Ennyi pénz jut öt év alatt arra a 25 kijelölt területre, amelyekben a japán kormányzat nagy lehetőséget lát az elkövetkező évtizedekben.

Hosszú távon kifizetődő előnyöket remél a japán állam attól a hét elején megszellőztetett hatalmas kormányzati programtól, amely a tervek szerint már az idén fogadja a tudományos élet szereplőitől érkező pályázatokat.

A zéró környezetszennyezéstől a mesterséges hibernációig

A Nikkei Asian Review beszámolója alapján hamarosan nyilvánosságra hozzák a 100 milliárd jent megmozgató tudományos gigaprojektet. A forrrások szerint az összesen 25, meglehetősen szerteágazó területeket érintő pályázatokkal a nyertesek maximum tíz évig tartó állami finanszírozáshoz juthatnak. A nagyjából 275 milliárd forintnak megfelelő keretösszegből egyébként csak az első öt év költségeit kívánja rendezni a szigetország kormánya. Az azt követő időszak finanszírozása egy későbbi döntés alapján derülhet ki.

A hazai és külföldi tudósokat, kutatókat egyaránt célzó programban többek között szerepel az emberi test mesterséges "alkatrészekkel" történő megerősítése, az ipar által kibocsájtott környezetszennyező anyagok teljes semlegesítése, vagy éppen az ember élettartamának megnövelése hibernáció segítségével. Az állatvilágtól elirigyelt szokás időszakos, kontrollált bevezetésétől ugyanis azt remélik a kutatók, hogy jelentősen megnövekedhet az életminőségünk és az élettartamunk is.

A világ és konkrétan Japán aktuális problémáira megoldást kereső állami kezdeményezéstől például azt várhatják a kiírói, hogy a csökkenő születésszám és az öregedő populáció ellenére sikerül megoldást találni az egyre súlyosabb munkaerőhiányra. Utóbbit segítheti a 2040-re kitűzött cél elérése, miszerint a mezőgazdaság, az erdőgazdaság, a halászat és építőipar területén teljesen automatizálják a folyamatokat, minimálissá téve az emberi beavatkozás szükségességét. 

A 25 téma mindegyikénél meglehetősen hosszú kifutással számolnak a kormányzati szakértők, mivel a határidők 2035 és 2060 között szórnak. A legtávolabbi célok egyike az, hogy az ország teljes ipari melléktermék-kibocsátása újrafeldolgozhatóvá váljon. Ugyanezen időtávban tervezik megoldani a tengerek szennyezésének felszámolását is automatikus begyűjtési és újrahasznosítási metódusok kialakításával.

A lap egy különösen érdekes területet is említ. A projektek között van ugyanis egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer felépítése is, amely automatikusan felfigyelne a Nobel-díjra esélyes tudományos felfedezésekre.

Nem akarnak lemaradni

A mostani hír szorosan kapcsolódik a szintén japánhoz köthető tegnapi anyagunkhoz. Ebben arról számoltunk be, hogy a szigetországban kezd pánikszerű hangulat kialakulni amiatt, mert a mesterséges intelligenciával kapcsolatos amerikai és kínai tempóval nemigen tudnak mit kezdeni.

A legnagyobb probléma nem is feltétlenül a rendelkezésre álló források mennyisége (bár ez sem Japán pozícióját erősíti), sokkal inkább a fejlődéshez elengedhetetlen szakembergárda hiánya. Abe Sinzó miniszterelnök ennek enyhítésére nagyszabású tervet jelentett be 250 ezer MI-szakértő 2025-ig való kiképzésére, amit viszont sokan életszerűtlennek tartanak már csak amiatt is, hogy ehhez a megfelelő számú oktatóra is szükség lenne. A statisztika alapján már tavaly is 220 ezer informatikus hiányzott az ottani munkaerőpiacról, 2030-ra pedig ez a szám 790 ezerre növekedhet, a hiányterületek között pedig nyilván előkelő helyen áll az MI vagy az adattudomány.

Cloud & big data

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.