Az új fizetési szolgáltatók és digitális platformok. Az Accenture szerint a bankok kezében is maradtak eszközök, de ha nem lépnek, ennél is több bevételről lesznek kénytelenek lemondani.

A fizetési szolgáltatások nemzetközi piaca a következő években átlagosan 5,5 százalékkal bővülhet, ami azt jelenti, hogy az idei 1500 milliárd dollárt követően 2025-re már több mint 2 ezer milliárd dollárnak megfelelő bevételt termelhet. Ebből a növekedésből azonban csak azok a bankok hasíthatják ki a maguk szeletét, amelyek üzleti modelljükben is adaptálódnak a legújabb technológiákhoz, és hozzáadott értéket biztosítanak a szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfeleknek – olvasható az Accenture hétfőn kiadott közleményében.

A tanácsadó saját adataira (Accenture Research) hivatkozva azt prognosztizálja, hogy a fenti bevételek közel 15 százalékától, nagyjából 280 milliárd dollártól már most elbúcsúzhatnak a hagyományos bankok, mivel az eleve a digitális fizetési szolgáltatásokba, ezen belül is a nem banki szereplőkhöz áramlik az egyre gyorsabb, egyre kevésbé tolakodó, főként pedig ingyenes fizetési megoldásokon keresztül. A sebesség és a kényelem a magánfelhasználók vagy a kereskedők részéről is a legfontosabb piaci hajtóerőnek számít.

Az Accenture mindezek alapján úgy látja, hogy a bankokat egyre komolyabb versenyre kényszerítik a technológiai platformok (mint a PayPal), a fizetési szolgáltatásokat fejlesztő startupok vagy az olyan, kkv- és kiskereskedelmi fókuszú megoldások, mint amilyen a nálunk is egyre népszerűbb TransferWise. Ahogy már sokan sokféleképpen megfogalmazták, az új üzleti modellek természetesen új lehetőségeket is tartogatnak a hagyományos piaci szereplők számára, ezekhez azonban többre lesz szükség, mint a tranzakciós megbízások pecsételgetésére.

Már nem hajlandóság kérdése a megújulás

A Banking Pulse Survey című felmérés 22 ország összesen 240 illetékes banki vezetőjének válaszai alapján két olyan szempontot határoz meg, amelyben a bankok hatékonyan szállhatnak harcba a fizetési szolgáltatások területén. Az egyik az új digitális üzleti modellek tömeges bevezetése, vagyis az egyetlen kattintás, a biztonság, a kényelem és zökkenőmentes működés alapértelmezetté tétele. A másik a differenciálódás, az ügyfelek szemében is jól megkülönböztethető szolgáltatások, amelyek megerősítik a gyengülő lojalitást.

Az IIF (instant, invisible, free) fizetési megoldások korszakában a megkérdezett banki vezetők közül már tízből heten gondolják úgy, hogy három éven belül a nyers adatok áruba bocsátása is beépül saját cégének üzleti tevékenységébe. Ehhez képest 18 százalék szerint számít abszolút prioritásnak a bankoknál a kiskereskedelmi fizetési tranzakciók biztonságának fejlesztése, és majdnem ugyanennyien, 17 százalékban tartják elsődlegesnek a belülről indított, a szervezet örökségétől mentes, startup-szerűen létrehozott egységeket az innováció serkentéséhez. A trendek azonosítását illetően kiderült, hogy a felmérés résztvevőinek több mint 70 százaléka szerint a fizetés nemsokára mindenhol ingyenessé és azonnalivá válik.

Az Accenture illetékes vezetője mindehhez hozzáfűzi, hogy a digitális gazdaság robbanása a bankokat is arra kényszeríti, hogy az alapjaitól gondolják újra eddigi bevételi szerkezetüket. Azok a csatornák, amelyeken keresztül eddig milliárdokat kerestek, egyszerűen el fognak sorvadni, miközben olyan új normák születnek (például az egyetlen kattintásos fizetés), amelyek minden digitális üzleti modell alapját képezik. A vállalat közleménye és a femérés további adatai ezen a hivatkozáson keresztül érhetők el.

Piaci hírek

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.