Az idén már 150 millió dolláros forgalmat bonyolított, és az amerikai kontinensen is terjeszkedne a Sorare NFT platform, amelybe ezúttal a SoftBank és valódi focisták is beszálltak.

Összesen 680 millió dollár (nagyjából 205 milliárd forint) értékű befektetési kört hozott tető alá a Sorare nevű "fantáziasport-platform", amelynek alapján cégértéke 4,3 milliárd dollárra emelkedett. A legnagyobb befektető a hírek szerint a japán SoftBank Vision Fund 2-es és latin-amerikai alapja, de olyan futballcelebritások is részesedést szereztek a francia központú vállalkozásban, mint az angol Rio Ferdinand és a spanyol Gerard Pique.

A Sorare a régről ismert kártyagyűjtögetéshez hasonlóan valódi, aktív játékosok digitális megfelelőinek gyűjtögetését teszi lehetővé, amelyekből csapatokat lehet összeállítani, azokat versenyeztetni lehet, díjakat szerezhetnek, és természetesen a játékosok adás-vétele is megengedett – sőt ez az egész elképzelés lényege. A hitelesített virtuális kártyák egyedisége az egyre népszerűbb NFT technológiára épül, a hozzájuk kapcsolódó focisták teljesítménye pedig valós formájuk és teljesítményük alapján alakul.

A nem helyettesíthető tokeneken (Non-Fungible Tokenek, NFT-k) keresztülkeresztül áruba lehet bocsátani a digitális világban létrehozott dolgokat, amelyek ezáltal a pénzügyi eszközök közé emelhetők. Többek között zenével, Twitter-üzenetekkel, bitképekkel és videókkal is is üzletelnek ilyen formában, sőt virtuális versenylovak, vagy az előzőek alapján nem létező focisták játékjogának megszerzésére is alkalmas.

A virtuális menedzserek valódi pénzt költenek

Az NFT-ket az elosztott főkönyvi rendszrekben (a Sorare esetében az Ethereum blokkláncában) látják el egyedi azonosítókkal, így azok az eredeti tulajdonosokhoz rendelhetők, ebben a formában nem másolhatók le és nem lophatóak el, ugyanakkor kiválóan alkalmasak a fentiekhez hasonló, nehezen értelmezhető kibocsátások levezénylésére. Ahogy nemrég írtuk, az NFT-k piacán már egészen hajmeresztő összegek forognak, és amíg egyesek a jövő befektetéseit látják benne, addig mások "buborékképző ostobaságáról" beszélnek.

A Reuters keddi beszámolója alapján a midössze 2018 óta működő Sorare platformján az idén már több mint 150 millió dollár értékű adás-vétel zajlott, a legdrágább egyedi kártya például Cristiano Ronaldo virtuális hasonmásával 245 ezer euróért (több mint 86 millió forintért) cserélt gazdát. A Sorare rendszerében egyébként a hagyományos bankkártyás tranzakciók és a kriptovalutában történő fizetések is megengedettek, sokan pedig már a következő sport- és szórakoztatóipari óriást látják a vállalatban.

A hírügynökség ennek akpcsán kiemeli, hogy a SoftBank nem első ízben pumpál komolyabb tőkét az NFT-szegmensbe: júliusban már beszállt a legnagyobb forgalmú NFT-platformba, az OpenSea-be, és a Juggernaut pénzügyi platformot is finanszírozza. A Sorare esetében állítólag sokat várnak a SoftBank Latin America alap szerepvállalásától is, amely felhasználná kapcsolatait a dél-amerikai és egyesült államokbeli labdarúgó ligákkal és műsorszolgáltatókkal, hogy arrafelé is népszerűsítse a fantáziafocit.

Közösség & HR

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.