Lapértesülések szerint a taxitársaság így menne jövőre a tőzsdére, miközben leválasztaná magáról a pénznyelőként működő fejlesztő részlegét.

A The Wall Street Journal keddi beszámolója szerint az Uber 120 milliárd dolláros értékeléssel tervezi részvényeinek elsődleges forgalomba hozatalát a tőzsdén, ami nagyjából 50 milliárddal haladná meg a vállalat legutóbbi befektetési körén alapuló, 60 milliárd dolláros cégértéket. A 2019-re tervezett részvénykibocsátás ezzel minden idők egyik legnagyobb értékű tőzsdei belépője lenne, az Uber piaci kapitalizációja pedig a nyilvános kereskedésben való megjelenéskor meghaladná például a Facebook 2012-es 104 milliárdját is.

A társaság tőzsdére menetele ugyanakkor az eddigi legkomolyabb próbatétel lesz azzal kapcsolatban, hogy a befektetők meddig hajlandók tolerálni a technológiai unikornisok, vagyis az egymilliárd dollárnál is többre értékelt startupok veszteségeit. (A befektetői állatnevezéktan szerint egyébként az Uber jelenleg "dekakornis", a százmilliárdos értékelés felett pedig "hektokornis" cég lenne, és ez nem vicc.) Bár a társaságnak valamelyest sikerült csökkentenie veszteségeit, az elmúlt pénzügyi évben is komoly veszteséget termelt.

Távolságot tartanának a saját pénznyelőjüktől

Az Uber 2009-es indulása óta már több mint 11 milliárd dollárt égetett el, likviditási problémái ennek ellenére még nincsenek, hiszen eddigi befektetőinek köszönhetően még augusztusban is több mint 7 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik. Bár a vállalat nem kommentálta a WSJ értesüléseit, a kibocsátás körül bábáskodó Goldman Sachs és Morgan Stanley 120 milliárdos értékelésről szóló javaslata mindenképpen azt feltételezné, hogy a társaságnak sürgősen meg kell találnia a további növekedés biztosítékait.

Ahogy arról szeptember elején írtunk, az újabb területekre (elektromos rollerek, ételszállítás) való benyomulás is egyelőre inkább a költségoldalon jelentkezik. A Financial Times szerdai riportjából ugyanakkor az derül ki, hogy a vállalat Advanced Technologies Group nevű, az önvezető járművek fejlesztésén is dolgozó részlegét még a tőzsdére lépés előtt leválasztaná magáról, és egy saját gazdálkodással működő spin-off cégbe vinné, amelynek kisebbségi részesedését ugyancsak áruba bocsátaná.

Az autonóm járművek fejlesztése az elmúlt három évben legalább 2 milliárd dollárt emésztett fel, amit a részvényesek a megfelelő jövőkép hiányában a veszteség rovatba könyvelnek. A fejlesztéseknek egyelőre nem sok hozadéka volt, sőt a teherszállítással kapcsolatos terveket már el is engedték, a társaság egészének negyedévről negyedévre termelt veszteségéhez pedig hol 15, hol 30 százalékával (az elmúlt hat negyedévet tekintve 125 és a 200 millió dollár közötti szinten) járult hozzá.

A digitális gazdaság nagyrészt a bizalomra épül

A FT értesülései szerint (amelyeket az Uber megint csak válasz nélkül hagyott) a vállalat megtartaná az ellenőrzést az új szervezet felett, de külső partnereket vonna be a költségek fedezésére és a technológiák piacosítására is. Bár az Uber vezérigazgatója a múlt hónapban még cáfolta, hogy az Advanced Technologies Group értékesítését terveznék, megfogalmazásában ott lógott a "pillanatnyilag" kifejezés is, ami éppenséggel nem jelent ellentmondást a Finanial Times információival szemben.

A részvénykibocsátás előtt természetesen a korábbi PR-katasztrófák utóhatásait is kezelni kell, az Uber új vezetése pedig ismét kijött valamivel ezen a területen. Az Egyesült Királyságban és 23 további európai országban az alkalmazásból elérhető biztonsági funkciók a korábban lokálisan működő eszközöket fogják össze: az utasok megoszthatják az utazás részéeteit a megbízhatónak jelölt kapcsolatokkal, egyszerűen hozzáférhetnek a vészhelyzeti szolgáltatásokhoz, vagy tájékozódhatnak a biztonsággal kapcsolatos szabályokról.

A sofőrök vagy az Uber Eats futárok ugyancsak megkapták a maguk biztonsági frissítéseit a megbízható kapcsolatok vagy a riasztások tekintetében, de rendelkezésükre áll például a sebességtúllépést jelző figyelmeztetés vagy a biztosítások könnyebb intézésére szolgáló központi felület is. Mindez egy kicsi, de nagyon is szükséges lépést jelent az Uber ingatag piaci helyzetében, amit nem kifejezetten erősítettek a cég biztonsági intézkedéseinek elégtelenségéről szóló kritikák.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.