Az új fizetési szolgáltatók és digizális platformok. Az Accenture szerint a bankok kezében is maradtak eszközök, de ha nem lépnek, ennél is több bevételről lesznek kénytelenek lemondani.

A fizetési szolgáltatások nemzetközi piaca a következő években átlagosan 5,5 százalékkal bővülhet, ami azt jelenti, hogy az idei 1500 milliárd dollárt követően 2025-re már több mint 2 ezer milliárd dollárnak megfelelő bevételt termelhet. Ebből a növekedésből azonban csak azok a bankok hasíthatják ki a maguk szeletét, amelyek üzleti modelljükben is adaptálódnak a legújabb technológiákhoz, és hozzáadott értéket biztosítanak a szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfeleknek – olvasható az Accenture hétfőn kiadott közleményében.

A tanácsadó saját adataira (Accenture Research) hivatkozva azt prognosztizálja, hogy a fenti bevételek közel 15 százalékától, nagyjából 280 milliárd dollártól már most elbúcsúzhatnak a hagyományos bankok, mivel az eleve a digitális fizetési szolgáltatásokba, ezen belül is a nem banki szereplőkhöz áramlik az egyre gyorsabb, egyre kevésbé tolakodó, főként pedig ingyenes fizetési megoldásokon keresztül. A sebesség és a kényelem a magánfelhasználók vagy a kereskedők részéről is a legfontosabb piaci hajtóerőnek számít.

Az Accenture mindezek alapján úgy látja, hogy a bankokat egyre komolyabb versenyre kényszerítik a technológiai platformok (mint a PayPal), a fizetési szolgáltatásokat fejlesztő startupok vagy az olyan, kkv- és kiskereskedelmi fókuszú megoldások, mint amilyen a nálunk is egyre népszerűbb TransferWise. Ahogy már sokan sokféleképpen megfogalmazták, az új üzleti modellek természetesen új lehetőségeket is tartogatnak a hagyományos piaci szereplők számára, ezekhez azonban többre lesz szükség, mint a tranzakciós megbízások pecsételgetésére.

Már nem hajlandóság kérdése a megújulás

A Banking Pulse Survey című felmérés 22 ország összesen 240 illetékes banki vezetőjének válaszai alapján két olyan szempontot határoz meg, amelyben a bankok hatékonyan szállhatnak harcba a fizetési szolgáltatások területén. Az egyik az új digitális üzleti modellek tömeges bevezetése, vagyis az egyetlen kattintás, a biztonság, a kényelem és zökkenőmentes működés alapértelmezetté tétele. A másik a differenciálódás, az ügyfelek szemében is jól megkülönböztethető szolgáltatások, amelyek megerősítik a gyengülő lojalitást.

Az IIF (instant, invisible, free) fizetési megoldások korszakában a megkérdezett banki vezetők közül már tízből heten gondolják úgy, hogy három éven belül a nyers adatok áruba bocsátása is beépül saját cégének üzleti tevékenységébe. Ehhez képest 18 százalék szerint számít abszolút prioritásnak a bankoknál a kiskereskedelmi fizetési tranzakciók biztonságának fejlesztése, és majdnem ugyanennyien, 17 százalékban tartják elsődlegesnek a belülről indított, a szervezet örökségétől mentes, startup-szerűen létrehozott egységeket az innováció serkentéséhez. A trendek azonosítását illetően kiderült, hogy a felmérés résztvevőinek több mint 70 százaléka szerint a fizetés nemsokára mindenhol ingyenessé és azonnalivá válik.

Az Accenture illetékes vezetője mindehhez hozzáfűzi, hogy a digitális gazdaság robbanása a bankokat is arra kényszeríti, hogy az alapjaitól gondolják újra eddigi bevételi szerkezetüket. Azok a csatornák, amelyeken keresztül eddig milliárdokat kerestek, egyszerűen el fognak sorvadni, miközben olyan új normák születnek (például az egyetlen kattintásos fizetés), amelyek minden digitális üzleti modell alapját képezik. A vállalat közleménye és a femérés további adatai ezen a hivatkozáson keresztül érhetők el.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.