A francia pénzügyminiszter jelentős késésre figyelmeztetett a tavaly októberben elfogadott reformtervezet megvalósításában.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csaknem 140 tagállama tavaly októberben állapodott meg arról az adóharmonizációs csomagról, amelyik a világ száz legnagyobb multinacionális vállalatának több mint 125 milliárd dollárnyi profitját érintené. A minimálisan 15 százalékos társasági adókulcs globális bevezetésének fő célja, hogy arányos közteherviselésre szorítsák a hatalmasra nőtt informatikai platformszolgáltatókat, amelyek az ágazat sajátosságait kihasználva nem feltétlenül a bevételeik keletkezésének helyén számolnak el az üzleti tevékenységükkel, hanem pénzügyi és jogi manőverekkel olyan helyekre csatornázzák a forgalmukat, ahol lényegesen kevesebb adót kell fizetniük utána.

A hosszasan előkészített alkuba végül a sokáig vonakodó országok, így Írország, Észtország vagy éppen Magyarország is belementek, tekintettel arra, hogy az a kisebb vállalatokat végül nem érinti, és az implementációs időszakot is meghosszabbították. Az akkori tervek szerint a vállalati minimumadót 2023-ban kellene életbe kéne léptetni, és a 15 százalékos ráta csak azokra a multikra vonatkozna, amelyek éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót. A menetrend azonban a jelek szerint megint borulni fog: Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kedden jelezte, hogy a reform végrehajtásában késlekedésre kell számítani, és csak 2023 végén vagy 2024 elején készülhet el az adómegállapodás.

Le Maire a Reuters beszámolója alapján azt is hangsúlyozta, hogy ami a megegyezés első pillérét, a digitális adózást illeti, az elkövetkező hónapokban komoly erőfeszítéseket tesznek a nemzetközi közösség és az OECD tagjainak meggyőzésére és a konszenzus megteremtésére. A hírügynökség szerint a francia pénzügyminiszter uniós kollégáinak brüsszeli találkozóját követően úgy fogalmazott: a dátumoktól függetlenül továbbra is az a lényeg, hogy sor kerül a nemzetközi adórendszer teljes átalakítására. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, közben az Európai Unióban is későbbre tolták a digitális piacokról szóló szabályozás végrehajtásának határidejét, így 2023 végéig nemigen kerülhet sor a big tech és az EU nagy összecsapásaira.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.