Persze nem egy komplett mesterséges intelligencia rendszert kap a vásárló, hanem egy olyan eszközt, amivel tud kísérletezni. A Neural Compute Stick 2 mindössze 99 dollár lesz.
Hirdetés
 

Bár 20 dollárral drágább, cserébe – ígéri az Intel – nyolcszor gyorsabb lesz az új USB-s Neural Compute Stick, mint a tavaly megjelent első kiadás. A pekingi AI DevCon rendezvényen bejelentett 99 dolláros eszközt USB porton lehet a számítógéphez csatlakoztatni. Kiválóan alkalmas olyan prototípus termékek fejlesztésére, melyek mesterséges intelligenciát (MI) vagy gépi tanulást használnak.

Az Intel példaként egy olyan projektet említ, amelyben mindössze 500 dollárból – egy olcsó mikroszkóp, egy Ubuntu Linux-os laptop és a Neural Compute Stick 2 segítségével – építettek egy olyan MI-rendszert, amely képes azonosítani a vízben a szennyező anyagokat, és meg tudja mondani, hogy a vízminta jelent-e potenciális egészségügyi kockázatot.

Az Intel erősített mesterséges intelligenciában

Az Intel nagyon igyekszik, hogy az MI-trendről ne maradjon le. 2016-ban két nagyon fontos céget is megszerzett a terveihez. Augusztusban szerezte meg a mindössze két évvel korábban alapított Nervana Systemset, amely mély tanulási megoldásokat fejlesztett (alkalmazásspecifikus chipet, hozzá pedig egy Python-alapú nyelvet). Egy hónappal később pedig a gépi látáshoz speciális SoC (system-on-chip) lapkákat fejlesztő dublini Movidiust is bezsákolta. (A Movidius szállította a chipet a Google-nek a Project Tangóhoz, valamint a DJI drónjaihoz is.)

Maga a Neural Compute Stick, melynek első változata tavaly jelent meg, és mindössze 79 dollárba került, akár a hobbistáknak is nagyon jó aternatívát hozott a mesterséges intelligenciával való ismerkedésre. Persze az Intel nem hobbistáknak, hanem inkább fejlesztőknek szánta-szánja, de ettől még bárki megveheti.

Az ötlet, hogy egy ilyen USB-s eszközzel segítsék a gép központi egységét, a Movidiustól jött, még az ír cég tervezte meg a Fathom Neural Compute Sticket, amihez azonban csak fejlesztők juthattak hozzá. Ezt fejlesztette tovább és adta ki az Intel. A most bejelentett egységben a Movidius Myriad X VPU-ja (Vision Processing Unit) dolgozik 16 darab SHAVE (Streaming Hybrid Architecture Vector Engine) vektorprocesszorral.

A stick USB 3.0-s porton kapcsolható a számítógéphez – egy géphez akár több is –, és 64 bites Ubuntu, CentOS vagy Windows 10 alatt használható. Az eszköz vagy maga végzi a szükséges MI-számításokat, vagy a rendszer ilyen jellegű számításait gyorsítja.

Közvetve segíti a mesterségesintelligencia-üzletet

Bár már a Neural Compute Stick első kiadása is nagyon kapós volt a fejlesztők körében – több tízezret adta el belőle, és kicsi nagyobb is volt a kereslet, mint amennyit az Intel gyártott –, mégsem ez az, ami az Intelnek pénzt hoz. A chipgyártó arra számít, hogy az eszközzel, amely segít a prototípusok gyorsabb előállításában, ösztönözni is tudja a fejlesztőket arra, hogy a Movidius chipeket használják az MI-megoldásaikhoz.

Az Intel illetékese, Steen Graham, az Intel IoT területekért felelős ügyvezető igazgatója, azt ígérete, hogy most nem lesz hiány az eszközből.

Cloud & big data

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.