Lezárult a Xerox szétválási folyamata. Az üzleti szolgáltatásokat a Conduent viszi tovább, a Xerox pedig visszavonul a dokumentumkezelési piacra.

Január 4-én 3-án a Xerox vezetői kongathatták meg a kereskedés indulását jelző harangot a New York-i tőzsdén. Ezzel ünnepelték annak az egy éve indított folyamatnak a lezárását, melynek során kettébontották a nagy hagyományú céget. Mindkét létrejövő vállalat – a Xerox és a Conduent – önálló, nyilvánosan működő részvénytársaságként megy tovább. A Xerox viszi tovább a digitális nyomtatáshoz és dokumentumkezeléshez kötődő részeket, a Conduent pedig az üzleti szolgáltatásokat (BPS).

Bár a szétválás lezárását csak január 3-án jelentették be, és a két – immár önálló – vállalat részvényeinek kereskedése egy nappal később indult a tőzsdén, a Xerox tartotta magát a tavaly január végén bejelentett ütemtervhez, hogy a folyamatot év végéig lezárja.

A Xerox részvényesei ennek megfelelően 2016. decemberi 31-ei hatállyal kaptak minden öt Xerox részvényesük után egy Conduent törzsrészvényt. A Xerox kapott 1,8 milliárd dollár készpénzt is, amiből a közel 2 milliárdos adósságát rendezi majd.

A Xerox megmarad alapvetően hardvercégnek, bár ma már inkább operatív lízingcégként működik, amely nem csak gyárt, hanem pénzügyi konstrukciókat is nyújt eszközei megvásárlására, illetve az üzemeltetésre.

A Conduent pedig jobban tud koncentrálni ügyfeleire, melyek egy jelentős része az állami szférából kerül ki. Mint azt Vemuri a Fortune-nek elmondta, az USA-ban együttműködnek az összes szövetségi állammal, és világszerte több mint félezer kormányzati szervvel. Emellett az Egyesült Államokban nagyon erős a cég prepaid kártyás tranzakciók feldolgozásában is.

A befektetők egyelőre nem látják a Conduent előtt álló nagy lehetőségeket. A szétválás hatására a cég részvényárfolyama 8 százalékot esett.

Már nyáron megvoltak az új emberek

Az igazgatótanács már tavaly július elején megtalálta a megfelelő személyeket az új vállalatok élére. Akkor döntöttek arról, hogy a Xeroxot a dokumentumkezelési, nyomtatási részeleget korábban irányító Jeff Jacobson vezeti majd, míg a Conduent élére pedig Ashok Vemuri kerül. Jacobson 2012-ben a nyomdaiparból érkezett a vállalathoz. Vemuri külső ember: korábban dolgozott a bankszektorban, de van tapasztalata a szolgáltatáspiacon. Ő vezényelte le 2015-ben a Capgemini és az iGate összeolvadását.

A szétválasztás legfőbb indoka az volt, hogy a két kisebb – és szűkebb területre koncentráló – vállalat gyorsabban tud a piaci viszonyokhoz alkalmazkodni.

A Conduent által képviselt üzletág 2009-ben került a Xerox tulajdonába az Affiliated Computer Services felvásárlásával. Akkor már nagyban dübörgött a globális pénzügyi válság, amire ellenreakcióként több nagyvállalat is a szolgáltatások felé nyitásban látta a legjobb választ, és a Xerox is úgy számolt, hogy a nyomtató- és nyomdaipari zsugorodást jól tudja majd ellensúlyozni a szolgáltatásokkal.

A Xerox számításai azonban nem jöttek be. A felvásárlás igencsak költséges játék volt. Amellett, hogy 6,4 milliárd dollárt fizetett az Affiliated Computer Servicesért, közel hetvenezer embert foglalkoztató szervezetet kellett integrálnia, ami szintén jelentős költségekkel járt. Másrészt akkor már a szolgáltatásokban is nagyon nagy lett a verseny, különösen a távol-keleti konkurensekkel, amelyek sokkal olcsóbban tudták biztosítani a szükséges munkaerőt, mint a Xerox.

Miközben a szolgáltatások csak nagyon magas költségekkel tudtak működni, a cég összbevételei továbbra is estek. Így végül az igazgatótanács – nem kis részben a vállalat egyik nagybefektetője, Carl Icahn nyomására – a szolgáltatási üzletág leválasztására szavazott.

Hat év alatt megfordult a világ

A Xerox irányváltása azonban nem példa nélküli. A HP is hasonló utat járt be. 2008-ban komoly felvásárlásokba kezdett, hogy a szolgáltatáspiaccal ellensúlyozza az egyre jobban zsugorodó hardverbevételeit. Közel 14 milliárd dollárt adott 2008 második felében az Electronic Data Systemsért, hogy felépítse a vállalati szolgáltatási üzletágát. Mára azonban látszik, hogy a HP esetében a kettévágás sem volt elég. A vállalati üzleteket tovább vivő HP Enterprise további karcsúsításra kényszerült. Tavaly májusban döntöttek arról, hogy külön cégbe szervezik az IT-szolgáltatásokat, majd szeptemberben a szoftverüzletágat is eladták a Micro Focusnak.

A Dell szintén bejárta ezt a fejlődési ívet. Tavaly márciusban a japán NTT Data 3 milliárd dollárért vette meg az IT-szolgáltatási üzletágát, melyet a Dell a 2009-ben közel 4 milliárd dollárért megszerzett Perot Systems alapjain épített fel. Júniusban pedig jött a szoftverüzletág jelentős részének kiárusítása.

A Symantec szintén hasonlóan járt, csak épp az ellenkező oldalról érkezve. A biztonsági szoftverek piacának egyik legjelentősebb szereplőjeként portfólióbővítési céllal vette meg 2005-ben a Veritast 13,5 milliárd dollárért, hogy 2015-ben 8 milliárdért adja el a teljes adattárolós és információmenedzsment-szoftveres üzletágát.

Piaci hírek

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.