A 21 Inc. szeptemberben mutatta be Bitcoin Computerét. Nem rohantak megvenni a népek.

Szeptember közepén mutatta be a bitcoinos világ egyik sztárcége, a 21 Inc. a világ első natív bitcoin számítógépét, a 21 Bitcoin Computert. Az Amazonon potom 400 dollárért vesztegetett gépen, ami Raspberry Pi 2 alapokra épül, minden a bitcoin üzletre van kihegyezve. Operációs rendszere Linux, és teljes mértékben támogatja a bitcoin protokollt.

128 GB-os SD kártyáján ott van a blockchain – emiatt gyakorlatilag bitcoin csomópontként is működik –, az előre konfigurált, bitcoinhoz kapcsolódó szoftverek, van benne egy bányászati chip és egy micropayments szerver – hogy csak a fontosabbakat említsük. Lehet önálló gépként és számítógéphez kapcsolva (Linux, Mac, Windows) is használni. Kis gond, hogy alapvetően parancssoros vezérlésű, ami már jó ideje kiment a divatból, de hát a jövőért áldozatokat kell hozni.

Más szemmel kell nézni

De minek egy bitcoinos célgép? Bár bányászik, kapacitása nyilván elégtelen ahhoz, hogy érdemi eredményt tudjon elérni. (A bitcoinra fordított informatikai erőforrások méretét jól jellemzi, hogy két éve a Forbes egy cikke szerint az akkori bitcoin hálózat teljesítménye 256-szorosa volt az 500 legnagyobb szuperszámítógép összteljesítményének.) Ugyanakkor egy sor olyan dolgot tesz lehetővé, amely az internettel kapcsolatos elképzeléseinket is megváltoztathatja – állítják a bitcoinhívők.

Ott van mindjárt az online tartalomszolgáltatás örök problémája: fizetni vagy reklámokból fenntartani. A hagyományos fizetési modellek nem tették igazából vonzóvá azt a lehetőséget, hogy fizessünk az online tartalmakért. Ezen a piacon nagyon kis összegekről van szó (egyes, a tartalomért pénzt kérő kiadványoknál például akár emelt díjas sms-sel is lehet/kell alkalmanként fizetni egy cikk elolvasásáért). Egy ilyen bitcoinra kihegyezett gép, amely ráadásul termel is pénzt, felpörgetheti ezt a szegmens. Szép is lenne, főleg annak függvényében, hogy a Facebook igencsak kiheréli az online tartalomszolgáltatók piacát. (Nem látjuk át, hogy miért is pörgetné fel ezt a piacot a bitcoin-ready gépek, de a próféta szóljon azokból, akik ezt gondolják.)

Sokkal reálisabb az, hogy a blockchain technológia sokat segíthet az informatikai erőforrások megosztáson alapuló gazdasági modellek kialakulásán. Azt már eddig is lehetett látni – a Bitporton is foglalkoztunk ezzel –, hogy a legnagyobb pénzügyi szervezetek már kísérleteznek a technológia alkalmazásával például a tőzsdei kereskedés elszámolásának gyorsítása érdekében. Az elképzelés, hogy valamiféleképpen kiaknázhatók az egyes informatikai eszközök fölös kapacitásai, nem új, tekintve, hogy összességében valóban óriási szabad kapacitások vannak. Számtalan kezdeményezés épült erre. Legismertebb talán a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) projekt, amelynek során több millió magánfelhasználó töltötte le a gépére azt a kis kliensprogramot, hogy egy nagy elosztott rendszer részeként gépe fölös erőforrásait felajánlja adatkiértékelésre.

A bitcoin-ready gépek ezen túlmenően akár egy külön piac is kialakulhat, ahol árverésen kelhetnének el ezek az erőforrások. Ráadásul úgy, hogy a felhasználónak ebbe bele sem kellene folynia, automatikusan jönne a számlára a pénz. A gépek működése ugyanis pénzbe kerül, mert egyrészt meg kell venni a gépet, másrészt fizetni kell az áramért, hogy csak a két legfontosabb tételt említsük.

Digitális személyiségünk blockchainben tárolva

A blockchain rendszer alapjain kiváló személyazonosítási rendszert lehet felépíteni. A lehetőség kihasználására már alapítottak is egy startupot, amely olyan rendszert dolgozna ki, amely a netes identitás kezelését tenné egyszerűvé. Az Openname protokoll fejlesztői egy olyan decentralizált, elosztott rendszerben gondolkodnak, amely sokkal megbízhatóbb lenne, mint a legtöbb helyen használt felhasználói név – jelszó páros.

És persze ott van egy komoly gazdasági lehetőség is: a bitcoin-ready gépek egyben bányásznak is, ami csökkenti birtoklási költséget, végső soron olcsóbbá tenné a számítástechnikai eszközöket.

Közösség & HR

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.