Jövőre már nem rendezik meg az egykor volt legnagyobb technológiai kiállítást, a szervezők most dobták be a törölközőt a kiállítók és a látogatók évek óta folyamatosan csökkenő érdeklődése nyomán.
Hirdetés
 

A Hannover Messe kiállításból 33 évvel ezelőtt váltak ki azok a témák, amelyek az akkor születő digitális technológiákkal voltak kapcsolatosak: ebből lett a CeBIT technológiai vásár, amelyet legelőször 1985-ben rendeztek meg. A CeBIT az ezredfordulón több mint 800 ezer látogatót vonzott, azonban 2007-re már 200 ezer főre csökkent a rendezvény látogatottsága, és a tendencia egy rövid fellendülést leszámítva 2010 után is folytatódott. 2018-ban egy nyár eleji digitális fesztivál koncepciójával igykeztek újra lendületbe hozni az eseményt, amelyre azonban így is csak 120 ezren voltak kíváncsiak.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a hét közepén hivatalosan is lemondták a 2019 júniusára tervezett CeBIT-et, amelynek ipari témái több mint három évtized után ismét a Hannover Messe kiállításba integrálódnak, más területeken pedig a vertikális iparágak döntéshozóinak szóló, speciális eseményekké fejlődnek. A szervező Deutsche Messe AG közleménye szerint a digitális gazdaságra jellemző technológiai fejlesztésekkel csökkent a horizontális kiállításokra való igény, és számos régi CeBIT-es kiállító is már átpártolt az ipari fókuszú eseményekre.

A Deutsche Messe külföldi rendezvényein továbbra is a CeBIT márkával szerepel – megmarad például a CeBIT Thailand és a CeBIT Australia, a CeBIT Russia pedig jövőre debütál. A németországi CeBIT elmaradásával viszont a kiállítók és a látogatók is a vártnál nagyobb érdeklődést mutatnak majd a Hannover Messe iránt, ahol kiemelt figyelmet kap a Digital Factory és az IAMD szekció. A Deutsche Messe magyarországi képviselete továbbra is várja az érdeklődők megkeresését, és a kialakult helyzettel kapcsolatban is részletes tájékoztatást ad.

Végleg kifulladt a koncepció

A szervezők döntése mindenképpen racionálisnak tűnik, és a találgatások szintjén már évek óta a levegőben volt, így az évtizedek alatt jól megszokott technológiai vásár tényleges megszüntetése már csak keveseknek okozhatott meglepetést. Köztük volt a magyar kormány is, amely az elmúlt két évben százmilliókat költött a CeBIT-es magyar pavilonra, jövőre pedig az esemény díszvendége lett volna, milliárdos forrást biztosítva a partnerországként való részvételre – az erre forrásokat biztosító kormányhatározatban megfogalmazott egyik fő cél azonban már lekerült a napirendről.

Ez Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program leköszönt miniszterelnöki biztosának leveléből derül ki, aki az Index beszámolójára küldött válaszában kifejtette: a kormány közvetlenül egyetlen fillért sem költött arra, hogy Magyarország a CeBIT 2019-es díszvendége legyen. Hazánk a korábbi évekhez képest tavaly és tavaly előtt hangsúlyosabban jelent meg a hannoveri CeBIT-en, ami a politikus szerint jól szolgálta a nemzeti standon kiállító magyar, illetve magyarországi piaci szereplők üzletkötési törekvéseit.

A CeBIT fénykorában 450 ezer négyzetméteren fogadta látogatóit, akik a dotcom robbanás csúcsán 850 ezren voltak, ezzel a németországi rendezvény egyértelműen a világ vezető technológiai kiállítása volt. Ahogy azt a beszámolók kiemelik, jellemző például, hogy Bill Gates annak idején itt mutatta be a Windows 95-öt, miközben 2018-ban a Microsoft már meg sem jelent az eseményen. A 2019-es CeBIT-re állítólag már csak 6 ezer négyzetméteres területet jegyeztek elő a kiállítók. A nagy techvállalatok az utóbbi időben amúgy is ráálltak a saját rendezvények szervezésére, és a tematikus nemzetközi kiállítások is elszívták a levegőt a CeBIT elől a mobilitás, a távközlés vagy mondjuk a szórakoztatóelektronika területén.

Piaci hírek

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.