Ez nem versenyfutás; sokkal fontosabb a pénzügyi stabilitás – nyilatkozta Fabio Panetta a Nikkeinek.
Hirdetés
 

Nem akarja elkapkodni a digitális euró bevezetését az Európai Központi Bank (EKB) – mondta a Nikkeinek Fabio Panetta olasz közgazdász, a bank igazgatótanácsának tagja, a digitális euróval foglalkozó magas szintű munkacsoport elnöke.

Kína gyorsan lépett, de nem kell utánarohanni

Panetta hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy az EKB döntéseit a digitális valuta vagy más döntések terén is befolyásolják az EU-n kívüli narratívák. A lépéseket az euróövezet adatai kell vezéreljék.

A pénzügyi szakember úgy véli, a digitális euró legkorábban 2026 körül jelenhet meg. Ezzel az Európai Unió jóval elmarad Kína mögött. Mint a közelmúltban írtuk, a kínai jegybank már a határokon átnyúló fizetést is teszteli hongkongi bankok segítségével, és 2022-ben, a Pekingben rendezendő téli olimpián a nagyközönségnek is be szeretnék mutatni a digitális jüant. Ezzel szemben az EKB csak akkor dönt a digitális euró bevezetéséről, ha annak felhasználhatóságát körültekintően tesztelte, illetve meggyőződött arról, hogy nem veszélyezteti az euroövezet pénzügyi stabilitását (a szakember szerint a digitális pénz olyan típusú tranzakciókat is ösztönözhet, melyek erősen rombolhatják azt, különösen válsághelyzetben).

Ez nem verseny, mondta Panetta a Nikkeinek. Ugyanakkor a digitális pénz bevezetése nagyon fontos, ha az EU meg akarja akadályozni, hogy az európai kiskereskedelmi fizetési piacot néhány nem európai szereplő uralja. Ha ugyanis ezt nem sikerül véghez vinni, akkor erősen sérül a Unión belül a piaci verseny, és komoly adatvédelmi problémákhoz is vezethet az EU-n kívüli szereplők túlsúlya. A tét az Unió monetáris és pénzügyi szuverenitása.
 

Fabio Panetta, az EKB digitális euróért felelős munkacsoportjának elnöke


Panettát a digitális jüanról is kérdezték. Szerinte Kínára inkább partnerként és nem versenytársként kell tekinteni. A jegybanki digitális pénznemek közötti interoperabilitás kiépítése ugyanis hosszabb távon az EU számára is előnyös lehet. Mint mondta, tanulhatunk egymástól, és jobban megértjük azokat a kihívásokat, amelyek a digitális valuta bevezetésével járnak.

Tervekben nincs hiányára

A digitális pénzek körüli felhajtás a jegybankokat világszerte arra késztette, hogy lépjenek ebbe az irányba. A törekvéseket az is erősítette, hogy a blockchainre, azaz az elosztott főkönyvi technológiára épülő digitális eszközök a szabályozási kísérletek ellenére lényegében egy nagyon nehezen ellenőrizhető piacot alakítottak ki, amit a központi bankok próbálnak ellensúlyozni, de közben figyelembe kell venniük olyan szempontokat is – mindenekelőtt a világgazdaság működése szempontjából kulcsfontosságú pénzügyi stabilitást –, amivel a különböző digitális pénzek nem foglalkoznak. Emiatt a fejlesztések is lassabban haladnak.

Az USA jegybankjának szerepét ellátó Federal Reserve (Fed) kormányzótanácsának egyik tagja tavaly februárban beszélt arról, hogy dolgoznak valamiféle digitális dolláron, hogy ellensúlyozzák a különböző magánkezdeményezéseket.

Nem sokkal később hat központi bank – a brit, a japán, a kanadai, a svéd és a svájci, valamint az uniós (EKB) – és a Nemzetközi Fizetések Bankja tárgyalásokat kezdett a határokon átnyúló fizetésekről és biztonsági kérdésekről. Az valószínűleg nem véletlen egybeesés volt, hogy ugyanaz a hat jegybank ült egy asztalhoz, amely a digitális valuták fejlesztésében is összehangolja a kutatásait. Akkor még az egyik érintett jegybank úgy kommentálta a megbeszéléseket, hogy bár nincs napirenden a digitális pénz bevezetése, a jegybankoknak fel kell készülni arra, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak lépni.

Az EKB egyébként tavaly októberben jelentette be, hogy fokozza az erőfeszítéseit a digitális euró bevezetésére, és ehhez nyilvános konzultációt is szervez.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.