Egy súlyos kórban szenvedő orosz fejlesztő dolgozik a projekten. És hogy a dolog még izgalmasabb legyen, állítólag ő lesz az első, aki új testet kap.

Konkurenciája támadt a magyar GyroSet-nek. Az orosz állami hírügynökség, a Szputnyik számolt be arról, hogy egy orosz programozó, a 3D modellezésre specializálódott Valerij Szpiridonov (a fenti képen) és csapata önvezető kerekesszéket fejleszt. A rendszer ára is nagyon fontos elem itt: a tervek szerint 250 dollár körüli áron kerülne forgalomba. És hogy a dolog még érdekesebb legyen: Szpiridonov maga is súlyos beteg: Werdnig-Hoffmann-kórban szenved. (Ez egy veleszületett gyógyíthatatlan betegség, amely a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek pusztulásával jár. Az ilyen kórban szenvedők állapota folyamatosan romlik, és mindössze 10 százalékuk éri el a felnőttkort.)

Szpiridonovék Clever Chair nevű rendszere azért alapvetően más koncepció alapján készül, mint a GyroSet. Míg a Juhász Márton és István Márk irányította csapat, amely két éve 100 millió forint tőkét kapott a OTP – Day One Magvető Tőkealaptól, egy a fej mozgásával irányítható elektromos kerekesszékben gondolkodik, a Clever Chair inkább az önvezető autó koncepcióját ültették át a mozgáskorlátozottak alapvető eszközére. Három egységből áll: az elektromos kerekesszékhez kapcsolható vezérlő eszközből, amely az irányítást (az önvezetést) végzi, egy infrakamerából (IR), amely a környezetet térképezi fel, valamint egy hanggal is vezérelhető okostelefonos appból.

(Update: A cikk megjelenése után tudtuk meg Juhász Mártontól, hogy ők már korábban elkészültek a GyroSet Guide-dal, amely a Google Tango projet segítségével beltéren nagyon jól működik – egy kattintásnyira látható is egy videó róla. Ennek ellenére nem konkurálnak, hanem együttműködnek Szpiridonovékkal.)

A legfontosabb, hogy elkerülje az ütközést

Az ötletek egy része a VR headsetek fejlesztéséből jött – írják a projekt honlapján. Innen vették a nyomkövetés ötletét a szék helyének meghatározásához. A legfontosabb szempont persze az, hogy – akárcsak az önvezető autóknál – mozgás közben a szék mindenképpen elkerülje, hogy nekiütközzön valaminek. A terep valós idejű feltérképezéséről az IR kamera gondoskodik, így a fényviszonyoktól függetlenül, akár teljes sötétségben is tud tájékozódni a kerekesszék. Bár erről nem írnak, de a rendszernek valószínűleg tanítható, hiszen alkalmazkodnia minden egyes lakás egyedi térkialakításához.
 

A felhasználónak csupán meg kell adnia hangvezérléssel – vagy ha a kezét tudja használni, érintéssel –, hogy hova szeretne eljutni a lakásban, és a szék elviszi az adott helyre. A fejlesztők szerint a rendszer beltéren már jól működik, de szeretnék továbbfejleszteni, hogy kültéren is használható legyen. Már dolgoznak a GPS adatokra épülő kiegészítéseken is.

Szpiridonov jövőre új testet kap

És hogy miért érdekli ez a probléma? Betegsége miatt: gyakorlatilag születése óta székhez van kötve a Werdnig-Hoffmann szindromája miatt. Mivel állapota folyamatosan romlik, ezért arra is vállalkozott, hogy ő legyen az első ember, akin fejátültető műtétet hajtanak végre, pontosabban testátültetés lesz, mivel Szpiridonov kap új testet.

A műtétet, melynek előre látható költsége 16,5 millió dollár lesz, jövő szeptemberre tervezik. A transzplantációt végző olasz idegsebész, Sergio Canavero persze kapott hideget-meleget. Kritikusai szerint egy ilyen műtét elvégzése szinte lehetetlen, és komoly etikai kérdéseket is felvet.

Az orosz mérnök egyébként a transzplantációs projektben is aktívan részt vesz, de mint egy konferencián mondta, még ha lehetséges is egy ilyen transzplantáció, az a rendkívül magas költségek miatt keveseknek elérhető. Az olcsó önvezető kerekesszék-irányító rendszerükkel ugyanakkor a súlyosan mozgáskorlátozottak tömegének tudnak segíteni.

Szpiridonovék az Indiegogo-kampányt indított a fejlesztések befejezésének és a termék piacra vitelének a finanszírozásához. A kitűzött cél 50 ezer dollár, de egyelőre nem szedték szét az Indiegogo szervereit a támogatók.

(Nyitókép: Szputnyik/Kirill Kallinyikov)

Mobilitás

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.