Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

Nézzük az ismert közhelyeket! Az 5G forradalmasítja életünket, a társadalom és az ipar működését. Vagy: az 5G mindenkit és mindent összekapcsol: gépeket, embereket, tárgyakat. Az 5G leküzdi a digitális akadályokat, mert gyors, megbízható kapcsolatot biztosít alacsony késleltetéssel nagy mennyiségű adatfolyamok esetében is. És így tovább.

Arról meglehetősen eltérően vélekednek a piackutatók, hogy magának az 5G-s technológiának a különböző felhasználási területeivel együtt mekkora a piaci potenciálja, de impozánsan nagy számok röpködnek. Az Allied Market Research egy idei felmérése szerint a teljes 5G technológia piaca (hardver, szoftver, szolgáltatás) beleértve olyan 5G-t nélkülözhetetlenül tartalmazó technológiákat, mint az önvezetés vagy az ipari automatizáció, egy évtizeden belül kb. a 160-szorosára nő. 2020-ban még épp csak meghaladta az 5 milliárd dollárt, de a kutatócég szerint az évtized végére közelít a 800 milliárd dollárhoz. (Tegyük hozzá, hogy eleve 2019-2020 táján kezdődtek meg a hálózatépítések – Magyarországon is.)

A Markets and Markets Research szerint idén kb. 107 milliárd dollár körül alakul az 5G-s szolgáltatások piaca, de 2027-re meghaladhatja a 330 milliárdot. De bármely  5G-vel kapcsolatos részterületet vizsgálnak is a kutatók, rendre dinamikus növekedést jósolnak.

Jobb és gazdaságosabban üzemeltethető hálózat

De mit gondolnak az iparág szereplői? Valószínűleg hasonlóan pozitív dolgokat, ahogy abban is többé-kevésbé konszenzus van közöttük, hogy az 5G egyelőre (és talán még jó ideig) nem a végfelhasználók játéktere, mivel számukra felhasználói élményben a 4G-hez képest minimális (vagy alig érzékelhető) javulást hoz. Természetesen a technológia kiválóan alkalmas a növekvő végfelhasználói igények (pl. streaming tartalmak elérése) kielégítésére is, de a szolgáltatók azért máshol keresik a hálózatfejlesztési beruházások megtérülését: tárgyak internete (IoT), mesterséges intelligencia, számítógépes látás, dróntechnológia, robotika, intelligens gyártás, logisztika, VR/AR, önvezetés, robotsebészet, kvantumszámítástechnika, hogy csak néhányat említsünk az ígéretes alkalmazási területek közül. Az 5G ma egy kicsit a kommunikációs technológiák svájci bicskájaka: mindenre is jó...

De mint a Yettel egy közelmúltban szervezett háttérbeszélgetésén kiderült, a szolgáltató-hálózatüzemeltető cégek számára is hordoz előnyöket – az új piaci lehetőségeken túl. Ahogy Koller György, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese fogalmazott, a szolgáltatók folyamatos fejlesztési kényszerben vannak, mivel a régi (pl. 3G-hez telepített) hálózati eszközeik nem alkalmasak új kommunikációs technológiák fejlesztésére.

Ugyanakkor másik oldalról nézve érdemes is fejleszteni, mert – szintén Kollert idézve – "a korábban 3G-re használt 900 és 2100 MHz-es frekvenciakészlet sokkal hatékonyabban hasznosítható 5G-n". Már egy 4G-s bázisállomás is két-háromszor akkora sávszélességgel képes sugározni, mint egy 3G-s, az 5G pedig ennek többszörösét tudja, miközben lényegében a korábbi eszközök sokszorosát tudja egy időben kiszolgálni.

A fejlesztésekkel nőtt a hálózatok komplexitása is. Annak idején a 2G még csupán két frekvenciasávot használt, most viszont a Yettel például hét frekvenciasávval és többféle technológiával dolgozik. A hálózatnak pedig úgy kell kezelnie ezeket, hogy maga a felhasználó abból semmit se érzékeljen, például legfeljebb abból lássa, hogy a mobilja 4G-re váltott, hogy megváltozik kijelzőjén a felirat.

Mit hoztak az egyes mobiltechnológiák?


De bonyolították a helyzetet a készülékgyártók is, egy csomó olyan fejlesztés történt akár hardver (pl. dual SIM-es készülékek), akár operációs rendszer szintjén (megjelentek pl. operátorspecifikus komponensek), amely befolyásolja a készülékek működését adott hálózaton, mondta Koller.

Mi az 5G ára?

Miközben az 5G valóban tág lehetőségeket biztosít az innovatív megoldásoknak, van néhány jellemzője, ami korlátozhatja gyors elterjedését. Az első, hogy a 4G-n "mobilszocializálódott" végfelhasználó számára nem hoz látványos javulást. A ma népszerű alapvető szolgáltatások (pl. videostreaming, internetböngészés stb.) ugyanis 4G-n is megfelelő élményt nyújtanak.

Szűk keresztmetszet lehet egy ideig a lefedettség is. A valódi 5G-élményt nyújtó (GHz fölött működő) bázisállomásokat sokkal sokkal sűrűbben kell telepíteni, mint pl. a 4G-nél, ami megdrágítja egy országos lefedettségű hálózat kiépítését. Koller György szerint az 5G emiatt a privát hálózatokat vagy campus networköket leszámítva jó ideig a sűrűn lakott településeken fog terjedni.

És van még egy problémás terület: az energiahatékonyság, amely néhány éve kiemelt kérdéssé vált minden technológiai területen. Zöldebb technológia-e az 5G, mint az elődei? Az biztos, hogy hatékonyabb, hiszen az adategységre vetített energiafogyasztása kisebb. Ha azonban egy azonos lefedettséget biztosító 4G-s és 5G-s hálózatot összevetünk, akkor már más a helyzet. Erről Kínában, ahol tavaly év végéig 1,3 millió 5G-s bázisállomást telepítettek, konkrét tapasztalatok is vannak. A Huawei egy szakértője például a vállalat blogján arról ír, hogy hiába jobb az 5G watt/bit mutatója, a hálózat egészének az energiaigénye jelentősen nő. Egyébként részben épp a Koller által is említett komplexitás miatt – például hogy több frekvenciasávot kezelő berendezéseket kell használni –, részben a megnövekedő adatforgalom miatt.

A téma a környezeti terhelés és a hálózatüzemeltetési költségek szempontjából sem elhanyagolható: a szolgáltatók a működési költségük 5-6 százalékát fordítják energiára. Ezért is van terítéken a kérdés szinte az összes hálózatieszköz-gyártónál. Az Ericsson egy tavalyi blogbejegyzésében azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az 5G szabvány elődeihez képest sokkal tágabb lehetőségeket biztosít energiatakarékos funkciók megvalósítására.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a Yettel támogatásával készült. Részletek »

 

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.