A Project Tango egy speciális érzékelőkkel ellátott okostelefonnal nyithat új dimenziót előttünk.

Amikor a Google úgy döntött, hogy megszabadul az üzleti eredményeket rontó Motorolától, arról azért gondoskodott, hogy az amerikai gyártóhoz tartozó Advanced Technology and Projects Group házon belül maradjon. A jövőbemutató fejlesztésekért, kutatásokért felelős csapat nevéhez fűződik a moduláris telefon ötlete (Project Ara), amit most egy új, szintén mobilhoz köthető és rendkívül ambiciózus tervvel fejeltek meg a mérnökök.

Tangózás 3D-ben

A több iparági szereplőt, kutatócsoportot, egyetemet összefogó projekt Tango névre hallgat, amivel a Google azt a nagyra törő célt tűzte ki a csapat elé, hogy egy mobileszközzel feltérképezzék a körülöttünk lévő világot. Johnny Lee, a projekt vezetője a bemutatkozó videóban úgy fogalmaz, hogy a mobilok által a világunkról megalkotott képnek nem kell szükségszerűen két dimenziósnak lennie, mégis, jelenleg a mobileszközök számára a kijelzőkön túl a világ megszűnik létezni. Az emberi lény, az őt körülvevő valóság azonban nagyon is 3 dimenziós, amit igenis lehetséges digitalizálni.

A projektet elsőre könnyűszerrel a fantasztikum kategóriába lehetne sorolni, ha a Google már nem tartana ott a kísérletben, hogy el is készítette a külvilág 3D-s feltérképezésére alkalmas mobiltelefont. Egy vaskos, mélységérzékelővel, két kamerával, és speciális képfeldolgozó processzorral ellátott készülékről van szó, ami valós időben képes a kamera által látott képet 3D-s ábrákká, képekké, objektumokká leképezni. Az androidos, 5 colos kijelzővel ellátott telefon képességeit jól jellemzi az, hogy másodpercenként negyed millió mérésre képes, amit erre a célra kifejlesztett szoftverek és algoritmusok segítenek.

A lehetőségek határtalanok

Egy átlagos mobilmérettel rendelkező készülék ilyen képességekkel felruházva sok különleges célt szolgálhat ki. A Google víziója szerint semmi akadálya nem lenne annak, hogy bútorvásárlás előtt 3D-s modellt készítsünk a nappalinkról, amit aztán az IKEA-ban kiállított bútordarabokkal a mobil kijelzőjén berendezzünk. Az eljárás azt is lehetővé tenné, hogy a közforgalmú tereket, bevásárlóközpontokat, múzeumokat bárki beolvasson egy ilyen térképbe, így el lehetne felejteni a beltéri navigációval kapcsolatos problémát. De óriási segítséget nyújthatna a látásukban korlátozott felhasználók számára, vagy olyan, kiterjesztett valóság (augmented reality) játékokban, amelyekben a harcteret a saját lakásunk szolgáltathatná.

Project Tango: kereskedelmi forgalomban még nem kapható, mégis sok mindent megváltoztathat

Ahogy a Glass esetében, a Google most is úgy gondolja, hogy akkor kaphat még nagyobb lendületet a Project Tango, ha profi fejlesztőket vonnak be egy-egy prototípus biztosításával. Erre a célra 200 készülék áll rendelkezésre, amelyek kiosztásáról szakmai jelentkezések és bemutatkozó anyagok átnézése után döntenek. A Google azt javasolja, hogy a jelentkezők legyenek bátrak, kreatívak és pontosak az ötletekkel kapcsolatban, és csak annyi megkötés van, hogy kizárólag cégek, illetve intézetek igényelhetnek mobilt. A lehetőség a hazai fejlesztők előtt is nyitva áll, mivel Magyarország is ott van a listában.

Mobilitás

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.