Habár idén összességében erős növekedést jósolnak, a számítógépek, tabletek és mobilok együttes forgalma így is elmaradhat a 2019-es szinttől.

A koronavírus hatalmas eltéréséket indukált tavaly az informatikai eszközök egyes kategóriáinál. Miközben a tableteknél komoly, a személyi számítógépek esetében pedig valamivel mérsékeltebb ütemben ugrottak meg az eladások, az okostelefonoknál valóságos apokalipszist jelentett a pandémia és annak szerteágazó következményei. Hogy a dolog még árnyaltabb legyen, a szegmenseken belül az egyes szállítók is képesek voltak homlokegyenest eltérő pályát leírni.

Egy dolog viszont biztos, hogy darabszám szerint a fogyasztói infokommunikációs eszközök globális forgalma 2020-ban bőven elmaradt a tavalyelőtti szinthez képest. Az eladások bezuhanása természetesen abból jön, hogy immár jó ideje az okostelefonok képezik a három részkategória legnépesebb csoportját. És mivel ott kétszámjegyű volt a visszaesés, a tabletek és PC-k (azon belül is a notebookok) iránt megélénkülő kereslet ezt csak kozmetikázni tudta.

Igazi hullámvasút

A Statista friss adataiból mazsolázó Aksje Bloggen bejegyzése viszont nem a mennyiség oldaláról, hanem az összérték felől közelíti meg a témát. A jelenlegi állás szerint a három fenti terület idén globálisan 705 milliárd dollárt mozgathat meg, ami egészen szép, 8 százalékos éves növekedésnek felel meg. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy tavaly megközelítőleg ugyanilyen arányban zsugorodott a piaci torta, amelyen a szállítók osztozkodhatnak. 2020-ban ugyanis csak 653 milliárd jött össze.

Ezzel persze csak folytatódott az a hullámvasút, amelyre jó pár éve "felült" a szektor. 2017-ben például a Gartner azt közölte, hogy az elért 665 milliárd dollárnyi összértékkel nőni tudott a piac, ám azt megelőzően egy fél évtizeden át csak mínuszok sorakoztak. A trendforduló egészen 2019-ig kitartott, amikor is már 712 milliárd dollárt áldoztak ilyen eszközökre a fogyasztók.

A koronavírus hozta közel 60 milliárdos visszaesést azonban a jelek szerint a viszonylag gyorsan felpattanó gazdaság sem képes tökéletesen ellensúlyozni. Ha beigazolódnak a Statista jóslatai, akkor a dollárban kifejezett idei forgalom kábé 7 milliárddal marad majd el a 2019-es eredménytől.

A mobilok felemelkedése

Az egyes részkategóriákat vizsgálva megint csak igaz lesz az, hogy ahány form factor, annyiféle út. A tavalyi évet végigszenvedő mobiloknál például már egészséges forgalomnövekedést remélnek, mint ahogy tovább bővülhetnek a laptopokból származó bevételek is.

A vesztesek oldalán az egyik szereplő már "régi motoros", mivel a hagyományos asztali gépek iránti kereslet már hosszú ideje évről évre egyre gyengébb. A 2020-ban valóságos reneszánszát élő táblagépes szektor viszont idén a Statista kalkulációja alapján már nem képes újrázni, és a gyártóknak be kell majd érni valamivel kisebb forgalommal.

A fenti folyamatok egyébként nagyjából változatlanul kitarthatnak az elkövetkező pár évben is.

Konzumer tech

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.