin-hálózatot validálják. Feladatuk a rendelkezésre álló tárolókapacitás kiszámítása, a tárolás árának a meghatározása, valamint a többi három szereplő összes hálózati tevékenységének validálása. A fájlok biztonságos tárolását végponti titkosítás biztosítja. Előnye továbbá, hogy az Ethereum Alapítvánnyal is partnerségre lépett.

A másik kezdeményezés, a Sia inkább a fogyasztói piacot célozta meg. A világszerte használt számítógépek szabad lemezkapacitásának felhasználásával fejlesztőinek célja, hogy a tárolás Ubereként vonuljanak be az informatika történetébe. Működése hasonló a FileCoinéhoz. Ugyancsak végponti titkosítást használ, így a tárolókapacitás tulajdonosa nem tudja visszafejteni a nála tárolt fájlok tartalmát. Fejlesztői kiemelten kezelik az adatintegritás kérdését: a rendszer minden tárolt adatot 30 különböző, földrajzilag is elosztott eszközön replikál, ami az adatvesztés kockázatát is csökkenti. A Sia másik nagy előnye az ár: havi 2 dollárba kerül egy terabájt adat tárolása. A rendszer kb. 2 petabájtnyi tárolókapacitást kezel, amit közel 350 független szolgáltató biztosít.

Emellett több egyéb kezdeményezés is van, többek között a Storj (újabb nevén tardigrade.io), a PPIO, az X Cloud, az 0Box, az Opacity is hasonló elven működik. A PPIO azonban annyiban más utat követ, hogy kizárólag a fejlesztőknek szánták a Google Cloud vagy az AWS S3 alternatívájaként. Ez többek között decentralizált alkalmazásstreaminget, privát adattárolást, adatcserét, és adattárház szolgáltatást is nyújt.

Cloud & big data

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.