Az új fizetési szolgáltatók és digizális platformok. Az Accenture szerint a bankok kezében is maradtak eszközök, de ha nem lépnek, ennél is több bevételről lesznek kénytelenek lemondani.
Hirdetés
 

A fizetési szolgáltatások nemzetközi piaca a következő években átlagosan 5,5 százalékkal bővülhet, ami azt jelenti, hogy az idei 1500 milliárd dollárt követően 2025-re már több mint 2 ezer milliárd dollárnak megfelelő bevételt termelhet. Ebből a növekedésből azonban csak azok a bankok hasíthatják ki a maguk szeletét, amelyek üzleti modelljükben is adaptálódnak a legújabb technológiákhoz, és hozzáadott értéket biztosítanak a szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfeleknek – olvasható az Accenture hétfőn kiadott közleményében.

A tanácsadó saját adataira (Accenture Research) hivatkozva azt prognosztizálja, hogy a fenti bevételek közel 15 százalékától, nagyjából 280 milliárd dollártól már most elbúcsúzhatnak a hagyományos bankok, mivel az eleve a digitális fizetési szolgáltatásokba, ezen belül is a nem banki szereplőkhöz áramlik az egyre gyorsabb, egyre kevésbé tolakodó, főként pedig ingyenes fizetési megoldásokon keresztül. A sebesség és a kényelem a magánfelhasználók vagy a kereskedők részéről is a legfontosabb piaci hajtóerőnek számít.

Az Accenture mindezek alapján úgy látja, hogy a bankokat egyre komolyabb versenyre kényszerítik a technológiai platformok (mint a PayPal), a fizetési szolgáltatásokat fejlesztő startupok vagy az olyan, kkv- és kiskereskedelmi fókuszú megoldások, mint amilyen a nálunk is egyre népszerűbb TransferWise. Ahogy már sokan sokféleképpen megfogalmazták, az új üzleti modellek természetesen új lehetőségeket is tartogatnak a hagyományos piaci szereplők számára, ezekhez azonban többre lesz szükség, mint a tranzakciós megbízások pecsételgetésére.

Már nem hajlandóság kérdése a megújulás

A Banking Pulse Survey című felmérés 22 ország összesen 240 illetékes banki vezetőjének válaszai alapján két olyan szempontot határoz meg, amelyben a bankok hatékonyan szállhatnak harcba a fizetési szolgáltatások területén. Az egyik az új digitális üzleti modellek tömeges bevezetése, vagyis az egyetlen kattintás, a biztonság, a kényelem és zökkenőmentes működés alapértelmezetté tétele. A másik a differenciálódás, az ügyfelek szemében is jól megkülönböztethető szolgáltatások, amelyek megerősítik a gyengülő lojalitást.

Az IIF (instant, invisible, free) fizetési megoldások korszakában a megkérdezett banki vezetők közül már tízből heten gondolják úgy, hogy három éven belül a nyers adatok áruba bocsátása is beépül saját cégének üzleti tevékenységébe. Ehhez képest 18 százalék szerint számít abszolút prioritásnak a bankoknál a kiskereskedelmi fizetési tranzakciók biztonságának fejlesztése, és majdnem ugyanennyien, 17 százalékban tartják elsődlegesnek a belülről indított, a szervezet örökségétől mentes, startup-szerűen létrehozott egységeket az innováció serkentéséhez. A trendek azonosítását illetően kiderült, hogy a felmérés résztvevőinek több mint 70 százaléka szerint a fizetés nemsokára mindenhol ingyenessé és azonnalivá válik.

Az Accenture illetékes vezetője mindehhez hozzáfűzi, hogy a digitális gazdaság robbanása a bankokat is arra kényszeríti, hogy az alapjaitól gondolják újra eddigi bevételi szerkezetüket. Azok a csatornák, amelyeken keresztül eddig milliárdokat kerestek, egyszerűen el fognak sorvadni, miközben olyan új normák születnek (például az egyetlen kattintásos fizetés), amelyek minden digitális üzleti modell alapját képezik. A vállalat közleménye és a femérés további adatai ezen a hivatkozáson keresztül érhetők el.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.