Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.

Nem mindenkinek járható út, amit a neurodegeneratív betegségben szenvedő michigani mérnök, Matt McKeown követett. Egy barátja segítségével pár száz dollárból épített magának segítő robotot. Ezzel arra is rámutatott, hogy mekkora margóval is dolgoznak a gyógyászati segédeszköz-gyártók - különösen, ha valamilyen komolyabb technológiát is tartalmazó berendezést kínálnak.

A 39 éves McKeown az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A betegség a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeit pusztítja, aminek következtében az akaratlagos izmok fokozatos sorvadásnak indulnak. Emiatt azonban a betegek egy idő után segítségre szorulnak. McKeown, akinél a betegséget 2017-ben állapították meg, azonban nem hiába volt mérnök: olcsó eszközöket alakított át arra, hogy mindennapi tevékenységeit segítsék.

Minden hozzávaló kapható a boltban...

Amikor a kezei már teljesen alkalmatlanná váltak a tárgyak megfogására, épített egy olyan személyi asszisztens robotot, amely az étkezésben is segíti. Egy ilyen berendezés ára szolgáltatásoktól függően 4500 és 6000 dollár között mozog. A mérnöknek ehhez képest fillérekből sikerült összehoznia az eszközt. Saját bevallása szerint mindössze 300 dollárt költött. Ebben nyilván nincs benne saját mérnöki munkájának és a megépítésben segítő barátjának díjazása, és a különböző hatósági jóváhagyásokkal sem kellett foglalkoznia (amik jócskán növelik a gyógyászati segédeszközök fejlesztésének és piacra dobásának költségeit).

Mindazonáltal McKeown eszköze még ezekkel a tételekkel együtt is sokkal olcsóbb lenne, mint a legtöbb ilyen célú, kereskedelmi forgalomban kapható robot. Bár a mérnök elsődleges célja az volt, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze önállóságát, azt is be akarta bizonyítani, hogy lehet olyan segédeszközt építeni sorstársainak, amiért nem kell súlyos dollárezreket kiadni. Ezek a drága segítő eszközök a Detroit Free Press tudósítása szerint a legtöbb ALS betegségben szenvedő számára megfizethetetlenek.

A mérnök, aki Seymour nevű robotja alkatrészeinek egy részét az Amazonon vadászta össze, bekapcsolódott egy klinikai kutatássorozatba is, aminek az a célja, hogy megkönnyítse a betegek életét. Készített például a klinika részére egy kb. 100 eszközt tartalmazó listát, melyek olcsón beszerezhetők, és módosítás nélkül vagy kisebb átalakítások után javíthatják a betegek életminőségét.
 


Mivel az ALS-re jelenleg nincs gyógymód, az izmok leépülését csak lassítani lehet, nagyon fontos, hogy a betegek megfelelő ellátást kapjanak. A személyi ápolás azonban nagyon költséges, nagyságrendileg 250 ezer dollár, és az USA-ban még a legjobb biztosítások sem fedezik egy ALS-beteg minden költségét.

A kényszer inspiráló...

Azok a kutatók-fejlesztők, akik maguk is abban a betegségben szenvednek, amire valamilyen megoldást terveznek, belülről sokkal jobban átlátják sorstársaik problémáit, és emiatt nem ritkán sokkal jobb válaszokat tudnak adni a betegeket érő kihívásokra, mint azok, aki külső szemlélőként elsősorban a cél felől keresik a megoldást. Erről beszélt például 2019-ben a CIO Hungaryn Lévay György is, aki művégtaggal élőként a végtagprotézisek agyi irányításának lehetőségét kutatja.

És hasonlóan emiatt érdekes a teljesen mozgásképtelenek kerekesszékeihez önvezető rendszert fejlesztő Valerij Szpiridonov. Az orosz kutatót hosszú évek óta kerekesszékhez köti a Werdnig-Hoffmann-kór, így egészen pontosan tudja-érti, mire van szüksége a hozzá hasonló fogyatékkal élőknek. (Szpiridonov néhány éve azzal került a hírekbe, hogy hajlandó lett volna alávetni magát a világ első fejátültető műtétének, de a brit bulvársajtó szerint végül visszalépett az orvosi körökben sokat vitatott beavatkozástól.)

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.